Τα 5 φάουλ του ΥΕΘΑ

Γράφει ο

Στρατηγός Βελισάριος 

Στη τελευταία συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης στα Παραπολιτικά υπάρχουν 5 θολά σημεία που πρέπει να καταγγελθουν:

α. Δήλωσε μετά παρρησίας ότι έχει τρόπο να επικοινωνεί με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης της Τουρκίας και ότι αυτά τα οποία είπε τελευταία ο Ακάρ για συνεκμετάλλευση του πλούτου του Αιγαίου είναι για την εσωτερική κατανάλωση στη χώρα του και είναι πράγματα τα οποία λέγονται συχνά από την πλευρά της Τουρκίας. Θεωρώ ότι αυτή ο η δήλωση τ είναι σε τελείως λάθος κατεύθυνση και στην ουσία δείχνει ότι αποδέχεται την επιθετική ρητορική

της Τουρκίας, δεν την καταδικάζει και ουσιαστικά εφαρμόζει την πολιτική του κατευνασμού, η οποία μόνο καλό δεν έχει φέρει στη χώρα μας από τότε που την εφάρμοσε η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Ας θυμηθούμε τι έγινε το καλοκαίρι του 2020 και του Ναι στον διάλογο (με αρχή και τέλος) μόνο για το θέμα της ΑΟΖ και όχι περίεργες προσυμφωνημένες επεκτάσεις! Θεωρώ ότι στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να ορθώσει έναν πιο πατριωτικό λόγο, κρατώντας βεβαίως τις απαιτούμενες ισορροπίες αλλά χωρίς να δικαιολογήσει τα λεγόμενά του Τούρκου υπουργού.

β.  Σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας και την διάθεση του αμυντικού υλικού ( επιμένει ότι ορθώς στάλθηκαν και λέει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι αποστολές) έχουν συζητηθεί πάρα πολλά. Είναι λάθος αυτή η πολιτική, δόθηκαν «υλικά» τα οποία δεν ήταν άχρηστα για τον ελληνικό Στράτο ήταν και είναι επιχειρησιακά αναγκαία και δόθηκαν χωρίς την απαιτούμενη αντικατάστασή ούτε καν στα πυρομαχικά. Τα οποία δόθηκαν αφειδώς. Επίσης δόθηκαν τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία αποσύρθηκαν  από  νησί . Παλαιά, αλλά ισχυρά και απαιτούμενα στην άμυνα μας. Τα υποτίθεται πιο καινούργια  στην τεχνολογία που ήρθανε (Marder) τελικά δεν πήγαν στο νησί από το οποίο έφυγαν τα BMP-1. Στο νησί τοποθετήθηκαν Μ113 που είναι πολύ υποδεέστερα και από τα BΜΡ που αποσύρθηκαν με αποτέλεσμα η επιχειρησιακή θωράκιση του υπόψη νησιού να μειωθεί και να μην έχει το επίπεδο που όφειλε να έχει ειδικά υπό τας συνθήκες αυτής της περιόδου. Το τραγικό σε όλη αυτή την περίπτωση είναι  ότι στη συνέντευξη επιμένει ότι έχει δίκιο και δηλώνει ότι θα συνεχίσουν να διαθέτουν υλικά στην Ουκρανία ανεξαρτήτως ότι στρατηγικά έχει αποδειχθεί  οτι αυτό είναι λάθος. Αυτό δείχνει μία καταστροφική πολιτική από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας η οποία είναι επικίνδυνη .

γ. Μίλησε για τις κορβέτες και επιτέλους μετά από συμφωνίες προμηθειών 15 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς καμία ελληνική συμμετοχή συζητάει επιτέλους  η κυβέρνηση για τη συμμετοχή και της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στη ναυπήγηση των κορβετών. Είναι περίεργο πραγματικά και άξιο λόγου το ότι απλώς το συζητάνε και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα προχωρήσουν παρακάτω χρησιμοποιώντας ως δικαιολογίες για άλλη μία φορά είτε την αύξηση του κόστους λόγω της Ελληνικής συμμετοχής είτε την ταχύτητα παράδοσης των πλοίων στη χώρα μας. Είναι καταστροφική η λογική του να μην δίνεται κανένα δικαίωμα στις ελληνικές ιδιωτικές και κρατικές αμυντικές βιομηχανίες να συνεισφέρουν στην κατασκευή. Με αυτό τον τρόπο αφενός οι εταιρείες χάνουν οικονομική ανάπτυξη και ευρωστία και συγχρόνως η χώρα χάνει οικονομικά αλλά και βαθμούς ανεξαρτησίας στα θέματα εξοπλισμού.

