Περιβαλλοντική Κίνηση: Να σταματήσουν οι εργασίες εντός δασικής περιοχής

Η ενέργεια της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου να ξεκινήσει εργασίες για ανέγερση μοναστηριού στην περιοχή Κάβο Γκρέκο του Δήμου Αγίας Νάπας και μάλιστα χωρίς την άδεια της αρμόδιας αρχής και παραβιάζοντας κατάφωρα τη νομοθεσία, έχει δικαιολογημένα προκαλέσει οργή σε φορείς, οργανώσεις, κόμματα και στους πολίτες, αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου.

«Είναι μια εντελώς απαράδεκτη ενέργεια. Οι κατασκευαστικές εργασίες εκτός από το γεγονός ότι είναι παράνομες επειδή ξεκίνησαν

χωρίς πολεοδομική άδεια, είναι εκτός κάθε λογικής γιατί βρίσκονται εντός των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 – Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) Κάβο Γκρέκο και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Κάβο Γκρέκο, σε περίκλειστο τεμάχιο εντός του Κρατικού Δάσους Αγίας Νάπας και του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Κάβο Γκρέκο», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης: «Καλόπιστο σφάλμα» πίσω από τους λαχνούς για χρυσό μενταγιόν Αγ.Χριστοφόρου

Όπως αναφέρει, δεν είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία προβαίνει σε ενέργειες που «είτε είναι παράνομες είτε προκαλούν το δημόσιο αίσθημα».

«Να θυμίσουμε μόνο την ανέγερση ξενοδοχείων πάνω σε αρχαιολογικό χώρο στην Γεροσκήπου, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού πάρκου σε δασική περιοχή στην Φλάσου, την κατεδάφιση κτιρίων ιστορικής αξίας πλησίον της αρχιεπισκοπής και την ανέγερση οικοδομών στη Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι. Αυτή η νοοτροπία, της παραγνώρισης των νόμων και του κράτους και η επέμβαση σε περιοχές οικολογικής αξίας και φυσικής ομορφιάς, πρέπει να τερματιστεί», σημειώνει.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι η Εκκλησία δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από τους άλλους πολίτες ή φορείς και οφείλει να σέβεται και να εφαρμόζει τους νόμους, όπως ο κάθε άλλος πολίτης ή φορέας.

«Το δε κράτος έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την εφαρμογή των νόμων από τον οποιονδήποτε. Η ενέργεια της Εκκλησίας δεν είναι μόνο παράνομη και αυθαίρετη αλλά δείχνει ασέβεια προς το περιβάλλον, που αποτελεί την πιο σημαντική και δυσαναπλήρωτη κληρονομιά μας. Πολιτικές ευθύνες για τις συνεχείς παρανομίες και επεμβάσεις στο φυσικό ή πολιτιστικό περιβάλλον, καταλογίζουμε και στις Κυβερνήσεις ειδικά των τελευταίων 10 χρόνων, γιατί η ανοχή τους σε παρόμοιες ενέργειες της Εκκλησίας σε άλλες περιπτώσεις, έφεραν την πλήρη αποθράσυνση της», προσθέτει.

Καταλήγοντας, η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου αναφέρει ότι καταδικάζοντας «την αποτρόπαια αυτή ενέργεια εναντίον της φυσικής μας κληρονομιάς», ζητά από τους αρμόδιους φορείς να  προβούν άμεσα και έγκαιρα στις απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσουν οποιεσδήποτε εργασίες εντός της δασικής περιοχής πριν είναι αργά και απαιτήσουν αποκατάσταση του χώρου στην αρχική του μορφή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Περιβαλλοντική Κίνηση,perivallontiki kinisi