Κρισιμη συναντηση τραπεζιτων αυριο με τον γ. προβοπουλο

11:51 5/12/2013 - Πηγή: Fimotro
Κρίσιμη συνάντηση αύριο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι την Δευτέρα στην ΤτΕ θα κατατεθούν τα πρώτα αποτελέσματα...
των stress test.
Η ατζέντα της συνάντησης Γ. Προβόπουλου και τραπεζιτών αναμένεται να είναι ανοιχτή και θα αφορά όλα τα κρίσιμα θέματα
που αγγίζουν τον τραπεζικό κλάδο κατά την τρέχουσα περίοδο, με κορυφαίο τα επόμενα τεστ κοπώσεως, στα οποία άμεσα θα αρχίσουν να υποβάλλονται και οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.
Πολύ σύντομα οι τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν νέα στοιχεία στις ευρωπαϊκές αρχές υπό την καθοδήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και συμβούλων, τους οποίους θα ορίσει η Ε.Ε. για τη διαδικασία. Στα τεστ αυτά συμμετέχουν οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης και από την Ελλάδα και οι 4 συστημικές τράπεζες. Ως γνωστόν, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, επειδή έχουν υποβληθεί σε διευρυμένα τεστ κοπώσεως, εκτιμάται πως έχουν αυξημένη τεχνογνωσία προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως τα νέα τεστ κοπώσεως κρίνονται σαφώς χαλαρότερα από εκείνα στα οποία ήδη έχουν υποβληθεί οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με την Black Rock.
Business plans
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην ατζέντα της συζήτησης θα τεθούν και τα business plans των ελληνικών τραπεζών με στόχο να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, αλλά και οι ανακεφαλαιοποιήσεις για όσες τράπεζες χρειαστεί να τις πραγματοποιήσουν. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει κινηθεί η σχετική διαδικασία από τη Eurobank, η οποία θα προχωρήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και η οποία εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο ύψος των 2 δισ. ευρώ.
Η ίδια ατζέντα δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει και άλλα θέματα, όπως ο τρόπος βάσει του οποίου οι συστημικές τράπεζες θα επιχειρήσουν να έρθουν στον ιδιωτικό τομέα νωρίτερα, με δεδομένο ότι ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εξάσκηση των warrants.
Οι τραπεζίτες εκτιμάται πως θα συζητήσουν και άλλα κρίσιμα θέματα, όπως αυτό των πλειστηριασμών, για το οποίο έχουν εκφράσει συγκεκριμένη θέση που δεν απέχει και ιδιαίτερα από αυτήν της κυβέρνησης, αφού σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες δεν επιθυμούν την άκριτη απελευθέρωση της διαδικασίας, η οποία ενδέχεται να επιφέρει κοινωνική αναταραχή χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για τις ίδιες.
Τα πιστωτικά ιδρύματα επιθυμούν την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ωστόσο επιθυμούν αυτή να τους δίδει την ευχέρεια να επιβάλουν το μέτρο σε εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους με καθιέρωση ενός προφίλ δανειολήπτη.
Πολιτική
Προφανώς από την ατζέντα δεν αναμένεται να λείψουν θέματα όπως η πορεία της οικονομίας και το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τον συγκεκριμένο κλάδο, που άλλωστε είναι και αυτό το οποίο κάνει πιο ορατή την ταχύτερη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Αλλωστε η πορεία της οικονομίας είναι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτική των τραπεζών για τις χορηγήσεις αλλά και την έξοδό τους στις αγορές.
Keywords
Τυχαία Θέματα