δ. Στην ερώτηση για τα F-16 Viper όπως επίσης και για τα F-35 διακρίνουμε τη λογική του ράλι εξοπλισμών. Βλέπουμε δηλ ότι με το που θα τελειώσει η παράδοση των Viper θα ξεκινήσει η παράδοση των F-35 χωρίς να υπάρχει καμία έστω βαθμιαία σε βάθος χρόνου αναμονή για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των αεροσκαφών και στη συνέχεια τη διερεύνηση και μελέτη εάν απαιτείται σύμφωνα με την υπάρχουσα απειλή, αλλά και σύμφωνα με τις δυνατότητες τις οποίες είναι δυνατόν να αναπτύξει στο μέλλον ο εν δυνάμει εχθρός της χώρας. Με λίγα λόγια γίνονται αγορές για τις αγορές και την διθυραμβική επικοινωνία και όχι για την κάλυψη των αναγκών, έτσι ώστε να υπάρχει η επαρκής αμυντική θωράκιση της χώρας και όχι η κάθ’ υπερβολή θωράκιση της χώρας. Αυτή οδηγεί σε οικονομική αιμορραγία και οικονομική δυσπραγία τη χώρας μας, κάτι το οποίο το ζήσαμε ήδη στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Από την άλλη πλευρά παρατηρούμε ότι για να αγοράσουμε αυτά τα μέσα στα οποία αξιοποιούνται λανθασμένα για επικοινωνιακούς λόγους της Κυβέρνησης  έχουμε βάλει στην άκρη όλες τις  απαιτούμενες ενέργειες που χρειάζονται έτσι ώστε να διατηρήσουμε σε κάποιο επίπεδο λειτουργικότητας αλλά και χρηστικότητας όλα τα ήδη υπάρχοντα οπλικά συστήματα. Τρανό παράδειγμα η εγκατάλειψη των C-130, των C-27 και των μεταφορικών ελικοπτέρων. Συγχρόνως αυτή η εγκληματική επικοινωνιακη πολιτική οδηγεί στη μη προμήθεια μέσων και υλικών που ειναι σημαντικά  για την επιχειρησιακή αρτιότητα μίας Στρατιωτικής δύναμης και μιλάω για αντιαεροπορικά συστήματα, UAVs, για  πυραυλικά συστήματα δηλ οπλικά συστήμτα τα οποία η χώρα μας δεν διαθέτει. Με λίγα λόγια αντί η κυβέρνηση να προβάλει τον πατριωτισμό της με την αγορά κραυγαλέων προμηθειών που λαμπυρίζουν καλό θα ήταν να  να κοιτξάει στρατηγικά το τι χρειάζεται για την επαρκή άμυνα με μία ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθοσον μόνο μέσω της διακλαδικότητας επιτυγχάνεται η απαιτούμενη αποτροπή για την χώρα μας.

ε. Τέλος για άλλη μία φορά ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κατηγόρησε την ΕΑΒ και ουσιαστικά απαξίωσε μέσω της συνέντευξη του στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό  την εθνική αμυντική βιομηχανία για το αεροπορικό υλικό και όχι μόνο. Ως γνωστόν από ενέργειες και δράσεις της Νέας Δημοκρατίας υποβαθμίστηκε, παραμερίστηκε και στην ουσία εγκληματικά εγκαταλείφθηκε διότι δυστυχώς υπάρχουνε κάποιες φιλελεύθερες ιδέες μέσα στη κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση όλων αυτών των φορέων. Θεωρώ ότι η εθνική στρατηγική της χώρας πρέπει να είναι η δημιουργία ισχυρών κρατικών βιομηχανιών αμυντικού υλικού και βεβαίως  και ιδιωτικών έτσι ώστε να μπορέσει να είναι αυτάρκης και συγχρόνως να δημιουργεί και αναπτυξιακές δυνατότητες σε έναν τομέα ο οποίος από ότι φαίνεται  θα συνεχίσει να έχει ουσία κσι αντίκρισμα διεθνώς.

The post Τα 5 φάουλ του ΥΕΘΑ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα