Έως το βράδυ της Τετάρτης το κύμα αφρικανικής σκόνης – Χάρτες για τις επόμενες τέσσερις ημέρες

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω αφρικανικής σκόνης αναμένεται να μας ταλαιπωρήσει μέχρι την Τετάρτη το βράδυ οπότε και η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει, σύμφωνα με νεώτερη πρόβλεψη του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.

Οι θερμοκρασίες που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες εξακολουθούν να είναι υψηλές, ενώ σήμερα θα φτάσουν κατά τόπους τους 33 βαθμούς, κάτι που σε συνδυασμό με τη σκόνη και την υγρασία δημιουργεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ.

Όπως αναφέρει ο κ. Κολυδάς στις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κατάσταση σήμερα

από πλευράς σκόνης είναι σαφώς πιο βελτιωμένη και μπορούμε αυτό κάλλιστα να το διαπιστώσουμε με τα μάτια μας κοιτάζοντας τους χάρτες που παραθέτει.

«Για να είμαστε όμως ακριβείς έχουμε τη στήριξη από το μοντέλο του Copernicus, το οποίο μας δίνει τις προγνώσεις για όλα τα ατμοσφαιρικά αερολύματα για τις επόμενες 4 ημέρες» εξηγεί στη συνέχεια και προσθέτει: «Τα ατμοσφαιρικά αερολύματα είναι μικρά σωματίδια ή υγρά σταγονίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Μπορούν να προέρχονται από σκόνη της ερήμου, ηφαιστειακές εκρήξεις και πυρκαγιές. Παράγονται επίσης από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Το video αναφέρεται μόνο στη σκόνη».

Όπως μας ενημερώνει ακολούθως, το οπτικό βάθος του αερολύματος (AOD) της σκόνης που παρουσιάζεται στο βίντεο είναι ένα μέτρο της συνολικής ποσότητάς της σε μια κατακόρυφη στήλη της ατμόσφαιρας. Οι ημερήσιες προβλέψεις CAMS παρέχουν τιμές για το συνολικό AOD καθώς και για μεμονωμένα όπως το θαλασσινό αλάτι, την οργανική ύλη, μαύρο άνθρακα και τα θειικά αερολύματα».

Το μοντέλο Skiron

Στη συνέχεια, ο κύριος Κολυδάς αναφέρεται στο ελληνικό μοντέλο Skiron που «εδώ και πολλά χρόνια παρέχει αξιόπιστες προγνώσεις των μετεωρολογικών φαινομένων αλλά και της σκόνης, χάρη στη στήριξη του ΕΚΠΑ και τον ζήλο των επιστημόνων που συντηρούν αυτό το σύστημα».

«Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα ‘γεννήθηκε’ χάρη «στις προσπάθειες του πανεπιστημιακού δάσκαλου και ερευνητή Γεωργίου Κάλλου, ο οποίος εδώ και δύο περίπου χρόνια δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας. Το μοντέλο αυτό μας δίνει την συνολική εικόνα της σκόνης από τα βάθη της ερήμου, γι’ αυτό δεν διακρίνεται τόσο καθαρά η Ελλάδα. Με λίγες βελτιώσεις στο domain θα γίνει πιο εύχρηστο και ευανάγνωστο» σημειώνει.

Πάντως, όπως διευκρινίζει στο τέλος της ανάρτησής του, από το βράδυ της Τετάρτης το θέμα με τη σκόνη «λαμβάνει τέλος».

Πρόγνωση για τη Δευτέρα

Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης, η οποία θα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα δυτικά και νότια.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί έως 4 μποφόρ και τοπικά στα νότια θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη δυτική χώρα και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Θα φτάσει στα βόρεια τους 26 με 28 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 30 με 32 τοπικά στα δυτικά τους 33 βαθμούς ενώ στη νότια Κρήτη θα αγγίξει τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για την Τρίτη

Στα βόρεια λίγες τοπικές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους πιο πυκνές.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά, κεντρικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6, στρεφόμενοι βαθμιαία από το βράδυ σε δυτικούς βορειοδυτικούς έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά αρχικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από νότιες με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει κατά τόπους στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για την Τετάρτη

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα νότια. Από το μεσημέρι στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς στα ορεινά της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά. Σταδιακή υποχώρηση της αφρικανικής σκόνης από τα δυτικά.

Οι άνεμοι θα είναι στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα κεντρικά και νότια έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα