Το ιταλικό χρέος θα ξεπεράσει το ελληνικό την επόμενη τριετία

Σε τρία χρόνια από σήμερα η Ιταλία θα έχει το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Scope Ratings, η οποία προειδοποίησε για την ανάγκη ενός σχεδίου προκειμένου να τακτοποιήσει τα δημόσια οικονομικά της.

Ο δανεισμός της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει τον αντίστοιχο της Ελλάδας εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης σε έκθεσή του την οποία επεξεργάστηκε

το Bloomberg. Αυτό είναι ταχύτερο απ’ ό,τι εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προβλέπει ένα τέτοιο αποτέλεσμα το 2028.

Η προοπτική ότι το προφίλ των δημόσιων οικονομικών της Ιταλίας διαμορφώνεται γρήγορα, για να ξεχωρίζει από τους ομοτίμους της, προσθέτει πίεση στον συνασπισμό της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι προκειμένου να λάβει διορθωτικά μέτρα. Ο λόγος του χρέους όντως μειώθηκε σημαντικά περισσότερο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί πέρυσι στο 137,3%, αλλά αυτό το πλεονέκτημα αντιστρέφεται τώρα - μια τροχιά που αναγνωρίζεται στις επίσημες προβλέψεις.

«Η κυβέρνηση της Ιταλίας πρέπει να επινοήσει και να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο, μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης για τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους, δεδομένων των προκλήσεων του υψηλού κόστους τόκων, των υπερβολικών προηγούμενων φορολογικών κινήτρων και των καθυστερήσεων στις δαπάνες του σχεδίου ανάκαμψης, που ενισχύουν την ανάπτυξη», έγραψε ο Eiko Sievert, αναλυτής της Scope.

Ο ίδιος υπολογίζει ότι η χώρα χρειάζεται σωρευτική εξοικονόμηση 135 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για το πρωτογενές της ισοζύγιο - το μέτρο που αντιστοιχεί στα έσοδα με τις δαπάνες, πριν από το κόστος των τόκων. Ο υπολογισμός αυτός προϋποθέτει μέση ετήσια αύξηση 1% και πληθωρισμό 2%.

«Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των δημοσίων δαπανών, η ενίσχυση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης θα είναι κρίσιμης σημασίας», δήλωσε ο Sievert.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι επενδυτές έδωσαν στη Μελόνι το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, καθώς το spread των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά ισοδύναμα - βασικός δείκτης κινδύνου στην περιοχή - είχε υποχωρήσεις νωρίτερα το 2024 σε χαμηλό δύο ετών.

#Scope_Ratings #ΕΛΛΑΔΑ_ΙΤΑΛΙΑ #δανεισμός #Bloomberg #Spread
Keywords
Αναζητήσεις
to-italiko-chreos-tha-xeperasei-to-elliniko-tin-epomeni-trietia.htm
Τυχαία Θέματα
Το ιταλικό χρέος θα ξεπεράσει το ελληνικό την επόμενη τριετία,