Εθνική Ασφαλιστική: Γιατί εκδιώχθηκε ο Gauci από το CVC και η επόμενη ημέρα του νέου CEO

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση της «απόλυσης» του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Ασφαλιστικής Robert Gauci από το CVC, μόλις 17 μήνες μετά την επίσημη πρόσληψή του. Καθώς ο ίδιος μέχρι πριν λίγο καιρό διεμήνυε ότι η εταιρεία πάει καλά και πως όλοι μαζί (διοίκηση, βασικός μέτοχος, στελέχη, προσωπικό) θα προχωρήσουν αποφασιστικά για την επόμενη ημέρα της ασφαλιστικής.

Ωστόσο, παρά τα όσα διαβεβαίωνε μέχρι πριν λίγο καιρό ο κ. Gauci

για την πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Αστοχίες, αναποτελεσματικότητα σε συγκεκριμένα πεδία, όπως το project αντασφάλισης των συμβολαίων Ζωής αλλά φυσικά και η πτώση της κερδοφορίας, ήταν μερικά από τα… αίτια του διαζυγίου.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το CVC ήταν αρκετά δυσαρεστημένο από κάποιες «πρωτοβουλίες» του CEO, γεγονός που αναπόφευκτα οδήγησε στην απόφαση απομάκρυνσης του Γαλλοκαναδού manager από το τιμόνι της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Υπενθυμίζεται ότι επί ημερών Gauci ξεκίνησε ένας κύκλος απολύσεων και αναδιοργάνωσης της εταιρείας. Μέχρι σήμερα η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εργαζομένων της, έχοντας προχωρήσει σε δύο προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι παρότι ο κ. Gauci είναι ένα έμπειρο στέλεχος, δεν μπορούσε να κατανοήσει επακριβώς την ελληνική πραγματικότητα, γι αυτό τον λόγο το CVC αποφάσισε να τον… αποπέμψει, τοποθετώντας στη θέση του τον Δημήτρη Μαζαράκη, ένα επίσης έμπειρο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, που όμως, παρά την πολυετή απουσία του από την χώρα, αντιλαμβάνεται καλύτερα τα ελληνικά πράγματα. Ενώ όπως λέγεται, στην απόφαση ενδέχεται να μέτρησαν και καταγγελίες ασφαλισμένων στην εποπτική αρχή, σχετικές με τον χειρισμό συμβολαίων εγγυημένης απόδοσης στη λήξη τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, είναι η πιο επιθετική στρατηγική που προχώρησε ο κ. Gauci μέσω δηλώσεών του, στοχοποιώντας άλλα στελέχη του ομίλου CVC, όπως όταν προσφάτως σε συνέντευξη τύπου «κατηγόρησε» τα ιδιωτικά νοσοκομεία για τα ασφάλιστρα υγείας. Γεγονός που φαίνεται να δυσαρέστησε τον βασικό μέτοχο.

Η πώληση του κτιρίου στη Συγγρού

Με τον Robert Gauci στο τιμόνι της Εθνικής Ασφαλιστικής, η διοίκηση αποφάσισε την πώληση του εμβληματικού κτηρίου επί της Λεωφόρου Συγγρού, ως μια ύστατη προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα της εταιρείας αλλά και να εκτιμήσουν της ακίνητη περιουσία τους.

Η διοίκηση έχει βάλει ήδη μπροστά τις διαδικασίες πώλησης και έχει αναθέσει σε 4 μεσιτικές εταιρείες την εύρεση αγοραστή.

Μάλιστα πριν από λίγους μήνες, οι άνθρωποι των μεσιτικών έκαναν «αυτοψία» στο κτήριο και έδωσαν εκτιμώμενη τιμή πώλησης στα 90-105 εκατ. ευρώ. Με την διοίκηση της Εθνικής να θεωρεί πιο εύλογο ένα ποσό κοντά στα 120 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο νεότερο, ενώ ακόμα δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει σε αυτή τη στρατηγική ο νέος CEO κ. Μαζαράκης.

Παράλληλα όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχουν αρχίσει ήδη οι εργασίες ανακαίνισης των γραφείων στην Καραγεώργη Σερβίας, τις οποίες έχει αναλάβει η addVALUE, με στόχο να «μετακομίσουν» οι εργαζόμενοι εφόσον ολοκληρωθεί η πώληση του κτηρίου.

Παράλληλα, στα τέλη Απριλίου ολοκληρώθηκε και η πώληση του κτηρίου της Κοραή της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Dimand. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση της χρήσης 2023 της DIMAND οι δύο εταιρείες έχουν ένα «πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας» που περιλαμβάνει και την έκδοση ομολογιακού δανείου.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η έκθεση «στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας, την 28.03.2023 εκδόθηκε Κοινό Ομολογιακό Δάνειο με ομολογιούχο την Εθνική Ασφαλιστική και εκδότη την Dimand, ποσού έως 10 εκατ. ευρώ, διάρκειας 3 ετών και σταθερού επιτοκίου 8% με σκοπό την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης ή/και του επενδυτικού προγράμματος του εκδότη.

Τα κέρδη

Στην Εθνική Ασφαλιστική, το ασφαλιστικό αποτέλεσμα (καθαρό από αντασφάλεια) ανήλθε σε κέρδος μόλις 0,7 εκατ. ευρώ από τα συμβόλαια Ζωής & Υγείας και 33,3 εκατ. ευρώ κέρδος από τα συμβόλαια Γενικών Ασφαλίσεων για το 2023, χωρίς την επιβάρυνση από την αναθεώρηση των παραδοχών των χαρτοφυλακίων υγείας και των ζημιών της κακοκαιρίας Daniel, έναντι κέρδους 12,5 εκ. και 42,9 εκ. αντίστοιχα το 2022.

Τα λειτουργικά έξοδα, εξαιρουμένων των εξόδων μετασχηματισμού ανήλθαν σε 86,0 εκατ. ευρώ το 2023 συγκριτικά με 88,0 εκατ. ευρώ το 2022, μειωμένα κατά 2,0 εκατ. ευρώ λόγω της επιτυχημένης προσπάθειας της εταιρίας για περιορισμό του κόστους.

Ο νέος CEO

Ο κ. Δημήτρης Μαζαράκης, που θα αντικαταστήσει τον Robert Gauci, είναι Διευθύνων Σύμβουλος της MetLife Gulf και έχει πάνω από 22 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο των Ασφαλίσεων Ζωής.

Εντάχθηκε στην Alico το 1998 και έκτοτε κατείχε διάφορες ανώτερες θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Επικεφαλής Αναλογισμού, του Γενικού Διευθυντή Λειτουργίας & Οικονομικών, του Διευθυντή Πωλήσεων & Μάρκετινγκ και του Γενικού Διευθυντή.

Ο Δημήτρης Μαζαράκης είναι πιστοποιημένος αναλογιστής και διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αναλογιστών.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές (MSc) στην Αναλογιστική Επιστήμη & Στατιστική στο City University of London, καθώς και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Executive MBA) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Ασφαλιστική: Αποχωρεί από CEO ο Robert Gauci

Εθνική Ασφαλιστική: Οι ζημιές το 2023, η πώληση του κτιρίου στη Συγγρού και τα νέα σχέδια

Εθνική Ασφαλιστική: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο Δημήτρης Μαζαράκης

Keywords
Αναζητήσεις
ethniki-asfalistiki-giati-ekdiochthike-o-gauci-apo-to-cvc-kai-i-epomeni-imera-tou-neou-ceo.htm
Τυχαία Θέματα