BBC: Οι απλήρωτοι έλληνες εργαζόμενοι

Αφιέρωμα στους «σχεδόν ένα εκατομμύριο απλήρωτους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα», με επίκεντρο αυτούς του πλοίου «Πηνελόπη» οι οποίοι κάνουν επίσχεση εργασίας λόγω του ότι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, κάνει ο Mark Lowen στο BBC. «Περίπου 20 ναυτικοί έχουν καταλάβει το πλοίο και ζουν εκεί, καθώς φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους μαζικά εάν εγκαταλείψουν το πλοίο. Και γι’ αυτό παραμένουν σε έναν ερειπωμένο χώρο χωρίς ηλεκτρισμό ή τρεχούμενο νερό, με τις κουζίνες σκοτεινές και κλειστές και τα καθίσματα των επιβατών

άδεια. Σε έναν διάδρομο μια πινακίδα γράφει περήφανα: ”Οι τέλειες διακοπές σας ξεκινούν από εδώ”. Η ειρωνεία δεν έχει χαθεί στους απελπισμένους εργαζόμενους».

«Η κατάσταση εδώ είναι πολύ δύσκολη», λέει ο Αντώνης Γιακουμάτος. «Νιώθω σαν να περιμένω να πεθάνω». «Οι εργαζόμενοι του Πηνελόπη, είναι μερικοί από το ένα εκατομμύριο σχεδόν εργαζόμενους στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα που είναι απλήρωτοι. Η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε πως η μία στις δύο εταιρείες δεν πληρώνει τους εργαζόμενους στην ώρα τους. Στο επίκεντρο ωστόσο της οικονομικής κρίσης, έχει βρεθεί ο δημόσιος τομέας και οι περικοπές σε αυτόν, αλλά αυτή η υπόθεση είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος- ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες σέρνονται λόγω της πτώσης στην κατανάλωση».

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και έναν χρόνο. Ένας από τους εργαζόμενους περιγράφει στο δίκτυο πώς ζει εδώ και έναν χρόνο με δάνεια και φιλοδωρήματα. «Η Ελλάδα έχει ήδη ρεκόρ ανεργίας πάνω από 27% αλλά αυτό το ποσοστό δεν περιλαμβάνει το ένα εκατομμύριο περίπου των απλήρωτων εργαζομένων» καταλήγει το άρθρο. «Αυτή είναι μια ιστορία που δεν περιμένεις να ακούσεις σε μια χώρα της ΕΕ το 2013. Αλλά από την άλλη, στην Ελλάδα του σήμερα υπάρχουν πολλά που σε σοκάρουν».

bbc.co.uk

Keywords
Τυχαία Θέματα