Θα καθαιρεθεί ο Τραμπ;


Impeachment είναι η διαδικασία, η οποία ξεκινά από τη Βουλή και ολοκληρώνεται με δίκη στη Γερουσία για την καθαίρεση ενός Προέδρου από το αξίωμά του.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι το Δημοκρατικό Κόμμα εξετάζει το ενδεχόμενο παραπομπής του Προέδρου για δίκη στη Γερουσία, με αίτημα την καθαίρεσή του.

ΤΟ... ΑΔΙΚΗΜΑ

Αφορμή για την έναρξη της διαδικασίας είναι μια τηλεφωνική συνομιλία την

οποία είχε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, κατά τη διάρκειά της οποίας, φέρεται να ζήτησε από τον ομόλογό του επιβαρυντικά στοιχεία για τον πρώην αντιπρόεδρο και νυν επικρατέστερο υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος για την Προεδρία στις εκλογές του 2020, Joe Βiden.

Αυτό, αναμφίβολα, συνιστά αδίκημα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε impeachment.

Ένας "μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος", πρώην εργαζόμενος στο Λευκό Οίκο επιβεβαιώνει με τις καταθέσεις του ότι ο Πρόεδρος παραβίασε τον νόμο.

Αν παρακολουθήσεις αυτές τις ημέρες το CNN, δεν θα έχεις αμφιβολία ότι ο Τrump πρέπει να παραπεμφθεί.

ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ

Όμως, πώς έχουν τα πράγματα;

Κατ΄ αρχάς από τη στιγμή α)που η Nancy Pelosi ανακοίνωσε η ίδια την έναρξη της διαδικασίας και β) οι Δημοκρατικοί ελέγχουν την πλειοψηφία στη Βουλή, το πρώτο σκέλος της διαδικασίας μπορεί να ολοκληρωθεί.

Δηλαδή, να συνταχθεί ένα κατηγορητήριο καθαίρεσης το οποίο, στη συνέχεια, θα αποσταλεί στη Γερουσία.

Όμως, αυτό από μόνο του δεν αρκεί για την καθαίρεση ενός Προέδρου.

ΑΠΙΘΑΝΗ Η ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ

Η Γερουσία, αφού λάβει το αίτημα για καθαίρεση, πρέπει μέσα σ' ένα μήνα να διεξάγει μια δίκη, όπου με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 πρέπει να αποφασιστεί η καθαίρεση του Προέδρου.

Την πλειοψηφία στη Γερουσία διαθέτουν οι Ρεπουμπλικάνοι, δηλαδή το κόμμα του Προέδρου.

Άρα, δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο (να χρησιμοποιήσουμε τη φράση του Τσίπρα) να ψηφίσουν την παραπομπή του Trump!
Επομένως, και αν ακόμα παραπεμφθεί ο Πρόεδρος, δεν θα καθαιρεθεί!

ΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ

Με ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο, με Προεδρικές εκλογές το 2020 οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα διαπράξουν αυτοχειρία ακόμα και αν τα στοιχεία κατά του Trump είναι ισχυρά.

Θα επικρατήσει το αίσθημα της πολιτικής τους επιβίωσης!

Δύο ακόμα στοιχεία, σχεδόν επιβεβαιώνουν ότι η Γερουσία δεν θα ψηφίσει την καθαίρεση του Προέδρου.

Πρώτον, η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ είναι σχεδόν διχασμένη για την καθαίρεση του Προέδρου.

Δεύτερον, το αξίωμα του Προέδρου είναι τόσο ισχυρό και εμβληματικό για τους αμερικανούς και την πολιτική τους παράδοση, που δύσκολα θα επιτρέψει στους Ρεπουμπλικάνους να συνταχθούν με τους Δημοκρατικούς στην απαξιωτική απόφαση της καθαίρεσης ενός Προέδρου.

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Σημειώνουμε ότι μόνο για τρείς Προέδρους, στην ιστορία των ΗΠΑ, κινήθηκε η διαδικασία καθαίρεσης.

