Επίθεση του Οικονομικού Συμβουλίου της Μέρκελ σε Τσίπρα και νέο Γερμανό ΥΠΟΙΚ

14:57 5/4/2018 - Πηγή: Antinews

Διπλή επίθεση εξαπέλυσε το Wirtschaftsrat, το Οικονομικό Συμβούλιο του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ (CDU) αφενός προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και αφετέρου προς τον νέο Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς, o οποίος πρόσκειται στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω

Συμβούλιο του CDU (στο οποίο συσπειρώνονται κοντά στα 11.000 μέλη του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ που είναι στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων), με χθεσινή ανακοίνωση του, κατηγορεί τον κ. Τσίπρα πως προχωρά τις μεταρρυθμίσεις με "μισή καρδιά".

Ταυτόχρονα, καλεί τον κ. Σολτς να βλέπει "αντικειμενικά" τους πραγματικούς αριθμούς της (σ.σ. ελληνικής) οικονομίας.

Αφορμή για την επίθεση αυτή, από μερίδα στελεχών της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Γερμανίας, αποτελεί δημοσίευμα του γερμανικού τύπου αναφορικά με σχεδιασμούς μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Αναλυτικότερα, το Συμβούλιο προειδοποιεί για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εγκαταλείψει πρόωρα τις υποχρεώσεις της (σ.σ. που πηγάζουν από το Μνημόνιο).

Σύμφωνα με το Οικονομικό Συμβούλιο του CDU, ο Αλέξης Τσίπρας με την κυβέρνησή του δεν είναι σε θέση να λύσει τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας του. Παρά τις προσπάθειές του για τη δημιουργία μιας λειτουργικής (σ.σ. Δημόσιας) Διοίκησης, και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, φαίνεται πως αυτές γίνονται με "μισή καρδιά", σημειώνεται από την ίδια πλευρά.

Επίσης, υπογραμμίζουν πως η χώρα απέχει πολύ από το να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική.

Η ελληνική αγορά κεφαλαίου συρρικνώνεται εδώ και χρόνια, τονίζει το Wirtschaftsrat και συμπληρώνει: Εξάλλου, δεν σημειώνονται επενδύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την παραγωγική ικανότητα της χώρας.

Ταυτόχρονα, καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ε.Ε, αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Οικονομικού Συμβουλίου, Wolfgang Steiger.

O Steiger επισημαίνει επιπρόσθετα πως ο νέος Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σόλτς (ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας -SPD) θα πρέπει να είναι τόσο "αντικειμενικός" απέναντι σε αυτά τα οποία δείχνουν οι πραγματικοί αριθμοί, όπως και ο προκάτοχός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από τη συμπεριφορά απέναντι σε αυτά τα ζητήματα, θα δούμε αν ο κ. Σολτς προτιμά τα ωραία λόγια ή θέλει να αποδειχθεί ως ένας σταθερός Ευρωπαίος πολιτικός, τονίζει ο κ. Steiger.

Ο ίδιος καταλήγει στη δήλωσή του, λέγοντας πως το μεγάλο δίλημμα για την Ελλάδα παραμένει ένα: Προκειμένου να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της, πρέπει να προχωρήσει σε υποτίμηση. Έτσι θα μπορούσαν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους να γίνουν φθηνότερα. Αλλά αυτό είναι δυνατό μόνο εκτός του ευρώ, τονίζει ο Steiger.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα