Χανιά: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαστηριακοί γιατροί – Παραμένει το “λουκέτο” στα μικροβιολογικά εργαστήρια

Όπως ενημερώνουν οι εργαστηριακοί γιατροί στα Χανιά, “σήμερα (18/5) πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Μικροβιολόγων του νομού Χανίων, οι οποίοι συμφώνησαν με την απόφαση της χθεσινής Πανελλαδικής συνάντησης των εργαστηριακών γιατρών , και συντάσσονται μαζί της. Αφορμή η μη ικανοποίηση βασικών αιτημάτων των γιατρών από πλευράς του υπουργού υγείας, παρά τις προτάσεις των εργαστηριακών στη συνάντηση μαζί του προ διημέρου. 

Για το λόγο αυτό τα Μικροβιολογικά εργαστήρια θα παραμείνουν κλειστά και από τη Δευτέρα

20/5/2024″. 

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματά των εργαστηριακών ιατρών εστιάζουν σε τρία βασικά σημεία:

1. Περιορισμός της υπερσυνταγογράφησης και της προκλητής ζήτησης διαγνωστικών εξετάσεων. Οι Εργαστηριακοί Ιατροί θεωρούν ότι ο ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας και η ΗΔΙΚΑ καθώς και μερίδα των κλινικών Ιατρών φέρουν μέρος της ευθύνης για την υπερβολική συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, η οποία επιβαρύνει άσκοπα το σύστημα υγείας και οδηγεί σε αύξηση του clawback. Ζητούν την άμεση εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων και των κανόνων ορθής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων.

2. Θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου clawback στο 5%. Το clawback αποτελεί ένα μέτρο επιστροφής χρημάτων από τους παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ (κατ’ ουσίαν επιστροφής δεδουλευμένων), σε περίπτωση που η δαπάνη για τις υπηρεσίες τους υπερβαίνει τον προκαθορισμένο προϋπολογισμό. Οι εργαστηριακοί ιατροί θεωρούν ότι το clawback είναι μέτρο άδικο και ασύμμετρο, δεν μπορεί επ’ ουδενί να ελεγχθεί από τους ίδιους, καθώς επιβάλλεται μονομερώς και με αδιαφανή τρόπο από τον ΕΟΠΥΥ, και τους στερεί ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους. Ζητούν την θέσπιση ενός, εκ των προτέρων γνωστού και ανακοινώσιμου ανώτατου ορίου για το clawback, που δεν θα υπερβαίνει το 5% των εσόδων τους.

3. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ. Η έλλειψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αφήνει τους Εργαστηριακούς Ιατρούς εκτεθειμένους σε μονομερείς από πλευράς του ΕΟΠΥΥ ενέργειες, που δημιουργούν επισφαλείς εργασιακές συνθήκες. Διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, που θα διασφαλίζουν με διαφάνεια και αξιοπρέπεια τα εργασιακά τους δικαιώματα και θα προστατεύουν τις αμοιβές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα