Ν. Παπαθανάσης: Οι ΜμΕ έχουν στη διάθεσή τους 26 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

07:00 19/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υποστήριξε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ελλάδα έχουν στη διάθεσή τους ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, και την Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία δίνει δάνεια με προνομιακούς όρους, εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική

που ασκεί σχετικά με τους πόρους που έχουν δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο ανάκαμψης, 26 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, και 19 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και πιάνει μια υποπερίπτωση της υποπερίπτωσης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ πηγαίνουν μόνο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν μπορούν να πάρουν χρήματα οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης αριθμητικά οι μικρές πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι ο ίδιος αριθμός με τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά όπως καταλαβαίνετε οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν και μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχέδια. Ωστόσο, οι μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να πάρουν δάνεια με 0,35 % επιτόκιο και με 1% οι μεγάλες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Παπαθανάσης, μιλώντας  σε εκπομπή στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Παράλληλα, δήλωσε πως για τις πολύ μικρές τις μεσαίες επιχειρήσεις υπάρχει η ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με δισεκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα για χιλιάδες επιχειρήσεις που παίρνουν δάνεια με προγράμματα που δεν πληρώνουν επιτόκιο.

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο Νίκος Παππάς, τομεάρχης Οικονομίας και οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είχε υποστηρίξει πως από τα 4,9 δισ. που έχουν δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν φτάσει ούτε 800 εκατ. ευρώ και ότι από τις 800.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας μόλις 140 πήραν κάποια χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα ζει το “θαύμα” των Μητσοτάκη–Χατζηδάκη. Ή, μάλλον, ζει από… θαύμα επί Μητσοτάκη – Χατζηδάκη».

Keywords
Αναζητήσεις
n-papathanasis-oi-mme-echoun-sti-diathesi-tous-26-dis-evro-apo-to-espa.htm
Τυχαία Θέματα