«Κότα με τα χρυσά αυγά» οι υπενοικιάσεις κρατικής γης πίσω στο κράτος

Δεν έχουν τέλος οι σκανδαλώδεις υποθέσεις υπενοικιάσεων κρατικής γης σε βιομηχανικές περιοχές.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, «έχουμε δει κι άλλες περιπτώσεις, είναι όλα στις εκθέσεις μας. Είναι αρκετές περιπτώσεις παγκύπρια, δεν είναι μόνο στη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου».

Σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας από τις 15/12/ 2022, πέραν της υπόθεσης των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών με φέσι 135 χιλιάδων ευρώ για το κράτος, συμπεριλαμβάνονται άλλες τρεις περιπτώσεις.

Ενοίκιο για στέγαση του Τμήματος Ηλεκτρονικών

Υπηρεσιών με υπενοικίαση κρατικής γης με κόστος 57.600 ευρώ, στη Λάρνακα από την εταιρεία G&F Electromental Ltd.

Διαβάστε επίσης: Αννίτα Δημητρίου: Νέα Δημοκρατία και ΔΗΣΥ διάγουν βίους παράλληλους

Επίσης στη Λάρνακα για το Τμήμα Δημοσίων έργων με κόστος 29.400 ευρώ από την εταιρεία Θεόδωρου Θεοδώρου Λτδ και στη Λεμεσό για το Τμήμα Κρατικών Αγορών και προμηθειών από την εταιρεία Lordos Polysac Ltd με κόστος 66 χιλιάδων ευρώ.

Δεν είναι ωστόσο οι μοναδικές οι συγκεκριμένες τέσσερις περιπτώσεις αλλά υπάρχουν κι άλλες με λιγότερα κέρδη έναντι του ενοικίου.

Είχαν τα μέσα αλλά δεν τα αξιοποίησαν;

Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, σύμφωνα με υποδείξεις της Νομικής Υπηρεσίας έχει την ευχέρεια να καταχωρεί αγωγή για έξωση όσων μισθωτών δεν συμμορφώνονται με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Το Υπουργείο, ωστόσο, έχοντας αποφασίσει να μην υιοθετήσει τις εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας για άμεση παρέμβαση και επιδίωξη της έξωσης των μισθωτών και της λύσης των συμβάσεων μίσθωσης, εξακολουθεί να παραπέμπει τις πλείστες υποθέσεις των μισθωτών που χρησιμοποιούν τα εργοστασιακά τους κτήρια για σκοπούς άλλους από αυτούς που καθορίζονται στις συμβάσεις μίσθωσης στη Νομική Υπηρεσία, για λήψη δικαστικών μέτρων για τερματισμό της μη επιτρεπόμενης χρήσης και συμμόρφωση με τις πρόνοιες της σύμβασης.

Την ίδια ώρα, τις περιπτώσεις μισθωτών, που έχουν πραγματοποιήσει επεκτάσεις των εργοστασιακών τους κτηρίων χωρίς την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών, τις παραπέμπει στις αρμόδιες οικοδομικές αρχές για λήψη νομικών μέτρων, με αποτέλεσμα, λόγω των χρονοβόρων δικαστικών διαδικασιών, το πρόβλημα να διαιωνίζεται.

Σημειώνεται ότι, ο Γενικός Εισαγγελέας, στη γνωμάτευσή του ημερ. 21.1.2016, ενημέρωσε το Υπουργείο ότι σε περιπτώσεις άρνησης των μισθωτών να συμμορφωθούν με δικαστικές αποφάσεις για έξωσή τους και ανάκτηση της κατοχής του ακινήτου, είναι δυνατή η χρησιμοποίηση της συνδρομής της Αστυνομίας για την εκτέλεση των διαταγμάτων έξωσης.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι, εφόσον οι μισθωτές δεν συμμορφώνονται με διάταγμα έξωσής τους, είναι δυνατή η προσφυγή στο Δικαστήριο καταχωρώντας αίτηση για παρακοή του διατάγματος έξωσης, νοουμένου ότι έχει προηγηθεί η επίδοση του διατάγματος έξωσης.

Διαβάστε το ρεπορτάζ: 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κότα,kota