Επιστήμονες απαθανάτισαν το πιο σπάνιο καλαμάρι που ζει σε βάθος 1 χιλιομέτρου

17:11 18/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Όχι, δεν πρόκειται για ταινία τρόμου ή επιστημονικής φαντασίας. Το γιγάντιο καλαμάρι που όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, «επιτίθεται» σε κάμερα, αναγνωρίστηκε ως καλαμάρι Dana (Taningia danae), και ζει σε δυσθεώρητα βάθη στον νότιο Ειρηνικό.

Το σπάνιο καλαμάρι βαθιάς θάλασσας καταγράφηκε σε βίντεο σε βάθος άνω του ενός χιλιομέτρου, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και της Kelpie Geosciences στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια ομάδα από το Κέντρο Ερευνών Βαθέων Θαλασσών Minderoo-UWA και η επικεφαλής επιστήμονας Heather Stewart,

από την Kelpie Geosciences του Ηνωμένου Βασιλείου και βοηθός στο UWA, κατέγραψαν το υλικό όταν τοποθετούσαν κάμερες με δολώματα ελεύθερης πτώσης βόρεια μιας περιοχής γνωστής ως Samoan Passage.

Μετά την ανάκτηση της κάμερας σε βάθος άνω των 5 χιλιομέτρων, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι ένα ζώο που σπάνια βλέπει κανείς στο φυσικό του περιβάλλον είχε καταγραφεί σε βίντεο.

Το εν λόγω καλαμάρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα καλαμάρια των υδάτων και είναι γνωστό για τα δύο πολύ μεγάλα φωτοφόρα στο άκρο των δύο βραχιόνων του, τα οποία παράγουν φωτεινές βιοφωτεινές λάμψεις για να τρομάζουν και να αποπροσανατολίζουν το θήραμα κατά το κυνήγι. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα γνωστά φωτοφόρα στον φυσικό κόσμο.

“Το καλαμάρι, κατέβηκε στην κάμερά μας θεωρώντας ότι ήταν θήραμα, και προσπάθησε να το τρομάξει με τους τεράστιους βιοφωτεινούς προβολείς του”, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Stewart.

Ο καθηγητής Alan Jamieson, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Βαθέων Θαλασσών Minderoo-UWA, δήλωσε ότι η παρατήρηση των καλαμαριών βαθέων υδάτων στο φυσικό τους περιβάλλον, ιδίως στο μέσο του νερού, είναι απίστευτα δύσκολη.

“Πολλές καταγραφές αυτού του είδους προέρχονται από εκβρασμούς, τυχαία παρεμπίπτοντα αλιεύματα ή από το περιεχόμενο του στομάχου φαλαινών”, δήλωσε ο καθηγητής Jamieson.

“Η σπανιότητα των ζωντανών παρατηρήσεων αυτών των καταπληκτικών ζώων καθιστά κάθε συνάντηση πολύτιμη για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις γεωγραφικές θέσεις, το βάθος και τη συμπεριφορά, συν το ότι πρόκειται για ένα τόσο μοναδικό ζώο που σπάνια βλέπουμε, οπότε έπρεπε να το μοιραστούμε”.

Το ερευνητικό πλοίο RV Dagon διανύει επί του παρόντος τις τελευταίες εβδομάδες μιας τρίμηνης αποστολής, με την υποστήριξη της Inkfish, στην περιοχή Nova Canton Trough που βρίσκεται στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό. Η αποστολή είναι να εξερευνήσει και να καταγράψει τη βιοποικιλότητα και τη γεωποικιλότητα του βυθού σε βάθη μεταξύ τριών και οκτώ χιλιομέτρων.

To άρθρο Επιστήμονες απαθανάτισαν το πιο σπάνιο καλαμάρι που ζει σε βάθος 1 χιλιομέτρου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα