Σαν σήμερα πριν 50 χρόνια έγινε το πρώτο βήμα του ανθρώπου στην Σελήνη - Γιορτή διαστημικής εξερεύνησης στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Η πρώτη αποβίβαση του ανθρώπου στη Σελήνη έγινε πριν από μισό αιώνα, χάρη στην αμερικανική διαστημική αποστολή «Apollo 11».

 Δεν ήταν μονάχα ένα πολύ εντυπωσιακό τεχνοεπιστημονικό επίτευγμα, αλλά και μια αποφασιστική καμπή στις σχέσεις του ανθρώπινου είδους με το Σύμπαν.

«Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα» ήταν τα λόγια του Νιλ Αρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που περπάτησε στη Σελήνη.

Η συγκλονιστική εικόνα του Αμερικανού αστροναύτη του «Αpollo 11» έκανε τον γύρο της Γης μέσα από τις οθόνες των τηλεοράσεων, που μετέδιδαν ζωντανά –με καθυστέρηση

μικρότερη του 1 δευτερολέπτου– σε εκατομμύρια ανθρώπους αυτό το μεγάλο ιστορικό επίτευγμα. Την ημέρα εκείνη το ημερολόγιο έγραφε 20 Ιουλίου 1969.

Μισό αιώνα μετά, τα Ιδρύματα για τη Διάδοση της Επιστήμης και οι ανά τον κόσμο φίλοι της Αστρονομίας και της διαστημικής τεχνολογίας γιορτάζουν αυτή την ιστορική επέτειο. Στην Αθήνα, με αφορμή αυτή την επέτειο, το Ιδρυμα Ευγενίδου διοργανώνει το απόγευμα του Σαββάτου 20 Ιουλίου μια μεγάλη γιορτή.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο στις 19.00, με καλεσμένους σπουδαίους Ελληνες Επιστήμονες, που εργάζονται σε επιτελικές θέσεις της ΝΑSΑ και της ESA, θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα την προσσελήνωση, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί η έκθεση «Planets In Your Hand» και εκδήλωση αστροπαρατήρησης του νυχτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Ωρα 19.00: Αφιέρωμα στην πρώτη προσσελήνωση ανθρώπου (διάρκεια: δύο ώρες)

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν οι:

● Δρ Σταμάτης Κριμιζής, ακαδημαϊκός-διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως πρωτοπόρος ερευνητής που συμμετείχε ενεργά στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των ΗΠΑ και της NASA, αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

● Δρ Θανάσης Οικονόμου, πολυβραβευμένος καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και ερευνητής στη NASA. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τρεις ρομποτικές διαπλανητικές αποστολές: Mars Exploration Rovers, την αποστολή Cassini στον Κρόνο και την αποστολή Rosetta στο Comet 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko. Συμμετείχε επίσης στην αποστολή Stardust και στη Stardust-NEXT. Επίσης, δημιούργησε το «Αλφα Proton», ένα φασματόμετρο ακτίνων Χ που πραγματοποίησε το 1997 την πρώτη χημική ανάλυση των βράχων του Αρη.

● Δρ Νικόλαος Πασχαλίδης, ανώτερος επιστημονικός υπεύθυνος Τεχνολογικής Ανάπτυξης στο τμήμα HSD (Heliophysics Science) στο Κέντρο Εκτόξευσης Goddard της ΝASA (GSFC). Παράλληλα, o δρ Πασχαλίδης είναι διευθυντής Τεχνολογίας για το HSD και βοηθός διευθυντής Τεχνολογίας στο NASA/GSFC και πρωτοστατεί σε θέματα καινοτόμων τεχνολογιών, εργαλείων και μεθόδων για τις αποστολές της NASA.

● Δρ Ανεζίνα Σολωμονίδου, γεωλόγος με εξειδίκευση στις Πλανητικές Επιστήμες. Η διδακτορική της διατριβή είχε θέμα την Αστροβιολογία και Γεωλογία των δορυφόρων Τιτάνα και Εγκέλαδου. Από το 2014 εργάζεται στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA ως ερευνήτρια της αποστολής Cassini, ενώ από τις αρχές του 2018, παράλληλα με τη NASA, εργάζεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), προετοιμάζοντας μια νέα αποστολή στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα (JUICE). Τον συντονισμό της συζήτησης ανάμεσα σε αυτούς τους σπουδαίους Ελληνες επιστήμονες θα αναλάβει ο επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος. Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα την προσσελήνωση.

18.00-24.00: Στην είσοδο του Ιδρύματος εκτίθεται ομοίωμα της Σεληνακάτου (κλίμακα 1:3), που «προσσεληνώθηκε» στις 20 Ιουλίου 1969, το οποίο διέθεσε ευγενικά η Interamerican. Το ομοίωμα αυτό δημιουργήθηκε από την Interamerican με αφορμή το πρώτο Αστρασφαλιστήριο Ζωής που έγινε ποτέ από την Ελληνική Οργάνωση Ταμπουρά και την Interamerican για το πλήρωμα του «Apollo 11» (1969). Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας.

21.00-24.00: Παρατήρηση νυχτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ενωσης. Ο περίβολος του Ιδρύματος Ευγενίδου γεμίζει με τα τηλεσκόπια της δραστήριας Ελληνικής Αστρονομικής Ενωσης και το κοινό, καιρού επιτρέποντος, θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσει τον έναστρο νυχτερινό ουρανό. Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας.

18.00-22.30: Εκθεση «Planets In Your Hand». Η ομάδα του Planets In Your Hand, μία από τις πιο δραστήριες και ενεργές ομάδες επικοινωνίας της επιστήμης του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, παρουσιάζει στο κοινό τη διαδραστική έκθεση «Planets Ιn Υour Ηand» και καλεί όλους να αγγίξουν τους πλανήτες και να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά των πλανητικών επιφανειών, καθώς επίσης και με τις ατμοσφαιρικές και γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές, τη θερμοκρασία και τον άνεμο! Τα μέλη της ομάδας θα βρίσκονται στην έκθεση ξεναγώντας μικρούς και μεγάλους.

Η είσοδος για το κοινό στην κεντρική συζήτηση και προβολή του ντοκιμαντέρ θα είναι ελεύθερη, απαραίτητα τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα ξεκινήσει στις 18.15 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως την εξάντληση των διαθέσιμων θέσεων.

Για την περιήγηση στην έκθεση καθώς και τη συμμετοχή στην αστροπαρατήρηση με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ενωσης, δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα