Δένδιας:H Ελλάδα πρέπει να αντιδρά κάθετα σε κάθε τουρκική θέση που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο

.

Η Ελλάδα πρέπει να αντιδρά κάθετα και απόλυτα σε κάθε τουρκική θέση που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο αλλά να αποφεύγει τις εντάσεις, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Φίλη, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, προσθέτοντας πως αυτό θα πει ενίσχυση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης των δύο χωρών. «Αν επιλέξουμε μια ”γλυκιά τοποθέτηση” μη θεωρήσουμε ότι αυτό θα γίνει δεκτό από την Τουρκία ως δείγμα καλής θέλησης. Θα γίνει δεκτό ως δείγμα αδυναμίας και η επόμενη τουρκική αιτίαση θα είναι ακόμα πιο προωθημένη» υπογράμμισε. Ξεκαθάρισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ειδικά όσο υπάρχει η τουρκική προκλητικότητα.

«Δεν πίστευα...ότι μπορούμε να μπούμε σε μία φάση επίλυσης, εάν η Τουρκία δεν βγάλει από το τραπέζι απαράδεκτες τοποθετήσεις που θα επέτρεπαν μία τέτοια διαδικασία επίλυσης. Το casus belli είναι κορυφαία τέτοια περίπτωση. Το τουρκολυβικό μνημόνιο είναι μία άλλη τέτοια περίπτωση. Όσο αυτά είναι εκεί, είναι εξαιρετικά δύσκολο, εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει πραγματική κατανόηση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας...Τώρα, η Τουρκία πράγματι μετά τους σεισμούς, μετά την επίσκεψη που είχα κάνει τότε στις σεισμόπληκτες περιοχές, μια φρικτή τραγωδία, επέλεξε μία τακτική αποχής από προκλητικές πράξεις, αλλά πράξεις. Το σημειώνω. Λεκτικά η Τουρκία διατήρησε αμείωτες τις αιτιάσεις της και τις διεκδικήσεις της και μάλιστα σιγά-σιγά και σταδιακά τις επαύξησε...Η σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών κατά δημιουργίας θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο αφορά την περιοχή γύρω από τις Κυκλάδες! Αυτά είναι πράγματα που δημιουργούν μία συνεχώς επαυξανόμενη ατζέντα τουρκικών διεκδικήσεων απέναντι στην πατρίδα μας...έχουμε λοιπόν μηδέν παραβατικότητα στο πεδίο, αλλά λεκτικά επαύξηση των τουρκικών αιτιάσεων και διεκδικήσεων. Αυτό δεν είναι καλή συνταγή μακροπρόθεσμης ύφεσης» είπε σχετικά ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Άμυνας είπε εισαγωγικά για την ευρύτερη κατάσταση στον κόσμο ότι μπαίνουμε σε ένα νέο περιβάλλον, αλλά που δεν θυμίζει Ψυχρό Πόλεμο, ωστόσο η τάση της εποχής απαιτεί ενίσχυση των οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη, μία τάση που προβλέπει ότι θα διατηρηθεί για τις δεκαετίες που έρχονται. Σημείωσε ότι για να γίνει η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης ανταγωνιστική θα περάσουν πολλά χρόνια, προσθέτοντας πως πρέπει να ενισχύσουμε την εγχώρια αμυντική παραγωγή, να παράξουμε δηλαδή τις φρεγάτες που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα, αλλά και να υποστηρίξουμε όλες τις φρεγάτες των χωρών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συντηρηθούν 1,5-2 ναυπηγεία για τα επόμενα 40 χρόνια», εξήγησε. Η λογική αναζήτησης και παραγωγής προϊόντων από την εγχώρια αγορά είναι πλέον ανάγκη να εφαρμοστεί, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην συμμετοχή της χώρας μας στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, τόνισε ότι δεν μπορούμε να έχουμε ασφάλεια αν δεν μετέχουμε στα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή με το ρόλο που μας αναλογεί. «Δεν γίνεται να περιοριζόμαστε στα στενά γεωγραφικά μας όρια», διευκρίνισε.

Μιλώντας για την Ατζέντα 2030 είπε ότι η αναδιάρθρωση των Ένοπλων Δυνάμεων απαιτεί ανασυγκρότηση δομών, εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων που τις υποστηρίζουν, εκπαίδευση των εφέδρων, επένδυση στις νέες τεχνολογίες, ανάπτυξη του Κέντρου Καινοτομίας Ένοπλων Δυνάμεων.

Αναφερόμενος στην Κύπρο είπε ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια παράνομης κατοχής στο νησί. «Η παραμονή της Τουρκίας στη Κύπρο είναι απολύτων παράνομη και πρέπει η Τουρκία να αποχωρίζει άμεσα. Αυτό πρέπει να το τονίζουμε με κάθε ευκαιρία σε διεθνείς συναντήσεις και φόρα» τόνισε.

Μιλώντας για την ΕΕ και τον ρόλο της, υπογράμμισε ότι πρέπει να «αντιληφθεί ότι η άμυνα είναι ένα στοιχείο το οποίο την αφορά. Διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα ήταν ένας οικονομικός γίγαντας, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, συγχρόνως ένας γεωπολιτικός νάνος».  Παρόλα αυτά τόνισε πως η επιχείρηση «Ασπίδες» είναι μια  καθαρά αμυντική επιχείρηση η οποία προστατεύει και τα ευρωπαϊκά και τα πιο στενά ελληνικά συμφέροντα, «αν σκεφτείτε ότι η μείωση στο λιμάνι του Πειραιά της κίνησης είναι της τάξεως του 40%, 50%, επειδή έχει κλείσει το Σουέζ».

«Η Ελλάδα για να παίξει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή πρέπει να έχει συμμετοχή στα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορεί να περιοριστεί στα στενά γεωγραφικά της σύνορα. Αυτό είναι μια εξαιρετικά μυωπική προσέγγιση. Και κάτι άλλο, δεν μπορείς να επικαλείσαι και να ζητάς τη βοήθεια όλων των άλλων στα στενά δικά σου προβλήματα εάν εσύ δεν συμμετέχεις στην επίλυση των ευρύτερων προβλημάτων και των ευρύτερων ευρωπαϊκών προβλημάτων. Και μάλιστα, όταν απειλούνται αυτές οι αρχές τις οποίες εσύ υποστηρίζεις και απαιτείς να εφαρμόζονται στη δική σου περίπτωση» σημείωσε.

Μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Μιλώντας για την «Ατζέντα 2030», αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στη Φινλανδία: «Πήγα στην Φινλανδία να παρακολουθήσω μια μονάδα του Φινλανδικού στρατού. Κατ’ αρχήν, ο λόχος αυτός ήταν λόχος νεοσυλλέκτων. Στις 4 εβδομάδες είχε ρίξει ο κάθε Φινλανδός στρατιώτης 40 γεμιστήρες με σφαίρες. Ο Έλληνας στρατιώτης σήμερα στους 9 μήνες που υπηρετεί, όταν τελειώσει είναι θέμα αν έχει ρίξει ένα γεμιστήρα με σφαίρες. Δεύτερον: Κάθε λόχος είχε 100 drones και τα drones τα αντιμετώπιζε σαν αναλώσιμα. Δεν θέλω να σας πω και δεν πρέπει να σας πω πόσα drones έχει όλος ο ελληνικός στρατός μαζί. Όμως, αυτή η σχέση του drone με τον απλό στρατιώτη που έχει αποκτήσεις τις ψηφιακές δεξιότητες για να το χρησιμοποιήσει, είναι κάτι τελείως ξένο σε εμάς. Ό δικός μας στρατιώτης κυρίως εκπαιδεύεται στο να φυλάει σκοπιά. Πρέπει λοιπόν να αλλάξει και η δομή των μονάδων».

Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει anti-drone «ομπρέλα», προσθέτοντας πως «όλη η χώρα δεν έχει αντιαεροπορικό θόλο. Δεν καλύπτεται συνολικά από ένα ενιαίο αντιαεροπορικό σύστημα που να λειτουργεί ως θόλος και να μην μπορεί να περάσει κανένας μέσα σε αυτόν. Το κύριο αντιαεροπορικό όπλο της πατρίδας μας είναι τα αεροπλάνα μας».

