Έκλεισε το Al Jazeera στο Ισραήλ

11:31 6/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Απαγορεύτηκε από την Κυριακή η τηλεοπτική μετάδοση του Al Jazeera στο Ισραήλ, μετά την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να «κλείσει» το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο στη χώρα και να κατασχέσει τον εξοπλισμό του. Προς το παρόν, οι διαδικτυακοί ιστότοποι του δικτύου παραμένουν προσβάσιμοι μέσω του ισραηλινού δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Το δίκτυο Al Jazeera Media

Network καταδίκασε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει τις δραστηριότητές του στο Ισραήλ ως «εγκληματική πράξη» και προειδοποίησε ότι η καταστολή του ελεύθερου Τύπου από τη χώρα «έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο».

«Το Al Jazeera Media Network καταδικάζει και καταγγέλλει έντονα αυτή την εγκληματική πράξη που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το βασικό δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφόρηση. Το Al Jazeera επιβεβαιώνει το δικαίωμά του να συνεχίσει να παρέχει ειδήσεις και πληροφορίες στο παγκόσμιο κοινό του», ανέφερε το δίκτυο σε ανακοίνωσή του την Κυριακή.

«Η συνεχιζόμενη καταστολή του ελεύθερου Τύπου από το Ισραήλ, η οποία θεωρείται ως προσπάθεια συγκάλυψης των ενεργειών του στη Λωρίδα της Γάζας, αντιβαίνει στο διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Η άμεση στοχοποίηση και δολοφονία δημοσιογράφων από το Ισραήλ, οι συλλήψεις, ο εκφοβισμός και οι απειλές δεν θα αποτρέψουν το Al Jazeera από τη δέσμευσή του να καλύψει, ενώ περισσότεροι από 140 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Το Δίκτυο απορρίπτει σθεναρά τους ισχυρισμούς που παρουσιάζουν οι ισραηλινές αρχές, σύμφωνα με τους οποίους έχουν παραβιαστεί τα επαγγελματικά πρότυπα των μέσων ενημέρωσης. Επαναβεβαιώνει την ακλόνητη δέσμευσή του στις αξίες που ενσαρκώνει ο Κώδικας Δεοντολογίας του», αναφέρεται.

Η δήλωση έρχεται μετά την ομόφωνη ψήφο του υπουργικού συμβουλίου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για το κλείσιμο των δραστηριοτήτων του Al Jazeera στο Ισραήλ, λίγες εβδομάδες αφότου το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που επιτρέπει το προσωρινό κλείσιμο ξένων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια κατά τη διάρκεια του πολύμηνου πολέμου στη Γάζα.

Ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ, Σλόμο Κάρχι, δήλωσε ότι διέταξε την κατάσχεση του εξοπλισμού μετάδοσης του Al Jazeera «που χρησιμοποιείται για την παροχή του περιεχομένου του καναλιού», συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού μοντάζ και δρομολόγησης, καμερών, μικροφώνων, διακομιστών και φορητών υπολογιστών, καθώς και εξοπλισμού ασύρματης μετάδοσης και ορισμένων κινητών τηλεφώνων.

Αργότερα την Κυριακή, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στις εγκαταστάσεις του Al Jazeera στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και οι πάροχοι δορυφορικών και καλωδιακών υπηρεσιών απέσυραν το Δίκτυο από τον αέρα.

Keywords
Αναζητήσεις
ekleise-to-al-jazeera-sto-israil.htm
Τυχαία Θέματα