Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η ραγδαία πτώση των τιμών «πράσινων» πρώτων υλών δεν πρέπει να μας εφησυχάζει

07:21 18/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Μετά τις ξέφρενες ανόδους των τιμών των υλικών που χρησιμοποιούνται στις πράσινες τεχνολογίες κατά τη διετία 2021-2022, ακολούθησε μια ομαλοποίηση και έντονη πτώση τους.

Πρόκειται για υλικά τα οποία είναι απαραίτητα σε μια σειρά από σύγχρονες ενεργειακές εφαρμογές, όπως αιολικά, φωτοβολταϊκά και μπαταρίες. Δίχως αυτά, η ενεργειακή μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα καταστεί εφικτή, ούτε και η επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Με αφορμή τα παραπάνω, νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) φανερώνει

ότι η τιμή του λιθίου υποχώρησε κατά 75% πέρυσι, ενώ του κοβαλτίου, νικελίου και γραφίτη κατά 30-45%. Το γεγονός αυτό μείωσε το τελικό κόστος των μπαταριών κατά 14%.

Παρόλο που οι χαμηλότερες τιμές είναι καλά μαντάτα για τους απανταχού καταναλωτές, ο οργανισμός προειδοποιεί ότι οι επενδύσεις για νέα παραγωγή ήταν χαμηλότερες σε σχέση με το 2022. Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2040 θα χρειαστεί η εν λόγω αγορά να φτάσει σε μέγεθος τα 770 δισ. δολάρια διεθνώς προκειμένου να επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος για τα μέσα του αιώνα.

Τα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα επενδυτικά σχέδια θεωρούνται ικανά να καλύψουν μονάχα το 70% της αναμενόμενης ζήτησης για χαλκό το 2035 και το 50% του λιθίου, άρα προκύπτει ένα κενό παραγωγής που θα πρέπει να καλυφθεί.

Επίσης, πονοκέφαλος είναι η γεωγραφική συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγες μόνο χώρες, όπως η Κίνα, αφού δημιουργεί εξαρτήσεις και γεωπολιτικούς κινδύνους. 

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται η κυριαρχία της Κίνας σε μια σειρά από πρώτες ύλες, με βάση τα τωρινά στοιχεία:

Ο ΙΕΑ αναμένει ότι η Κίνα θα διατηρήσει τη δεσπόζουσα θέση της και στο μέλλον.

To άρθρο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η ραγδαία πτώση των τιμών «πράσινων» πρώτων υλών δεν πρέπει να μας εφησυχάζει δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΙΕΑ,iea