Σύστημα αναγνώρισης πινακίδων στα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. για πιο γρήγορους ελέγχους

Η Ελληνική Αστυνομία εξόπλισε πρόσφατα ορισμένα από τα περιπολικά της με ένα προηγμένο τεχνολογικό σύστημα, με την ονομασία "Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Πινακίδων Απασχολούντων Οχημάτων".

Η τεχνολογία επιτρέπει στα αστυνομικά όργανα να σαρώνουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων με εντυπωσιακή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο, οι εφοριακοί θα έχουν στη διάθεσή τους ένα εξειδικευμένο λογισμικό που θα τους επιτρέπει να ελέγχουν τις πινακίδες των Ι.Χ. με στόχο να εντοπίζουν τυχόν παραβάσεις, όπως η έλλειψη ασφάλισης, η μη καταβολή

των Τελών Κυκλοφορίας ή η παράνομη κυκλοφορία οχημάτων που έχουν δηλωθεί σε καθεστώς ακινησίας. Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται οχήματα σε ακινησία τα οποία κυκλοφορούν, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις, με πρόστιμα που φτάνουν τις 10.000 ευρώ και, σε περίπτωση υποτροπής, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

Ωστόσο, ορισμένα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ., τόσο με τα επίσημα διακριτικά όσο και με "πολιτική" εμφάνιση, διαθέτουν ήδη ένα παρόμοιο σύστημα σάρωσης. Ο κύριος στόχος αυτού του συστήματος είναι η ανίχνευση κλεμμένων οχημάτων και εκείνων που έχουν εμπλακεί σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, το σύστημα αυτό επιτρέπει στους αστυνομικούς να εντοπίζουν οχήματα για τα οποία εκκρεμούν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που δεν έχουν διευθετηθεί, οικονομικές οφειλές (όπως απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας) ή περιπτώσεις αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το σύστημα έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει έως και 15.000 πινακίδες ανά ώρα, ακόμη και σε οχήματα που κινούνται με ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 170 χιλιόμετρα την ώρα. H Κυπριακή Αστυνομία χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα εδώ και περίπου 8 χρόνια. Μάλιστα, με στόχο την ενημέρωση και όχι την τιμωρία, είχε δημοσιεύσει το παρακάτω βίντεο που επεξηγεί τη λειτουργία του συστήματος, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στα περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα