Το… spicy μπαχαρικό που σας βοηθά να χάσετε εύκολα βάρος

08:37 19/5/2024 - Πηγή: InStyle

Το πιπέρι καγιέν θεωρείται ο βασιλιάς των μπαχαρικών από την αρχαιότητα. Άλλωσε δεν είναι τυχαίο που οι καυτερές πιπεριές έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας. Η καψαϊκίνη είναι το ενεργό συστατικό του πιπεριού καγιέν και υπεύθυνη για τις φαρμακευτικές ιδιότητές του. Είναι η ουσία που δίνει την καυτερή γεύση και μάλιστα όσο περισσότερη καψαϊκίνη περιέχει, τόσο περισσότερο καυτερό είναι. Αυτή λοιπόν η ουσία, το καθιστά ακόμη πιο διάσημο καθώς βοηθά στο να χάσουμε βάρος και ακόμη καλύτερα… να μην ξαναπάρουμε εύκολα τα κιλά.

Σύμφωνα

με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στην αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη της Φαρμακευτικής (NLM) το πιπέρι καγιέν είναι πάρα πολύ χρήσιμος σύμμαχος στον αγώνα ενάντια στην παχυσαρκία, πρόβλημα υγείας που απασχολεί δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς.

Red Pepper Flakes, Red Powder Pepper, Red Pepper

Συνοπτικά, όπως αναφέρεται στην έρευνα, η καψαϊκίνη έχει πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο μεταβολισμό και πιο ειδικά για την απώλεια βάρους σε παχύσαρκα άτομα. Όχι μόνο βοηθά αλλά παράλληλα δεν έχουν παρατηρηθεί και σημαντικές παρενέργειες. Όταν φυσικά χρησιμοποιείται με μέτρο, αφού σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να ενοχλήσει το στομάχι.

Μάλιστα, η έρευνα επισημαίνει ότι το πιπέρι καγιέν χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, τα συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιέχουν καψαϊκίνη μπορούν να είναι ένας πολύ πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας αντί για άλλα «χημικά» φάρμακα.

Σε μελέτες σε ζώα, η καψαϊκίνη έχει την ικανότητα να ενισχύσει το μεταβολισμό και να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Αυτό αυξάνει την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος σε όλα τα σημαντικά όργανα, διευκολύνοντας την οξυγόνωση και την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών.

Όσο για το πώς και γιατί να το βάλει κανείς στην καθημερινή του διατροφή; Οι ίδιοι μελετητές παρατήρησαν ότι η παρουσία καγιέν στα γεύματα λειτουργεί -μέσα από έναν πολύπλοκο μηχανισμό- με τέτοιον τρόπο ώστε το σώμα να κάνει μεγαλύτερες καύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα