Ζήτηση και αποθέματα ανεβάζουν το πετρέλαιο- Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (16/5), μετά τις ενδείξεις για ισχυρότερη ζήτηση στις ΗΠΑ μετά τον ηπιότερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό τον Απρίλιο και τα χαμηλότερα αποθέματα πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα.

«Το πετρέλαιο σημειώνει κάποια

μέτρια πρόοδο, ενισχυμένο από τη συρρίκνωση των αμερικανικών αποθεμάτων και μια ευρύτερη διάθεση για ρίσκο που προκαλείται από σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, προσφέροντας ένα πεδίο για χαλαρότερη πολιτική εκ μέρους της Fed», ανέφεραν οι αναλυτές της MUFG Εχσάν Κόμαν και Σουτζίν Κιμ.

Το μπρεντ είχε αγγίξει το χαμηλό εντός ημέρας των 81,05 δολαρίων την Τετάρτη, το χαμηλότερο από τις 26 Φεβρουαρίου, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου, βενζίνης και αποστάγματος των ΗΠΑ μειώθηκαν, αντανακλώντας την άνοδο τόσο της δραστηριότητας διύλισης όσο και της ζήτησης καυσίμων, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια στα 457 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με την EIA, έναντι των 543.000 βαρελιών που προέβλεψε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών αγορών για μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve τον Σεπτέμβριο, κάτι που θα μπορούσε να μετριάσει την ισχύ του δολαρίου και να κάνει το πετρέλαιο πιο προσιτό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Στη Μέση Ανατολή, οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου βρίσκονται σε αδιέξοδο, με τη Χαμάς να απαιτεί τον τερματισμό των επιθέσεων και το Ισραήλ να αρνείται μέχρι να εξουδετερωθεί η ομάδα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,03% στα 79,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,77% στα 83,39 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,466% στα 30,170 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού κυμαίνονται κοντά στο υψηλό ενός μήνα, καθώς οι ενδείξεις σταθεροποίησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αύξησαν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την Federal Reserve ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Το πολύτιμο μέταλλο έφτασε νωρίτερα στη συνεδρίαση στο υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Απριλίου, πριν υποχωρήσει ελαφρά. Είχε ανέβει πάνω από 1% την Τετάρτη.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,49% στα 2.384,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,04% στα 29,727 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,13% στα 4,8705 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0863 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,24% στο 1,2653 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8585 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
zitisi-kai-apothemata-anevazoun-to-petrelaio--enischyetai-to-fysiko-aerio.htm
Τυχαία Θέματα
Ζήτηση, - Ενισχύεται,zitisi, - enischyetai