Gowind: Η σημαντική απόφαση από την Γαλλία για τις κορβέτες που ευνοεί την Ελλάδα

Σε μία σημαντική απόφαση προσανατολίζεται η Γαλλία για τις κορβέτες Gowind, που κοίταξε και η Ελλάδα, με τους Γάλλους να σκέφτονται την επιλογή έξι Gowind της Naval Group, προς αντικατάσταση των παλαιότερων γαλλικών, ελαφριών φρεγατών Floreal.

Mπορεί να μην έχει ακόμα προσδιοριστεί ο τύπος της Gowind που θα επιλεγεί,

όμως θα είναι μεταξύ των Gowind 2500 και των Gowind της κατηγορίας Maharaja Lela των 3100 τόνων, με τα δύο πλοία να φέρουν τον ίδιο ολοκληρωμένο ιστό, το ίδιο σύστημα μάχης, τους ίδιους αισθητήρες και πανομοιότυπα όπλα.

Οι γαλλικές κορβέτες διαθέτουν ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων 16 βλημάτων MICA VL, οκτώ αντιπλοϊκών πυραύλους MM40 Exocet, ένα πυροβόλο των 76 χλστ. και δύο σωλήνες τορπιλών για ανθυποβρυχιακές τορπίλες Mu90.

Η πιθανή επιλογή των Γάλλων των Gowind (θεωρητικά τρέχουν και το πρόγραμμα για τις ευρωκορβέτες στο οποίο συμμετέχουν), ανοίγει και στην Ελλάδα παράθυρο να ενεργοποιήσει την συμφωνία 3+1 κορβετών, αφού οι ναύαρχοι δεν παίρνουν από τις ΗΠΑ τις LCS που έχουν εγκρίνει οι ίδιοι και στις οποίες ζητούν να έχουν «θεραπευτεί» τα όποια προβλήματα είχαν εμφανιστεί.

Οι Γάλλοι έχουν προτείνει την συμπαραγωγή των Gowind, με την Ελλάδα, η οποία συμμετέχει μαζί με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Ρουμανία στο έργο της ευρωκορβέτας (European Patrol Corvette).

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ο Κοινός Οργανισμός Συνεργασίας Εξοπλισμών (OCCAR) ανέθεσε μια αρχική σύμβαση σχεδίασης για τη μελλοντική ευρωπαϊκή κορβέτα στην κοινοπραξία των Fincantieri (Ιταλία), Naval Group (Γαλλία) και Navantia (Ισπανία).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ρουμανία ακύρωσε παραγγελία για τέσσερις Gowind, πριν αποφασίσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα EPC.

Διαβάστε περισσότερα για τα εξοπλιστικά στο geostratigika.gr

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα