Θεσσαλονίκη: Ουρές στα δικαστήρια μετά τον φάκελο-βόμβα - «Ξαναγράφεται» το σύστημα ασφαλείας

«Προφανώς έχουμε σοβαρό κενό ασφάλειας» παραδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης για τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου ζητά ο Άρειος Πάγος.Χάος επικρατεί από νωρίς το πρωί της Τρίτης (13/2) στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης από τις ουρές που έχουν σχηματιστεί στην είσοδο του μεγάρου, λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που ενεργοποιήθηκαν μετά την…

Κενά ασφαλείας στο πρωτόκολλο

Μιλώντας

στο thesstoday.gr, ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Φούντας ανέφερε ότι τα πολλαπλά περιστατικά υπογραμμίζουν τα κενά ασφαλείας στο πρωτόκολλο και τόνισε την ανάγκη τα αυξημένα μέτρα να μην αποδειχθούν πρόσκαιρα.

«Έχουν προκύψει ανά τα χρόνια διάφορα περιστατικά και σε άλλα δικαστικά μέγαρα. Τουλάχιστον 2-3 φορές τον χρόνο εκκενώνεται το κτήριο μετά από απειλές για βόμβα που κρίνονται ως πιο σοβαρές και ευτυχώς το χθεσινό περιστατικό αντιμετωπίστηκε πριν εκραγεί», είπε.

Καταθέτει ο κούριερ που παρέδωσε τον φάκελο-βόμβα

Την ίδια ώρα, προς διερεύνηση τίθεται και το αν ο συγκεκριμένος φάκελος πέρασε από τον έλεγχο.

Επίσης, κατάθεση δίνει και ο κούριερ που τον παρέδωσε στο δικαστικό μέγαρο όπου μάλιστα παρέμενε επί 10 μέρες, καθώς η πρόεδρος Εφετών επέστρεψε μολις χθες Δευτέρα απο άδεια.

Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας προστίθεται και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της μεταφορικής εταιρείας ώστε να φτάσει στην άκρη του νήματος για το ποιος παρέδωσε τον φάκελο.

Ζελατοδυναμίτιδα περιείχε και η βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ

Η ζελατοδυναμίτιδα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), η φθηνή και επικίνδυνη εκρηκτική ουσία που περιείχε η βόμβα, είναι η ίδια εκρηκτική ύλη που είχε χρησιμοποιηθεί και στον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στην έδρα των ΜΑΤ στη Ζωγράφου, τον Δεκέμβριο του 2023 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Και σε εκείνη την περίπτωση, είχε εξουδετερωθεί επιτυχώς από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, ενώ είχε προηγηθεί απειλητικό τηλεφώνημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια ουσία είχε χρησιμοποιηθεί και στην βόμβα που εξερράγη στο γραφείο του υπασπιστή του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το 2010, με αποτέλεσμα να βρει τον θάνατο ο στενός συνεργάτης του.

«Ευτυχώς παρέλαβε το δέμα ο έμπειρος σύζυγός της που κατάλαβε πως κάτι συμβαίνει»

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ότι «ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια η αποστολή εκρηκτικού μηχανισμού στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης και σε συγκεκριμένη πρόεδρο».

