Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Μια μελέτη σε περισσότερους από 24.000 άνδρες από όλο τον κόσμο διαπίστωσε ότι η χαμηλή τεστοστερόνη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 13 Μαΐου στο Annals of Internal Medicine.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, μαζί με άλλους Αυστραλούς ερευνητές καθώς και ερευνητές από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, συγκέντρωσαν 11 μελέτες, συμπεριλαμβανομένων 24.000 ατόμων, για να δουν πώς η τεστοστερόνη μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο θανάτου στους ηλικιωμένους

άνδρες, αναφέρει Medicalnewstoday.

Στους άνδρες από τις επιλεγμένες μελέτες είχε προηγουμένως μετρηθεί η ολική τεστοστερόνη τους χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας. Είχαν επίσης παρακολουθηθεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Οι ερευνητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν δεδομένα σχετικά με τα βασικά επίπεδα διαφόρων ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της ολικής τεστοστερόνης, της σφαιρίνης που δεσμεύει τις ορμόνες του φύλου, της ωχρινοτρόπου ορμόνης, της διυδροτεστοστερόνης και της οιστραδιόλης.

Στη συνέχεια, αναζήτησαν τυχόν συσχετίσεις μεταξύ αυτών των επιπέδων και του σχετικού κινδύνου των ανθρώπων για καρδιαγγειακά συμβάντα, καρδιαγγειακούς θανάτους ή θανάτους από οποιαδήποτε αιτία.

Μετά την ανάλυσή τους, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με χαμηλή ολική τεστοστερόνη (κάτω από 7,4 nmol/L [213 ng/dL]) είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Επιπλέον, όσοι είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (κάτω από 5,3 nmol/L [153 ng/dL]) είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι ένας λόγος που η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να σχετίζεται με χειρότερη υγεία είναι το γεγονός ότι οδηγεί τα άτομα να έχουν λιγότερη μυϊκή μάζα και μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους, που είναι και οι δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί επίσης να σχετίζεται με άλλα συναφή προβλήματα υγείας, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Δεν είναι σαφές εάν η ορμονοθεραπεία ενισχύει τη μακροζωία, αλλά συνήθειες όπως η διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν.

Ο FDA είχε προειδοποιήσει ότι οι θεραπείες που ενισχύουν την τεστοστερόνη μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Τι είναι η «ανδρική εμμηνόπαυση»

Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί περισσότερη έμφαση στην «ανδρική εμμηνόπαυση», κατά την οποία τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών πέφτουν καθώς μεγαλώνουν.

Ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, δεν βρήκε σημαντική διαφορά στις μέσες συγκεντρώσεις τεστοστερόνης σε άνδρες ηλικίας 17 έως 70 ετών. Αλλά αφού οι άνδρες έκλεισαν τα 70, το επίπεδο τεστοστερόνης τους έτεινε να μειώνεται κατά μέσο όρο. 

Οι ερευνητές ξεκίνησαν να εξετάσουν τους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το να είσαι παντρεμένος ή ελεύθερος, που μπορεί να επηρεάσει την τεστοστερόνη εκτός από την ηλικία.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνδρες που δεν έκαναν περισσότερο από 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα είχαν χαμηλότερη τεστοστερόνη από τους πιο δραστήριους άνδρες κατά μέσο όρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου,