Η κλιματική αλλαγή μπορεί να συρρικνώσει 12% το παγκόσμιο ΑΕΠ

Η οικονομική ζημιά που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή είναι έξι φορές χειρότερη από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, με την άνοδο της θερμοκρασίας παγκοσμίως να συρρικνώνει το ΑΕΠ με ρυθμό σύμφωνο με το επίπεδο των οικονομικών απωλειών ενός συνεχιζόμενου μόνιμου πολέμου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια αύξηση κατά 1 βαθμό Κελσίου στην παγκόσμια θερμοκρασία οδηγεί σε μείωση κατά 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ,

όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μια πολύ υψηλότερη εκτίμηση από αυτή των προηγούμενων αναλύσεων. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περισσότερο από έναν βαθμό Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή και πολλοί επιστήμονες του κλίματος προβλέπουν αύξηση 3 βαθμών Κελσίου μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα λόγω της συνεχιζόμενης καύσης ορυκτών καυσίμων, ένα σενάριο που θα οδηγήσει σε τεράστιο οικονομικό κόστος για τις χώρες.

Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου θα προκαλέσει «απότομες μειώσεις στην παραγωγή, το κεφάλαιο και την κατανάλωση που θα ξεπεράσουν το 50% έως το 2100», αναφέρει η έρευνα. Αυτή η οικονομική απώλεια είναι τόσο σοβαρή που «είναι συγκρίσιμη με την οικονομική ζημιά που προκαλείται από έναν πόλεμο στο εσωτερικό και με διάρκεια», προσθέτει.

50% φτωχότεροι οι άνθρωποι μέχρι το τέλος του αιώνα

«Θα υπάρξει ακόμη κάποια οικονομική ανάπτυξη, αλλά μέχρι το τέλος του αιώνα οι άνθρωποι μπορεί κάλλιστα να είναι 50% φτωχότεροι από ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Adrien Bilal, οικονομολόγος στο Χάρβαρντ που εκπόνησε την έρευνα μαζί με τον Diego Känzig, οικονομολόγο στο Northwestern University.

«Νομίζω ότι ο καθένας μας μπορεί να φανταστεί τι θα έκανε με ένα εισόδημα που είναι διπλάσιο από αυτό που είναι τώρα. Θα άλλαζε τις ζωές των ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Ο Bilal είπε ότι η αγοραστική δύναμη, δηλαδή πόσα μπορούν να αγοράσουν οι άνθρωποι με τα χρήματά τους, θα ήταν ήδη 37% υψηλότερη από ό,τι είναι τώρα χωρίς την παγκόσμια υπερθέρμανση που παρατηρήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτός ο χαμένος πλούτος θα γίνει σπειροειδής εάν η κλιματική κρίση βαθύνει, απώλεια συγκρίσιμη με το είδος της οικονομικής αποστράγγισης που παρατηρείται συχνά κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αν και σπεύδει να επισημάνει ότι οι οικονομικές απώλειες δεν συγκρίνονται με αυτές των ανθρώπινων ζωών που συνεπάγεται ένας πόλεμος, «η σύγκριση μπορεί να φαίνεται συγκλονιστική, αλλά όσον αφορά το καθαρό ΑΕΠ υπάρχει μια αναλογία εκεί. Είναι μια ανησυχητική σκέψη».

Η έρευνα περιλαμβάνει μια πολύ υψηλότερη εκτίμηση για τις οικονομικές απώλειες από την προηγούμενη.

Ο Bilal είπε ότι η νέα έρευνα λαμβάνει μια πιο «ολιστική» ματιά στο οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής αναλύοντάς το σε παγκόσμια κλίμακα και όχι σε μεμονωμένη εγχώρια βάση. Αυτή η προσέγγιση, είπε, αποτύπωσε τη διασυνδεδεμένη φύση των επιπτώσεων του καύσωνα, των καταιγίδων, των πλημμυρών και άλλων επιδεινούμενων κλιματικών επιπτώσεων που βλάπτουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, μειώνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων και μειώνουν τις επενδύσεις κεφαλαίου.

Εκπληκτικά ομοιόμορφος ο αντίκτυπος, να λάβουν μέτρα οι «ισχυροί»

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης θα είναι εκπληκτικά ομοιόμορφος σε όλο τον κόσμο, αν και οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα να ξεκινούν από χαμηλότερο σημείο πλούτου. Αυτό θα πρέπει να ωθήσει πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, επισημαίνει η έρευνα, να αναλάβουν δράση για τη μείωση των εκπομπών θέρμανσης του πλανήτη προς το δικό τους οικονομικό συμφέρον.

Ακόμη και με απότομες περικοπές εκπομπών, ωστόσο, η κλιματική αλλαγή θα έχει βαρύ οικονομικό κόστος, διαπιστώνει η έρευνα. Ακόμη και αν η παγκόσμια θέρμανση είχε περιοριστεί σε λίγο περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, ένας παγκόσμιος συμφωνημένος στόχος που τώρα φαίνεται να έχει ξεφύγει από την επίτευξη, οι απώλειες του ΑΕΠ εξακολουθούν να είναι γύρω στο 15%.

«Αυτό είναι ακόμα σημαντικό», είπε ο Bilal. «Η οικονομία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται αλλά λιγότερο από ό,τι θα έκανε λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θα είναι ένα αργό φαινόμενο, αν και οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές όταν χτυπήσουν».

Τα συμπεράσματα έρχονται έπειτα από ξεχωριστή έρευνα που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την οποία τα μέσα εισοδήματα θα μειωθούν σχεδόν κατά το ένα πέμπτο μέσα στα επόμενα 26 χρόνια σε σύγκριση με αυτό που θα ήταν χωρίς την κλιματική κρίση. Η άνοδος της θερμοκρασίας, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι συχνότερες και έντονες ακραίες καιρικές συνθήκες αναμένεται να προκαλέσουν ζημία 38 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με την έρευνα.

Και οι δύο έρευνες καθιστούν σαφές ότι το κόστος της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα και του περιορισμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αν και δεν είναι ασήμαντο, είναι ωχρό σε σύγκριση με το κόστος της ίδιας της κλιματικής αλλαγής. «Η μη μετριασμένη κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιο δαπανηρή από το να κάνουμε κάτι γι' αυτήν, αυτό είναι ξεκάθαρο», επεσήμανε ο Gernot Wagner, οικονομολόγος για το κλίμα στο Πανεπιστήμιο Columbia.

#ΑΕΠ #κλιματική_αλλαγή #κλιματική_κρίση
Keywords
Αναζητήσεις
i-klimatiki-allagi-borei-na-syrriknosei-12-to-pagkosmio-aep.htm
Τυχαία Θέματα