Πώς να βάψουμε τα Πασχαλιάτικα αυγά με φυτικά χρώματα!

Για να αποφύγουμε χημικά χρώματα επιστρέφουμε στο σούπερ μάρκετ της φύσης!

Υλικάαυγό - 12ξύδι - 1κ.γλ. λευκό για κάθε λίτρο χρώματοςνερό - παντζάρι - 6σπανάκι - 1 κιλό φύλλασπόροι άνηθου - 1 φλ. τσαγιού κουρκουμάς - 1/2 φλ. τσαγιούλάχανο - 1 κόκκινοΕκτέλεση

Ξεκινάμε με το βράσιμο των αυγών για να γίνουν σφιχτά. Τα τοποθετούμε σε κατσαρολάκι, τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά.

Όταν τα αποσύρουμε από τη φωτιά δε χύνουμε το νερό, αλλά αφού βάλουμε το κατσαρολάκι κάτω από τη βρύση, αφήνουμε το κρύο νερό να τρέξει και να τα κρυώσει

σιγά σιγά για να μη ραγίσουν.

Παρασκευάζουμε τα χρώματα. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε την πρώτη ύλη για το χρώμα που έχουμε επιλέξει (για κόκκινο χρησιμοποιούμε πατζάρια, για μπλε το κόκκινο λάχανο, για πράσινο το σπανάκι, για σκούρο χρυσαφί τους σπόρους του άνηθου και για κίτρινο τον κουρκουμά).

Σκεπάζουμε με περίπου 2.5 εκατοστά περισσότερο νερό την πρώτη ύλη της βαφής (κομμένη σε μεγάλα κομμάτια) και την αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά αρχικά και μετά να σιγοβράζει μέχρι το νερό να αποκτήσει το κατάλληλο χρώμα.

Σημείωση: Όσο πιο σκούρα η βαφή, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Κάθε πρώτη ύλη θα χρωματίσει το νερό σε διαφορετικούς χρόνους (τα παντζάρια είναι τα γρηγορότερα) και αυτό δε χρειάζεται να σας προβληματίσει.

Αφού αφαιρέσουμε την πρώτη ύλη της κάθε βαφής (είτε απλά αφαιρώντας είτε σουρώνοντας) το ποθετούμε το υγρό, αφού το μετρήσουμε, σε μεγάλα βάζα που να διαθέτουν καπάκια.

Προσθέτουμε 1 κ.γλ. ξύδι για κάθε λίτρο υγρού και αφήνουμε τις βαφές μας να κρυώσουν για να τοποθετήσουμε σε κάθε βάζο τα αυγά που θέλουμε να βάψουμε.

Για καλύτερα αποτελέσματα τοποθετούμε τα αυγά στα βάζα με τις βαφές και τα αφήνουμε για όλη τη νύχτα στο ψυγείο αφού τα κλείσουμε καλά.

Τα βγάζουμε από το βάζο το πρωί και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε μια αυγοθήκη.

Το αποτέλεσμα των χρωμάτων θα σας εντυπωσιάσει.

The post Πώς να βάψουμε τα Πασχαλιάτικα αυγά με φυτικά χρώματα! appeared first on Νηστικό Αρκούδι - Συνταγές Μαγειρικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα