Εφορία: Στα...ύψη τα επιτόκια για ρύθμιση οφειλών- Άρον-άρον παρέμβαση Χατζηδάκη

Αντιμέτωποι με σοκαριστικά υψηλά επιτόκια βλέπουν όσοι φορολογούμενοι προχωρούν σε ρυθμίσεις οφειλών. Η κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα, προσπαθεί να "μαζέψει" την κατάσταση.

Τα επιτόκια ανέρχονται σε 6,68% για δωδεκάμηνη ρύθμιση και στο 8,18% για ρύθμιση οφειλών με διάρκεια 24-48 μηνών.

Τα αντίστοιχα επιτόκια το 2022 ήταν στο 4,37% και στο 5,87% αλλά σε αντιδιαστολή με το «πάγωμα» των επιτοκίων αρρύθμιστων οφειλών σε εφορία -ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ρυθμισμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ, έχουν παραμείνει

εκτεθειμένα στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ. Έτσι, όσοι σήμερα επιχειρήσουν να ρυθμίσουν σε δόσεις είτε τον ΕΝΦΙΑ, είτε το φόρο εισοδήματος, είτε έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις καλούνται να πληρώσουν πολύ υψηλό επιτόκιο στην εφορία.

Όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις, το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο προκύπτει με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η ΤτΕ. Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο επιτόκιο αυτό, προστίθεται κατά περίπτωση προσαύξηση 0,25%-1,5%.

Το παράδοξο είναι ότι τα επιτόκια ρυθμίσεων οφειλών βεβαιωμένων χρεών στην ΑΑΔΕ είναι τα μόνα τα οποία έμειναν χωρίς δίχτυ ασφαλείας.

Το ΥΠΕΘΟ τρέχει τώρα να "μαζέψει" το θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια σε πολίτες που θέλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Το πρωί της Τετάρτης (15/5), λοιπόν, ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως το ΥΠΕΘΟ προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα “παγώσουν” τα επιτόκια στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία στα περσινά επίπεδα.

Το εκ νέου “πάγωμα” των επιτοκίων για τις πάγιες ρυθμίσεις θα έχει χρονική διάρκεια ενός έτους, σύμφωνα με όσα τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία το έχουμε δει και εμείς, το έχουμε συζητήσει με την ΑΑΔΕ, και έχουμε αποφασίσει να φέρουμε ρύθμιση, έτσι ώστε για ένα χρόνο, από τώρα μέχρι το 2025, να επιστρέψουμε στο επιτόκιο της περσινής χρονιάς, που ήταν αρκετά χαμηλότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

«Υπάρχει μια νομοθεσία που συνδέει τις ρυθμίσεις αυτές με το εκάστοτε επιτόκιο, εξήγησε ο υπουργός. Επειδή το επιτόκιο φέτος ανέβηκε σε όλη την Ευρώπη παραπάνω, και έχει γίνει πάρα πολύ υψηλό, υπήρξε μια ρύθμιση στον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει και ρύθμιση και στην εφορία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

#επιτόκια #εφορία #ρυθμίσεις #ΕΠΙΤΟΚΙΟ #ΥΠΕΘΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα