Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Έμφαση στα κινεζικά μάκρο

Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (17/5), με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα.

Τα στοιχεία από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,3% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η μέτρηση ήταν μικρότερη από την πρόβλεψη για αύξηση 3,8% που ανέμεναν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση

του Reuters και πιο αργή από τον ρυθμό 3,1% που αναφέρθηκε τον Μάρτιο.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,7% τον Απρίλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 5,5%, επίσης σημαντικά υψηλότερο από 4,5% τον Μάρτιο.

Οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία αυξήθηκαν κατά 4,2% για τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, χάνοντας τις εκτιμήσεις για αύξηση 4,6%.

Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε 0,20% μετά τα στοιχεία.

Οι επενδυτές αξιολόγησαν επίσης στοιχεία από τη Σιγκαπούρη, τα οποία έδειξαν ότι οι εγχώριες εξαγωγές εκτός πετρελαίου τον Απρίλιο μειώθηκαν κατά 9,3%, πιο αργά από τον προηγούμενο μήνα.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε, αφού το ποσοστό ανεργίας της χώρας παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,8% τον Απρίλιο, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq υποχώρησε 1,58%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέκρινε τις σαρωτικές αυξήσεις των δασμών της κυβέρνησης Μπάιντεν σε μια σειρά εισαγωγών, προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση των εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να βλάψει το παγκόσμιο εμπόριο και την ανάπτυξη.

«Ο κατακερματισμός αυτού του τύπου μπορεί να είναι πολύ δαπανηρός για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ όταν ρωτήθηκε για την πολιτική σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με τη διατήρηση πολιτικών ανοιχτού εμπορίου που ήταν ζωτικής σημασίας για τις οικονομικές επιδόσεις τους».

Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις υποκείμενες ανησυχίες που έχουν επιδεινώσει τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε.

Σε άλλα μάκρο, η οικονομία της Μαλαισίας αναπτύχθηκε 4,2% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ξεπερνώντας την εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters για 3,9%.

Η ένδειξη ήταν η υψηλότερη από το πρώτο τρίμηνο του 2023, όταν το ΑΕΠ της οικονομίας ανήλθε στο 5,5%.

Το ΑΕΠ της Μαλαισίας αυξήθηκε κατά 2,9% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η έκθεση ανέφερε ότι η πλευρά της προσφοράς βοηθήθηκε από τους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες τελικής κατανάλωσης και ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ήταν οι κύριοι μοχλοί από την πλευρά της ζήτησης.

Το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις της Κίνας τον Απρίλιο μειώθηκε στο 5%, από το 5,2% του Μαρτίου.

Η NBS ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τα στοιχεία του Απριλίου επηρεάστηκαν από την αργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς της 1ης Μαΐου και την περσινή υψηλή βάση.

«Κύριοι δείκτες της βιομηχανίας, των εξαγωγών, της απασχόλησης και των τιμών βελτιώθηκαν συνολικά, με τις νέες κινητήριες δυνάμεις να διατηρούν την ταχεία ανάπτυξη», ανέφερε η NBS.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,40% κλείνοντας στις 38.766,50 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 0,90% στις 19.554 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 1,01% στις 3.154,03 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,81% στις 9.682,52 μονάδες.

Ο Kospi υποχώρησε 1,03% στις 2.724,70 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.814,40 μονάδες, χάνοντας 0,85%.

#ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #Αυστραλία #Κίνα #ιαπωνία #Nikkei #Kospi
Keywords
Αναζητήσεις
meikta-prosima-stis-asiatikes-agores--emfasi-sta-kinezika-makro.htm
Τυχαία Θέματα