Ενισχύεται σχεδόν 1% το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο σχεδόν 1% τη Δευτέρα (13/5), αφού έχασαν περίπου 1 δολάριο το βαρέλι την προηγούμενη συνεδρίαση, μετά τις ενδείξεις ότι η Federal Reserve είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αν και οι τιμές υποστηρίχθηκαν από ορισμένους παράγοντες την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης προόδου στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό των εχθροπραξιών

στη Γάζα, οι οικονομικοί παράγοντες βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο.

Σχόλια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής υποδηλώνουν ότι η μείωση του κόστους δανεισμού αναμένεται νωρίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα θα δώσουν περαιτέρω κατεύθυνση στην Fed για την πολιτική επιτοκίων.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής της σταθερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υποστηρίζοντας το δολάριο και καθιστώντας το πετρέλαιο σε δολάρια πιο ακριβό για τους επενδυτές που διατηρούν άλλα νομίσματα.

Εν τω μεταξύ, τα κινεζικά στοιχεία το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, ενώ οι τιμές παραγωγού επέκτειναν την πτώση, καταδεικνύοντας βελτιωμένη εγχώρια ζήτηση.

Περαιτέρω στήριξη των τιμών προέρχεται από τις προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ+ θα επεκτείνει τις περικοπές της προσφοράς στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, έχει δεσμευτεί για εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου που συμφωνήθηκαν από την ομάδα παραγωγών, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων την Κυριακή.

Τα σχόλια ακολούθησαν τις δηλώσεις του υπουργού το Σάββατο ότι το Ιράκ είχε προβεί σε αρκετές εθελοντικές μειώσεις και δεν θα συμφωνούσε σε τυχόν πρόσθετες περικοπές που πρότεινε η ευρύτερη ομάδα του ΟΠΕΚ+ στη σύνοδό της τον Ιούνιο.

Ο ΟΠΕΚ+ είχε προηγουμένως καλέσει το Ιράκ για άντληση μεγαλύτερης από την ποσόστωση παραγωγής του τους πρώτους τρεις μήνες του 2024. Η Βαγδάτη συμφώνησε να αντισταθμίσει με πρόσθετες περικοπές παραγωγής κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, ανέφερε ο όμιλος.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,05% στα 79,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,83% στα 83,48 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,761% στα 29,200 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 1,17% στα 2.346,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,09% στα 28,475 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,21% στα 4,7193 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,33% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0804 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,34% στο 1,2565 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8599 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό
Keywords
Αναζητήσεις
enischyetai-schedon-1-to-petrelaio--ypochorei-to-fysiko-aerio.htm
Τυχαία Θέματα