Ευ. Μυτιληναίος: Ευρώπη negative, Ελλάδα positive- Επόμενο ορόσημο το 2032

Το μομέντουμ για την Ελλάδα είναι θετικό, αλλά το ευρωπαϊκό περιβάλλον αρνητικό, τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε τοποθέτησή του σε συνέδριο του Κύκλου Ιδεών με γενικό θέμα «Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Mytilineos συμμετείχε σε πάνελ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και έκανε ορισμένες ιδιαίτερα σημαντικές επισημάνσεις για το διεθνές περιβάλλον και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος επισήμανε πως η πορεία του ΑΕΠ αναμένεται σταθερή μέχρι το 2032, το οποίο έθεσε ως έτος ορόσημο, καθώς τότε λήγει το μορατόριουμ των δανείων που λάβαμε κατά την περίοδο της χρεοκοπίας και των μνημονίων και πρέπει να αρχίσουμε να πληρώνουμε υψηλότερους τόκους και χρεωλύσια.

«Αν μέχρι τότε το ΑΕΠ δεν έχει ανέβει σε επίπεδο που θα κάνει τη σχέση του με το χρέος ανεκτό θα αρχίσουν πάλι να αυξάνουν τα spread», τόνισε.

Σημείωσε παράλληλα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν τα χρόνια της κρίσης βγαίνουν τώρα πιο ενισχυμένες. Χρησιμοποίησε μάλιστα τον όρο «μπαρουτοκαπνισμένες» για να υπογραμμίσει τις δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεράσουν οι ελληνικές βιομηχανίες ώστε να βγουν στο ξέφωτο.

Και φυσικά σημείωσε πως η επιβίωσή τους είναι συνυφασμένη με το «άνοιγμα» που έκαναν σε ξένες αγορές.

«Όσοι αντέξαμε είμαστε μπαρουτοκαπνισμένοι. Αναπτύχθηκαν οι εξαγωγές εξ ανάγκης, γιατί στην Ελλάδα δεν υπήρχαν χρήματα για αγορές. Έτσι, κάποιοι σταθήκαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε.

Πρόσθεσε, όμως, πως ενώ η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε ένα θετικό μομέντουμ, δεν ισχύει το ίδιο και για το σύνολο της ΕΕ.

«Το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι αρνητικό, αν και το μομέντουμ για την Ελλάδα είναι θετικό», σημείωσε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για λάθος σχεδιασμό εκ μέρους της ΕΕ.

«Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός τα επόμενα χρόνια θα επιβαρυνθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια για αμυντικές δαπάνες. Θα επιβαρυνθεί επίσης με το κόστος της πράσινης μετάβασης, αν οι πολιτικοί δεν συντονίσουν αυτό το κόστος με τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας», είπε και πρόσθεσε πως «μεγάλοι πόροι πάνε σε projects αμφιβόλου αποτελέσματος και τους στερούνται άλλες σίγουρες επενδύσεις».

Κλείνοντας ο κ. Μυτιληναίος είπε τη χαρακτηριστική φράση «Ευρώπη negative, Ελλάδα positive».

#ΕΛΛΑΔΑ #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ #ΕΕ #Ευρώπη #βιομηχανία #ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ #ανάπτυξη
Keywords
Αναζητήσεις
ev-mytilinaios-evropi-negative-ellada-positive--epomeno-orosimo-to-2032.htm
Τυχαία Θέματα