Αφγανιστάν: Τέσσερις νεκροί - οι τρεις Ισπανοί τουρίστες - από πυρά ενόπλων [βίντεο]

Τρεις Iσπανοί τουρίστες και ένας Αφγανός σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων στην πόλη Μπαμιγάν στο κεντρικό Αφγανιστάν που προσελκύει επισκέπτες από το εξωτερικό, σύμφωνα με επίσημες πηγές στην Καμπούλ και στη Μαδρίτη.

Η πολύνεκρη επίθεση είναι η πρώτη εναντίον ξένων τουριστών στο Αφγανιστάν αφότου επέστρεψαν οι Ταλιμπάν στην εξουσίας στις 15 Αυγούστου του 2021.

«Τρεις ξένοι κι ένας Αφγανός σκοτώθηκαν», ενώ άλλοι «τέσσερις ξένοι και τρεις Αφγανοί τραυματίστηκαν» από πυρά, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών Άμπντουλ Ματίν Κανί,

χωρίς να διευκρινίσει αν η επίθεση είχε έναν ή περισσότερους δράστες.

Προσοχή! Οι εικόνες στο βίντεο είναι σκληρές!

Στη Μαδρίτη, πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας επιβεβαίωσε χθες βράδυ ότι ήτα Ισπανοί και οι τρεις ξένοι που έχασαν τη ζωή τους στη Μπαμιγιάν. «Τρεις Ισπανοί σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλος ένας τραυματίστηκε από σφαίρες στο Αφγανιστάν», διευκρίνισε η πηγή αυτή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Το υπουργείο εργάζεται (...) για να ξεκαθαρίσει τις περιστάσεις, να βοηθήσει τα θύματα και να επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους», διευκρίνισε η ίδια.

Σοκαρισμένος ο Σάντσεθ από τη δολοφονία των Ισπανών τουριστών στο Αφγανιστάν

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τηςΙσπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε«σοκαρισμένος» για τη «δολοφονία» τωνισπανών τουριστών και διαβεβαίωσε πως«παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση».

Στην Καμπούλ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι τραυματίες είναι υπήκοοι Νορβηγίας,Αυστραλίας, Λιθουανίας και Ισπανίας,σύμφωνα με πληροφορίες πηγής σε αφγανικόνοσοκομείο.

«Άκουσα σειρά πυροβολισμών», δήλωσε κάτοικος, που απέφυγε να δώσει το όνομά του, προσθέτοντας πως «οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν αμέσως τους δρόμους που οδηγούν» στον τόπο της επίθεσης, κοντά στη μεγάλη αγορά της Μπαμιγιάν.

Συχνός στόχος του ISIS οι σιίτες στο κεντρικό Αφγανιστάν

Η Μπαμιγιάν, όπου βρίσκονται οιγιγαντιαίοι βούδες στους οποίους είχανβάλει δυναμίτιδα οι Ταλιμπάν το 2001,είναι ο κυριότερος τουριστικός προορισμόςτου Αφγανιστάν.

Στην επαρχία αυτή το μεγαλύτερο μέλοςτου πληθυσμού είναι μέλη της μειονότηταςτων Χαζάρων, που αποτελείται από σιίτες.Οι σιίτες γίνονται πολύ συχνά στόχοςαιματηρών επιθέσεων της τζιχαντιστικήςοργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), μεσυχνότερη μέθοδο την τοποθέτησηεκρηκτικών σε οχήματα.

Πέρα από τις επιθέσεις του τοπικούβραχίονα του ΙΚ, η ασφάλεια είναιγενικότερα πρόβλημα στο Αφγανιστάναφότου ανέκτησαν την εξουσία οι Ταλιμπάντο 2021, έπειτα από 40 χρόνια πολέμου μεποταμούς αίματος.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (σ.σ. έτσι αποκαλεί το de facto καθεστώς των Ταλιμπάν τη χώρα) καταδικάζει σθεναρά το έγκλημα αυτό, εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και εγγυάται ότι όλοι οι εγκληματίες θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Πλήγμα για την τουριστική βιομηχανία του Αφγανιστάν

Η δολοφονία των τουριστών είναι κακό νέο για το Αφγανιστάν, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, που θα ήθελε να δει να αναπτύσσεται ο τομέας του τουρισμού.

Παρά τις τεράστιες ελλείψεις υποδομών,και παρά το ότι είναι λιγοστοί οιπολιτιστικοί και αρχαιολογικοί χώροιπου έχουν απομείνει έπειτα από δεκαετίεςκαταστροφής και λεηλασιών εν μέσωπολέμων, έχει αρχίσει να καταγράφεταικάποια ροή ξένων τουριστών στη χώρα μεπληθυσμό εξαιρετικά φιλόξενο καιμεγαλειώδη τοπία.

Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 120% σε ετήσια βάση, φθάνοντας σχεδόν τους 5.200, κατά επίσημους αριθμούς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ξένος τουρίστας που έφθασε χθες βράδυστη Χεράτ (δυτικά) ανέφερε σε ομάδα στηνπλατφόρμα WhatsApp: «Μας συνέλαβαν Ταλιμπάνενώ βαδίζαμε στον δρόμο. Μας οδήγησανστο τμήμα και δεν ήθελαν να μας αφήσουννα φύγουμε, επειδή όπως έλεγαν εξαιτίαςτης Μπαμιγιάν δεν είμαστε ασφαλείς».

«Κατόπιν μας είπαν να πάμε να δειπνήσουμε γρήγορα και να μην κυκλοφορούμε στους δρόμους».

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αφγανιστάν, Τέσσερις, Ισπανοί, [βίντεο],afganistan, tesseris, ispanoi, [vinteo]