Αυτή είναι η νέα γέφυρα στη Στερεά Ελλάδα -Ποιες περιοχές θα ενώσει

Ολοκληρώθηκε η νέα γέφυρα στον Ευήνο ποταμό που επανασυνδέει την παλιά Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων.

Έτοιμη είναι η γέφυρα στον Ευήνο, στο ύψος του Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας, η οποία θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των παρευήνιων κοινοτήτων και των διερχόμενων οδηγών.

Το νέο έργο έρχεται να αντικαταστήσει την παλιά, κατεστραμμένη γέφυρα που είχε υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από τις πλημμύρες το διήμερο 10-12 Δεκεμβρίου 2021, κόβωντας την Αιτωλοακαρνανία στη μέση.

Η ζημιά στη γέφυρα σήμανε την υποβολή των κατοίκων

των χωριών πέριξ των εκβολών του ποταμού σε ατελείωτη ταλαιπωρία, καθώς για να πάνε αυτοί στο Μεσολόγγι έπρεπε να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα.

Για την προσωρινή διέλευση των οχημάτων, τον χειμώνα του 2022, είχε κατασκευαστεί πρόχειρη διάβαση μέσα από την κοίτη του ποταμού Ευήνου, αλλά η κυκλοφορία σταματούσε όταν ανέβαινε η στάθμη των υδάτων.

Η νέα γέφυρα, που επανασυνδέει την παλιά Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων, κατασκευάστηκε ακριβώς στη θέση της παλιάς, έχοντας συνολικό μήκος 242,7 μ., πλάτος 13,5 μ. (μαζί μετα πεζοδρόμια), ενώ το κατάστρωμά της είναι πλάτους 7,5 μ.

O προϋπολογισμός του έργου που συνδέει τους δήμους Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, ανήλθε σε 45 εκατ. και πέρα από την ανακατασκευή της γέφυρας, αφορούσε όλα τα αναγκαία υδραυλικά έργα προστασίας των βάθρων και διευθέτησης του ποταμού για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Όπως, επίσης, και τις εργασίες προσωρινής αποκατάστασης της οδικής σύνδεσης και διευθέτησης των πάσης φύσεως αγωγών και δικτύων επί της κατεστραμμένης γέφυρας.

Η παλιά γέφυρα Ευήνου άρχισε να κατασκευάζεται το καλοκαίρι του 1965 και παραδόθηκε στην κυκλοφορία στις αρχές του 1967. Για τη δημιουργία της απαιτήθηκαν 55 τόνοι σκληρού χάλυβα προέντασης και 225 τόνοι σιδηρού οπλισμού. Για τα βάθρα και το κατάστρωμα απαιτήθηκαν 8.400 κυβικά μέτρα σκυροδέματος.

Το αρχικό σχέδιο ήταν τα εγκαίνια της νέας γέφυρας να γίνουν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά η παράδοση σε κυκλοφορία πήρε παράταση.

Στο παρακάτω βίντεο που δημοσιεύθηκε στο κανάλι n.p. production στο Youtube μπορείτε να δείτε τη γέφυρα από ψηλά

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα