Σοβαροί άνθρωποι καλούσαν τα πνεύματα να… κουνάνε τα τραπεζάκια στην Αθήνα!

20:59 5/2/2024 - Πηγή: Antinews

Τι ήταν τα πνευματιστικά πειράματα  και οι σεάνς του Αλέξανδρου Ραγκαβή

Του Ελευθέριου Σκιαδά

Ο πνευματισμός είχε γίνει μόδα στις αρχές του περασμένου αιώνα και πολλοί ήταν εκείνοι που ασχολούνταν σοβαρά, προπαντός άνθρωποι μορφωμένοι και ευυπόληπτοι. Ανάμεσά τους ο Άγγελος Τανάγρας και ο Γεώργιος Σουρής. Αλλά τα πρώτα… βήματα είχαν γίνει σχεδόν μισόν αιώνα νωρίτερα και μάλιστα με σημαντικές φυσιογνωμίες να πιστεύουν ακράδαντα στα πνεύματα και τα επίγεια καμώματά τους. Μεταξύ αυτών, ο λόγιος Αλέξανδρος Ραγκαβής αλλά και ο εύπορος Ηπειρώτης Σπυρίδων Οικονομίδης.

Υπήρξαν εκ των

πρώτων που έκαναν λόγο στην Αθήνα εκείνης της ύστερης οθωνικής εποχής περί του φαινομένου των κινουμένων τραπεζιών. Από τις πρώτες, λοιπόν, πνευματιστικές σεάνς, όπως αποκαλούνται διεθνώς οι πνευματιστικές συναντήσεις και οι προσπάθειες επικοινωνίας με τα πνεύματα νεκρών, πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της αδελφής του Αλέξανδρου Ραγκαβή. Συνέβη το 1853 και συμμετείχαν μερικές κυρίες, αλλά και ένας Σουηδός πλοίαρχος.

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, πίστευαν ότι με τις επικλήσεις τους προκαλούσαν τα πνεύματα να έλθουν επί γης και για να αποδείξουν την παρουσία τους να σηκώνουν από το έδαφος διάφορα αντικείμενα, κυρίως τραπεζάκια! Αλλά τα πνεύματα δεν εννοούσαν να εμφανιστούν. Ο Σουηδός απηυδισμένος αποχώρησε και τη θέση του στο τραπέζι κατέλαβε ο Αλ. Ραγκαβής, ο οποίος στα «Απομνημονεύματά» του περιέγραψε το πρώτο εκείνο πείραμα.

Γράφει ότι έπειτα από μικρή αναμονή, το τραπέζι άρχισε να τρίζει και στη συνέχεια περιστρεφόταν γρήγορα. Τόσο γρήγορα, ώστε αναγκάσθηκαν όλοι να σηκωθούν και να τρέχουν. Το παρακολουθούσαν ωστόσο, μέχρις ότου αυτό βγήκε από τη θύρα του δωματίου σε μια μεγάλη αίθουσα, την οποία διέτρεχε στρεφόμενο και κλίνοντας πότε αριστερά και πότε δεξιά. Στο τέλος δε ανατράπηκε! Τα πειράματα επαναλήφθηκαν και τις επόμενες ημέρες στη θερινή κατοικία τους στην Κηφισιά.

Από όλα όμως τα φαινόμενα των οποίων υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας ο Αλ. Ραγκαβής, ένα του έκανε ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση και το ιστόρησε με πολλές λεπτομέρειες. Στο γραφείο του είχε τη μουσική του χορού της Αντιγόνης του Σοφοκλέους, την οποία είχε γράψει ο μεγάλος Γερμανός συνθέτης Φέλιξ Μέντελσον. Την είχε φέρει από τη Γερμανία η πρέσβειρα της Πρωσίας, όταν μετέφραζε την αρχαία τραγωδία στη νεοελληνική. Μία ημέρα χρειάσθηκε το κείμενο της μουσικής, το οποίο είχε στην Αθήνα.

Κατέβηκε δε από την Κηφισιά στην πρωτεύουσα για να το αναζητήσει. Εις μάτην όμως, έψαξε σε όλες τις θήκες και σε όλα τα ράφια των βιβλιοθηκών δύο και τρεις φορές. Το γεγονός αυτό λύπησε ιδιαιτέρως τον Αλ. Ραγκαβή, όχι μόνο επειδή χρειαζόταν τη μουσική, αλλά και επειδή δεν υπήρχε άλλο αντίγραφο στην Ελλάδα. Ένα βράδυ όμως, στην Κηφισιά, ενώ επιδίδονταν στο σύνηθες πείραμα του τραπεζιού, η σύζυγός του θυμήθηκε το αντίτυπο της μουσικής και πρότεινε να ρωτήσουν το τραπέζι περί αυτού.

Το τραπέζι έδωσε σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες

Πράγματι, το τραπέζι έδωσε σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες για το πού βρισκόταν, γεγονός που έκανε τον σπουδαίο λόγιο να αναθαρρήσει και να κατέλθει την επόμενη ημέρα στην Αθήνα για να ξαναψάξει. Και πάλι όμως δεν το εντόπισε. Όταν το φθινόπωρο επέστρεψε από την Κηφισιά στην Αθήνα και έγινε ο συνήθης καθαρισμός των δωματίων, παρέστη ο ίδιος αυτοπροσώπως στο ξεσκόνισμα των βιβλίων του για να μην του τα ανακατέψουν. Και τότε, καθώς κατέβαζαν τα βιβλία από τα ράφια, εμφανίστηκε η μουσική της Αντιγόνης, στο σημείο ακριβώς που είχε υποδείξει το τραπεζάκι. Απλώς είχε πέσει από πίσω και γι’ αυτό δεν το είχε βρει. Αλλά και στην έπαυλη Οικονομίδη στην Κηφισιά έγιναν δοκιμές πνευματισμού το 1853, με τις οποίες θα ασχοληθούμε στο επόμενο σημείωμά μας.

The post Σοβαροί άνθρωποι καλούσαν τα πνεύματα να… κουνάνε τα τραπεζάκια στην Αθήνα! appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σοβαροί, Αθήνα,sovaroi, athina