Αγαμέμνων Σταυρόπουλος: Δύο προτάσεις για ΦΠΑ και My Data

10:26 31/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση της ΠΑΕΛΟ με θέμα το κλείδωμα ΦΠΑ βάσει της My Data. Στη συνάντηση αυτή απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεοχάρης, ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλής, ενώ ο Αντώνης Ντίνος ως εκπρόσωπος της ΑΑΔΕ έκανε μια σύντομη εισήγηση για τις νέες εξελίξεις της My Data και για πολλές ώρες απαντούσε

σε ερωτήσεις λογιστών.

Διαβάστε εδώ την έκδοση της Business Voice του Σαββάτου

Είναι πλέον πασιφανές ότι για όσο διάστημα η πλατφόρμα My Data διαμορφώνεται, αντί να εξοικονομεί χρόνο λογιστικών εργασιών, απαιτεί πολύ περισσότερο. Η αίσθηση που αποκόμισα από την συνάντηση, είναι ότι σκοπός τους κλειδώματος του ΦΠΑ είναι περισσότερο για να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να διαβιβάζουν έγκαιρα τα έσοδα και να χαρακτηρίζουν τα έξοδα, χωρίς να απειλούνται με πρόστιμα. 

Ωστόσο, η απειλή των προστίμων είναι υπαρκτή αφού νομοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 με τον Ν. 5073. Απομένει μόνο μια απόφαση του Υπ. Οικονομικών και της ΑΑΔΕ που μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, από αύριο μέχρι ποτέ. Την ίδια ώρα μάλιστα που η ΑΑΔΕ και το Υπ. Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι απαιτείται πλέον πολύ περισσότερος χρόνος για να γίνει η δήλωση ΦΠΑ, δεν επιμήκυναν την προθεσμία υποβολής της δήλωσης ούτε για μια ημέρα.

Διαβάστε εδώ την έκδοση της Business Voice του Σαββάτου

Νομίζω ότι η φορολογική διοίκηση εγκλωβίζεται σε έναν τρόπο σκέψης που δεν της επιτρέπει να δώσει λύσεις. Μια μεγάλη ανάσα για τους λογιστές θα ήταν να μπορούν οι επιχειρήσεις να πληρώνουν τον ΦΠΑ που γνωρίζουμε ότι οφείλουν, πριν καν υποβληθεί η δήλωση. Αυτό θα το πετύχουμε με την ύπαρξη μιας μόνιμης ταυτότητας πληρωμής. Με τον τρόπο αυτό οι όποιες αστοχίες και καθυστερήσεις της My Data για την συμπλήρωση του ΦΠΑ, ούτε άγχος θα μας προκαλούν, ούτε την ανάγκη να σκαρφιστούμε «πατέντες» που από την μια θα φτιάχνουν τον ΦΠΑ, από την άλλη θα χαλούν τα My Data και το Ε3 που θα υποβληθεί το 2025 (σημ. τρέμουμε ήδη στην ιδέα του τι θα αντιμετωπίσουμε τότε με τις εγγραφές που έχουμε κάνει για τον ΦΠΑ του Ιανουαρίου).

Διαβάστε εδώ την έκδοση της Business Voice του Σαββάτου

Με μια παράλληλη απόφαση να μην επιβάλλεται πρόστιμο για καθυστέρηση μέχρι 4 μηνών οποιασδήποτε δήλωσης, θα μας δοθεί ο απαραίτητος χρόνος και η αναγκαία ηρεμία για να μπορούμε με την προσήλωση που αρμόζει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και η δήλωση να υποβάλλεται σωστά, χωρίς η είσπραξη του φόρου να μένει πίσω. Προφανώς η καθυστερημένη πληρωμή θα επιβαρύνεται με την ανάλογη προσαύξηση, οπότε τα δημόσια έσοδα δεν απειλούνται.Η δεύτερη πρόταση είναι να μην «κλειδώνει» μεν το ΦΠΑ, αλλά να υπάρχει υποχρέωση εντός τετραμήνου να εξηγηθούν οι αποκλίσεις με το ΦΠΑ που συμπληρώνει η My Data. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται να κάνουμε εικονικές εγγραφές στα My Data για να υποβληθεί ο σωστός ΦΠΑ.

Διαβάστε εδώ την έκδοση της Business Voice του Σαββάτου

 Όπου υπάρχει απόκλιση, θα συνοδεύεται από μια σημείωση, η οποία θα δίνει μια πολύτιμη ανατροφοδότηση στην ΑΑΔΕ να διαπιστώνει τα προβλήματα και να αναγνωρίζει ποια οφείλονται σε λάθη των χρηστών, ποια σε λάθη των προγραμμάτων και ποια σε ελλείψεις της ίδιας της My Data. Με τον τρόπο αυτό και τo έργο της My Data θα υλοποιηθεί γρηγορότερα και ο έλεγχος θα έχει πολύτιμα στοιχεία στα χέρια του και οι λογιστές θα μπορούμε να εργαζόμαστε χωρίς πρόσθετο άγχος, αλλά και χωρίς εκπτώσεις στην ακεραιότητα του επαγγέλματός μας.

Διαβάστε εδώ την έκδοση της Business Voice του Σαββάτου

 
Keywords
Αναζητήσεις
agamemnon-stavropoulos-dyo-protaseis-gia-fpa-kai-my-data.htm
Τυχαία Θέματα