Άλμα για τη μετοχή της Apple καθώς η απόφαση επαναγοράς ιδίων μετοχών και οι θετικές προοπτικές προσελκύουν επενδυτές

21:42 6/5/2024 - Πηγή: Insomnia

Το ζήτημα της μειωμένης ζήτησης στην Κίνα δεν έχει λυθεί, όμως η Apple δείχνει αποφασισμένη να κινηθεί δυναμικά στο άμεσο μέλλον.

Η μετοχή της Apple κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 7% την Παρασκευή, καθώς το σχέδιο που ανακοίνωσε ο τεχνολογικός κολοσσός για επαναγορά ιδίων μετοχών καθώς και η προοπτική ενισχυμένων πωλήσεων στο προσεχές μέλλον αναθέρμανε το επενδυτικό ενδιαφέρον, μετά το μούδιασμα που είχε προκαλέσει η εξασθενημένη ζήτηση

και ο ενισχυμένος ανταγωνισμός στην Κίνα.

 

Την Πέμπτη, η εταιρία προέβλεψε πωλήσεις για το τρίτο τέταρτο του έτους οι οποίες ξεπερνούσαν τις μάλλον συγκρατημένες προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street. Παράλληλα, ενέκρινε τη διάθεση επιπλέον κεφαλαίων ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επαναγορά ιδίων μετοχών, με την κίνηση αυτή να συνιστά το μεγαλύτερο τέτοιο σχέδιο όλων των εποχών, εκ μέρους αμερικανικής εταιρίας, σύμφωνα με το Γουίντσον Τσούα, αναλυτή της EPFR.

 

Τα κέρδη που κατέγραψε η μετοχή την Παρασκευή προσέθεσαν σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια στη χρηματιστηριακή αποτίμηση της Apple, οδηγώντας τη στα 2,86 τρισεκατομμύρια δολάρια, καταλαμβάνοντας έτσι τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα, μετά τη Microsoft, στα 3 τρισεκατομμύρια.

 

Με την τιμή όπως διαμορφώθηκε στο κλείσιμο της Παρασκευής, εφόσον η Apple προχωρούσε άμεσα στην εντολή επαναγοράς, αυτό θα ισοδυναμούσε με ανάκτηση σχεδόν του 4% των μετοχών της εταιρίας.

 

Εντωμεταξύ, οι προβλέψεις της Apple δείχνουν ότι η εταιρία είναι βέβαιη πως οι ανανεωμένες σειρές των προϊόντων της, αρχής γενομένης με την παρουσίαση των νέων iPad στις 7 Μαΐου θα ενισχύσει δυναμικά τη ζήτηση, μετά από μήνες χλιαρής πορείας, κατάσταση η οποία είχε οδηγήσει ορισμένους επενδυτές να αμφιβάλλουν για το κατά πόσο η τοποθέτηση στη μετοχή της εταιρίας αποτελούσε απαραίτητη κίνηση.

 

"Πολλοί επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν για το κατά πόσο η Apple εξακολουθεί να διαθέτει τη δυναμική αυτή που θα της επιτρέψει να καταγράψει εκείνες τις πορείες στις οποίες είχαν συνηθίσει στην πορεία των χρόνων, όμως ο Τιμ Κουκ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, προχώρησε σε κινήσεις που καθησύχασαν τους προβληματισμούς των επενδυτών", σχολίασε ο Τζος Γκίλμπερτ, αναλυτής στην πλατφόρμα επενδύσεων eToro.

 

H απόφαση επαναγοράς ιδίων μετοχών στρέφει την Apple στην ίδια τακτική που έχουν ακολουθήσει και άλλοι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί, οι οποίοι με την ανακοίνωση των πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων τους επέλεξαν να προσφέρουν άφθονο χρήμα στους επενδυτές, προκειμένου να κατευνάσουν τις ανησυχίες σχετικά με τις διαρκώς αυξανόμενες επενδύσεις στον τομέα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Ορισμένοι επενδυτές, μάλιστα, ερμήνευσαν τις κινήσεις αυτές ως σημάδι ωρίμανσης της βιομηχανίας.

 

"Οι εταιρίες αυτές πρέπει να αποδείξουν ότι εξακολουθούν να αναπτύσσονται με ρυθμό που ικανοποιεί τους μετόχους τους. Από τη στιγμή που η ανάπτυξη αυτή επιβραδύνεται, με την Apple να αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, τότε η επαναγορά μετοχών ή η διανομή μερισμάτων είναι κινήσεις που μπορούν να πείσουν τους επενδυτές να διατηρήσουν την πίστη τους στην εταιρία", αναφέρει χαρακτηριστικά η Ντάνι Χιούσον, επικεφαλής του τομέα χρηματοοικονομικής ανάλυσης στην AJ Bell.

 

Αντίθετα με τις Alphabet και Microsoft, η Apple δεν έχει δει τα κόστη της να εκτοξεύονται, καθώς δεν έχει προχωρήσει σε ιδιαίτερα μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Όμως, ο αργός ρυθμός παρουσίασης υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης αποδοκιμάστηκε από τους επενδυτές, γεγονός που ερμηνεύει εν μέρει και τις απώλειες της τάξης του 10% που κατέγραψε η μετοχή της εταιρίας μέσα στο 2024.

 

Ο Τιμ Κουκ ανέφερε ότι η Apple σχεδιάζει να ανακοινώσει "ορισμένα πολύ συναρπαστικά πράγματα", δήλωση η οποία ενίσχυσε τις προσδοκίες πολλών αναλυτών ότι η Apple ετοιμάζεται να παρουσιάσει την ενσωμάτωση λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της, μέσα στο καλοκαίρι, το οποίο αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής.

 

Αναλυτές της αγοράς αναφέρουν ότι αναμένεται "ένας ισχυρός κύκλος [με την παρουσίαση του] iPhone 16 που θα ενισχύεται από λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης καθώς και παρατεταμένοι κύκλοι ανανέωσης [υφιστάμενων σειρών προϊόντων]". Τουλάχιστον 13 αναλυτές προχώρησαν σε ενίσχυση της εκτιμώμενης τιμής της μετοχής της Apple, ανεβάζοντας τον προβλεπόμενο μέσο όρο στα 200 δολάρια, δηλαδή 15% υψηλότερα από την τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή την Παρασκευή.

 

Η μετοχή της Apple το τελευταίο διάστημα διαπραγματευόταν στη βάση χαμηλότερων προβλέψεων από ό,τι εκείνη της Microsoft. Νωρίτερα μέσα στο 2024 η δημιουργός των Windows είχε καταλάβει την πρώτη θέση στην κατάταξη των εταιριών με την υψηλότερη αποτίμηση, χάρη στις δυναμικές τοποθετήσεις της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Η Apple, πάντως, εμφανίζεται βέβαιη ότι η πολιτική της, που την έχει διαφοροποιήσει μέχρι στιγμής αισθητά σε σχέση με τη στάση των ανταγωνιστών της, θα αποδώσει καρπούς στο άμεσο μέλλον.


View full article

Keywords
Τυχαία Θέματα