Ως προς την αλλαγή δομής, είπε ότι πρέπει να βοηθήσει η εφεδρεία: «Εμείς πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών. Δεν πιστεύουμε μόνο στον στρατό των επαγγελματιών. Έχουμε μια λαμπρή σπονδυλική στήλη από επαγγελματικά στελέχη, αλλά αυτά πρέπει να στελεχωθούν από ανθρώπους που υπηρετούν την πατρίδα τους και την υπερασπίζουν. Όμως, πρέπει να τους εκπαιδεύσουμε για να κάνουν αυτά τα οποία χρειάζεται. Και εδώ υπάρχει και ένα κέρδος για αυτούς. Διότι αυτές οι δεξιότητες που θα αποκτήσουν για να υπηρετήσουν την πατρίδα, μπορεί να τους είναι εξαιρετικά χρήσιμες στη ζωή τους μετά...και επίσης, θα δημιουργήσουμε ειδικά Σώματα με ειδικές δεξιότητες. Ας πούμε Πληροφορικής...θα δημιουργήσουμε προγράμματα λοιπόν για παιδιά με ταλέντα που θα μπαίνουν στο στρατό, θα σπουδάζουν και θα δεσμεύονται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και μετά να φεύγουν και να πηγαίνουν στην ελεύθερη αγορά, όπου θα είναι περιζήτητοι».

Περί της Μονάδας 1864, αναφέρθηκε στη Μονάδα 8200 του ισραηλινού στρατού, με αρμοδιότητα το cybersecurity και όταν φύγει κανείς από αυτήν πρόκειται για επαγγελματικό προσόν: «Εμείς λοιπόν έχουμε φτιάξει μια μονάδα περίπου σε αυτά τα πρότυπα, της έχουμε αναθέσει και κάποια διαφορετικά πράγματα, που λέγεται Μονάδα 1864. Θα θυμηθείτε κάποτε, μετά από όχι τόσα πολλά χρόνια, τι θα σημαίνει αυτό στο βιογραφικό ενός νέου ανθρώπου. Μπορούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε τελείως καινούρια πράγματα».

Αναφερόμενος στο αμυντικό οικοσύστημα, αναφέρθηκε στη δημιουργία κέντρου καινοτομίας, σχολιάζοντας πως «έχω τεράστιες φιλοδοξίες για το ΕΛΚΑΚ, το Κέντρο αυτό της Αμυντικής Καινοτομίας». Ως προς την επιδίωξη για την είσοδο στο πρόγραμμα Constellation των ΗΠΑ για νέες φρεγάτες, είπε πως «το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό  χρειάζεται μια καινούργια φρεγάτα. Είναι πολύ λογικό να μπούμε στο πρόγραμμα Constellation του αμερικανικού ναυτικού που μας προσφέρεται ως  επιλογή εξαιτίας της αναβάθμισης των σχέσεων μας, να το συνσχεδιάσουμε μαζί με το αμερικανικό ναυτικό. Να παράξουμε στην Ελλάδα τις φρεγάτες που χρειαζόμαστε, υπολογίζουμε περίπου 7. Αλλά κυρίως, όχι μόνο να υποστηρίξουμε μετά αυτές τις φρεγάτες, αλλά να υποστηρίξουμε και όλες τις άλλες φρεγάτες όλων των άλλων κρατών και των Ηνωμένων Πολιτειών που δρουν στην περιοχή και χρειάζονται επισκευές. Αυτό μόνο μπορεί να συντηρήσει για 40 χρόνια ελληνικά ναυπηγεία». 

«Γιατί πρέπει να αλλάξουμε και τη λογική πάω και ψωνίζω από το ξένο ράφι. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια λογική αναζήτησης και παραγωγής του προϊόντος στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικα΄ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως «η πατρίδα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη να παράξει αμυντικά συστήματα σε αυτό το περιβάλλον. Δεν μπορούμε μόνο αγοράζοντας από τα ξένα ράφια να επιβιώσουμε...αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει ούτε από έναν Υπουργό προς Θεού, ούτε από μια Κυβέρνηση, ούτε από ένα κόμμα. Πρέπει να έχει συνολική στήριξη. Και πιστεύω ότι σε ένα βαθμό δημιουργείται ένα consensus από τα πολιτικά κόμματα στις λύσεις που πρέπει να προσφερθούν». 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δένδιας H Ελλάδα, Διεθνές Δίκαιο,dendias H ellada, diethnes dikaio