Εναντίον του Andrew Johnson το 1868, του Richard Nixon, το 1972 και του Bill Clinton το 1998.

Oυδείς εκ των τριών καθαιρέθηκε.

Για τον πρώτο δεν βρέθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Γερουσία.

Ο Nixon παραιτήθηκε πριν τη δίκη στη Γερουσία.

Ο Clinton απηλλάγη των κατηγοριών πριν γίνει η δίκη στη Γερουσία.

ΠΟΥ ΑΠΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ;

Είναι προφανές ότι η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος αποβλέπει, μέσω μιας δίκης στη Γερουσία, στην φθορά και την απαξίωση του Trump, ώστε και αν ακόμα αθωωθεί (που θα αθωωθεί), να πάει στις εκλογές του 2020 ταπεινωμένος για να είναι ευκολότερος αντίπαλος.

Επιπλέον, λόγω του χαρακτήρος του, είναι πιθανόν ο Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας να «ξεφύγει» και αυτό να επιβαρύνει περισσότερο το κόμμα του.

Τέλος, δεν αποκλείεται κάποιοι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι που δεν είναι ευχαριστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο Trump να συνταχθούν με τους Δημοκρατικούς και αυτό να δείξει την εικόνα ενός διαιρεμένου κόμματος εν όψει 2020.

ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ;

Οι Ρεπουμπλικάνοι, στην συντριπτική τους τουλάχιστον πλειοψηφία, θα υποστηρίξουν τον Πρόεδρό τους.

Πολλοί, εξ αυτών και για λόγους ιδιοτέλειας δεδομένου ότι θα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και την επανεκλογή τους και θα χρειαστούν την υποστήριξη του Προέδρου.

Από την άλλη, θα επιτεθούν εναντίον των Δημοκρατικών με δυο βασικά επιχειρήματα.

Πρώτον, ότι για μικροκομματικούς λόγους «παίζουν» με το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ.

Δεύτερον, αυτή η εμμονή τους με τον Trump δείχνει την ένδειά τους σε επιχειρήματα, ατζέντα και πολιτικές.

Παράλληλα, μέσα απ΄ αυτήν την διαδικασία, είναι πιθανόν να βγεί ζημιωμένος και ο Joe Biden ο βασικός αντίπαλος του Trump για το 2020.

Τέλος, δεν είναι λίγοι στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο οι οποίοι εκτιμούν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει το ταλέντο να το παίξει διωκόμενος από τους πολιτικούς του αντιπάλους, για ήσσονος σημασίας ζήτημα, με αποτέλεσμα να ενισχύει ακόμα περισσότερο την εκλογική του βάση, να εξέλθει ενισχυμένος από την περιπέτεια, με μεγαλύτερες πιθανότητες επανεκλογής το 2020!
Με άλλα λόγια οι Δημοκρατικοί να πάνε για... μαλλί και να βγούν... κουρεμένοι!

ΕΠΙΛΟΓΟΣ...

Οι Δημοκρατικοί ρισκάρουν με την απόφασή τους να κινήσουν τις διαδικασίες καθαίρεσης του Προέδρου. Ελπίζουν ότι, αν καταφέρουν να παρουσιάσουν συντριπτικά στοιχεία, αφ΄ ενός να μεταβάλλουν υπέρ τους την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, αφ΄ ετέρου να δείξουν ότι ο Πρόεδρος και οι Ρεπουμπλικάνοι «παραβιάζουν» την νομοθεσία. Ό,τι και να γίνει μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 πολύ δύσκολο να κεφαλαιοποιήσουν τα όποια κέρδη τους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, αν οι Δημοκρατικοί δεν καταφέρουν να παρουσιάσουν συντριπτικά στοιχεία και ο Πρόεδρος Trump δεν «ξεφύγει» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, είναι πιθανόν να εξέλθουν ενισχυμένοι και το όλο εγχείρημα να καταλήξει τελικά σε βάρος των αντιπάλων τους.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραμπ,trab