Ευρωεκλογές: Η Ελλάδα θα έχει τους λιγότερους νέους ψηφοφόρους

09:10 5/4/2024 - Πηγή: Reporter

Ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 στις 27 χώρες της ΕΕ, η Eurostat ζήτησε από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες των κρατών μελών της ΕΕ να συλλέξουν ειδικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Οι εθνικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι, κατά τις ημερομηνίες των εκλογών, ο μεγαλύτερος αριθμός εκλογέων με δικαίωμα ψήφου αναμένεται στη Γερμανία (64,9 εκατομμύρια άτομα),

τη Γαλλία (49,7 εκατομμύρια) και την Ιταλία (47 εκατομμύρια).

Ο χαμηλότερος αριθμός αναμένεται στη Μάλτα (0,4 εκατομμύρια), το Λουξεμβούργο (0,5 εκατομμύρια) και την Κύπρο (0,7 εκατομμύρια).

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά (άτομα που έφτασαν σε ηλικία ψήφου μετά τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές του 2019), οι μεγαλύτεροι αριθμοί αναμένονται στη Γερμανία (5,1 εκατομμύρια άτομα), τη Γαλλία (4 εκατομμύρια) και την Ιταλία (2,8 εκατομμύρια).

Οι χαμηλότεροι αριθμοί αναμένονται στη Μάλτα (20.000 άτομα), την Κύπρο (37.000) και την Εσθονία (70.000).

Τα υψηλότερα ποσοστά ψηφοφόρων που ψηφίζουν για πρώτη φορά αναμένονται στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία με 9,7%, 8,0% και 7,9% του συνόλου των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου, αντίστοιχα.

Το χαμηλότερο ποσοστό ψηφοφόρων, που θα προσέλθουν στην κάλπη για πρώτη φορά, σε σύγκριση με το συνολικό εκλογικό σώμα ανεξαρτήτως ηλικίας, παρατηρείται στην Ελλάδα, μεταξύ των 23 χωρών από τις 27 που ανακοίνωσαν διαθέσιμα στοιχεία. Η χώρα μας είναι το μοναδικό κράτος μέλος, όπου οι ψηφοφόροι της πρώτης φοράς βρίσκονται σε ποσοστό κάτω του 5%.

#eurostat #ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ_ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
evroekloges-i-ellada-tha-echei-tous-ligoterous-neous-psifoforous.htm
Τυχαία Θέματα