«Τίθενται ζητήματα κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου φύλαξης τόσο των δικαστηρίων όσο και των ίδιων των δικαστών. Οι δικαστές πρέπει να ασκούν το λειτούργημά τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον και αυτό το ασφαλές περιβάλλον δεν υπάρχει. Δεν είναι η πρώτη περίπτωση, είναι συνήθη τα φαινόμενα. Υπάρχει κενό, μια μαγνητική πύλη η οποία δεν είναι τόσο ασφαλής. Υπάρχει και δεύτερη είσοδος η οποία δεν φυλάσσεται. Μου είπαν πως και από τα παράθυρα του ισογείου μπορούν να εισχωρήσουν μέσα άνθρωποι, αντικείμενα, το πακέτο το συγκεκριμένο. Η περίπτωση έχει μια ιδιαιτερότητα. Η αποστολέας ήταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, επομένως. Και ευτυχώς δεν το παρέλαβε η συνάδελφος το δέμα αλλά ο έμπειρος σύζυγός της, απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος κατάλαβε πως κάτι συμβαίνει. Αν δεν είχε γίνει αντιληπτό από τον σύζυγο εννοείται πως θα είχαμε θύματα. Πέρασε από έλεγχο και μπήκε στο δικαστικό μέγαρο και μάλιστα έφτασε μέχρι τον τρίτο όροφο και καταλαβαίνετε τι κίνδυνος υπήρξε».

«Έχουμε Άγιο αλλά δεν μπορεί ο Άγιος να φυλά τα δικαστήρια. Πρέπει η πολιτεία να κάνει ένα σχέδιο για την προστασία αυτών των χώρων. Είναι χώροι με επικινδυνότητα. Η πρώτη από τους οποίους αφαίρεσαν την συνοδεία ήταν δικαστικοί λειτουργοί. Είχαμε πει να παραμείνουν στους συναδέρφους που δικάζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, εγκληματικές οργανώσεις. Μετά από πολλές ενστάσεις, έχουν έναν αστυνομικό χωρίς όχημα», κατέληξε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

{https://www.youtube.com/watch?v=td_-I3TnF3I}

Άρειος Πάγος: Να μπούν ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου εισερχόμενης αλληλογραφίας σε κάθε δικαστικό κατάστημα

Τη βαθιά της λύπη και τον έντονο προβληματισμό της για τη στοχοποίηση, για μια ακόμη φορά, Δικαστικών Λειτουργών, που επιτελούν το έργο της εφαρμογής των νόμων, εκφράζουν σε ανακοίνωσή της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με αφορμή την αποστολή εκρηκτικού δέματος – επιστολής, προς την Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν και να λειτουργούν σε κάθε δικαστικό κατάστημα της χώρας ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου εισερχόμενης αλληλογραφίας για την ανίχνευση πιθανού επικίνδυνου περιεχομένου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η απρόσκοπτη πρόσβαση στις δικαστικές υπηρεσίες των πολιτών, των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων».

Τέλος τονίζει ότι «παραμένουμε πιστοί στην άσκηση του καθήκοντός μας, υπό οιεσδήποτε συνθήκες και κινδύνους».

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Δεν πτοούμαστε

«Οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της χώρας δεν πτοούνται από τέτοιου είδους ενέργειες και θα συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τον φάκελο-βόμβα που εστάλη στο Εφετείο Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια αποστολής εκρηκτικού μηχανισμού στο Εφετείο Θεσσαλονίκης με στόχο Δικαστικούς Λειτουργούς του ως άνω Δικαστηρίου.

Η τέλεση τέτοιου είδους εγκληματικών πράξεων σε ένα χώρο, που κατακλύζεται καθημερινά από αστυνομικές δυνάμεις, προκαλεί έντονα αισθήματα ανασφάλειας σε όλους τους πολίτες.

Η εκάστοτε Κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα φύλαξης ώστε να διαμορφώνεται ένα ασφαλές περιβάλλον άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος και έχει θεμελιώδη υποχρέωση να διαμορφώνει τους όρους και τις αναγκαίες συνθήκες ύπαρξης ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού.

Οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της χώρας δεν πτοούνται από τέτοιου είδους ενέργειες και θα συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας.

Καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, διότι αποτελεί θέμα Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη να απονέμεται υπό όρους ψυχραιμίας και νηφαλιότητας και όχι υπό το κράτος απειλών και βίας σε βάρος των Δικαστικών Λειτουργών».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θεσσαλονίκη, Ουρές, -βόμβα - Ξαναγράφεται,thessaloniki, oures, -vomva - xanagrafetai