Οι πρωταγωνιστές των Final-Four: Η Αθήνα στον αστερισμό του… 3D

«Είναι εγώ, απλά στο παρκέ και όχι στην άκρη του πάγκου», είχε πει κάποτε ο κορυφαίος προπονητής όλων των εποχών στην Euroleague για τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο λόγος φυσικά για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος παραμένει ο πιο επιτυχημένος Ευρωπαίος προπονητής και παρέα με τον Δημήτρη Διαμαντίδη πανηγύρισε τρεις κούπες Euroleague. Σε ένα δίδυμο προπονητή-παίκτη που θα μνημονεύεται για πάρα μα πάρα πολλά χρόνια.

Η άμυνα και το άγχος του ημιτελικού
στο «σπίτι» σου

Το 2007 ο Παναθηναϊκός είχε όλο το άγχος και τη πίεση στους δικούς του ώμους. Επέστρεφε σε ένα Final-Four μετά από την παρένθεση της Πράγας ένα χρόνο νωρίτερα και έπαιζε μπροστά σε ένα φλεγόμενο ΟΑΚΑ. Ο ημιτελικός με τη Ταού Κεράμικα το βράδυ της 4ης Μαίου του 2007 αποδείχθηκε σχετικά εύκολη υπόθεση. Οι Ισπανοί δεν μπόρεσαν να βρουν ποτέ τρόπο διάσπασης της εξαιρετικής «πράσινης» άμυνας, έμειναν μόλις στους 53 πόντους ενεργητικό και μοιραία γνώρισαν την ήττα με 67-53. Ο Παναθηναϊκός με κορυφαίους τους Μάικ Μπατίστ και Σάνι Μπετσίροβιτς (15 πόντους έκαστος) πήρε την ρεβάνς από την Ταού Κεράμικα για τον αποκλεισμό στα πλέι-οφ της προηγούμενης σεζόν. Ο Διαμαντίδης ήταν πολύ άστοχος επιθετικά, τελείωσε το παιχνίδι με 3 πόντους (1/4 τρίποντα, 0/1 δίποντα), όμως είχε 4 ασίστ, 6 ριμπάουντ και έπαιξε απίθανη περιφερειακή άμυνα, η οποία δεν μπορεί να αποτυπωθεί στη στατιστική.

Ο χιτσκοκικός τελικός και το άστρο του Δ.Δ.

Δύο βράδια αργότερα στο ΟΑΚΑ το παιχνίδι ήταν ακατάλληλο για καρδιακούς. Η ΤΣΣΚΑ του Μεσίνα ήθελε να υπερασπιστεί τον τίτλο της και να πανηγυρίσει το back to back. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς έδωσε ακόμη μία μπασκετική παράσταση (23 πόντους, 9/10 δίποντα, 5/6 βολές, 8 ασίστ, 28 PIR) και οι Σμόντις (18 πόντους), Λάνγκντον (16 πόντους) κράτησαν κοντά στο σκορ τους Ρώσους. Οι γηπεδούχοι όμως στο τέλος με νύχια και με δόντια τα κατάφεραν. Ο Διαμαντίδης ήταν καταπληκτικός με 15 πόντους (2/2 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 5/6 βολές), 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα, με τους Σισκάουσκας (20 πόντους, 11 κερδισμένα φάουλ), Τομάσεβιτς (16 πόντους), Μπατίστ (12 πόντους) και Βούγιανιτς (12 πόντους) να συμβάλλουν τα μέγιστα στο τελικό 93-91.

Το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του Final-Four πήγε και πάλι σε Έλληνα, για δεύτερη διαδοχική χρονιά, μετά την ραψωδία του Παπαλουκά στη Πράγα. Ο Διαμαντίδης εκείνη την χρονιά είχε μόλις 8.9 πόντους και 3.9 ασίστ αλλά ο τρόπος που επηρέαζε το παιχνίδι της καλύτερης ομάδας της Ευρώπης όταν ήταν στο παρκέ, ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Το μπάσκετ δεν είναι μόνο νούμερα και η στατιστική δεν λέει πάντα την αλήθεια, οι Έλληνες μπασκετόφιλοι άρχισαν να το κατανοούν πολύ καλύτερα μετά από αυτή τη μυθική σεζόν του «3D».

Keywords
Τυχαία Θέματα