Απώλειες για πετρέλαιο και αέριο-Ζήτηση, αποθέματα και επιτόκια στο επίκεντρο

Σκαμπανεβάσματα παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (25/4), καθώς τα αρχικά κέρδη έγιναν μικρές απώλειες, με τα αποθέματα και τη ζήτηση να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Οι τιμές βρίσκουν στήριξη στην αισιοδοξία των επενδυτών ότι τα ταξίδια αναψυχής στην Κίνα θα ενισχύσουν τη ζήτηση καυσίμων και από τις προσδοκίες ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού θα παρουσιάσουν πτώση.

Οι κρατήσεις στην Κίνα για ταξίδια στο εξωτερικό κατά την ερχόμενη Πρωτομαγιά

δείχνουν μια συνεχή ανάκαμψη των ταξιδιών σε ασιατικές χώρες. Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθούν κατά 1,7 εκατομμύριο βαρέλια στις εβδομαδιαίες εκθέσεις προμήθειας.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ κατέγραψαν άνοδο πάνω από 1% τη Δευτέρα.

«Οι επενδυτές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι τα κινεζικά ταξίδια αναψυχής θα ενισχύσουν τη ζήτηση καυσίμων από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο», δήλωσε ο Leon Li, αναλυτής της CMC Markets.

Οι ακούσιες και προγραμματισμένες περικοπές εφοδιασμού έδωσαν επίσης στήριξη. Οι εξαγωγές πετρελαίου του βόρειου Ιράκ έχουν δείξει λίγα συγκεκριμένα σημάδια επικείμενης επανεκκίνησης μετά από ένα μήνα στασιμότητας και τα μέλη της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+ ξεκινούν εθελοντική περικοπή τον Μάιο.

«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, υποβοηθούμενη από την έναρξη της περιόδου οδήγησης στις ΗΠΑ και την κινεζική οικονομική ανάκαμψη, θα αυξηθεί και θα κλιμακωθεί σε νέες κορυφές», δήλωσε ο Tamas Varga του χρηματιστή πετρελαίου PVM. «Η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει υποτονική και θα μπορούσε ακόμη και να επιδεινωθεί περαιτέρω», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, κάτι που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση ενέργειας.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια στις προσεχείς συνεδριάσεις τους. Η Fed συνεδριάζει στις 2-3 Μαΐου.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,72% στα 78,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,65% στα 82 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί και το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,564% στα 39,700 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού επίσης πέφτουν, καθώς το δολάριο σταθεροποιήθηκε, ενώ οι επενδυτές αποφεύγουν το ρίσκο ενόψει των οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να καθορίσουν τη στρατηγική αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve.

Ο δείκτης του δολαρίου αυξήθηκε κατά 0,2%, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για τους αγοραστές στο εξωτερικό.

Η εστίαση της αγοράς είναι στην έκθεση καταναλωτικής εμπιστοσύνης των ΗΠΑ που θα δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας, ενώ ο βασικός δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης και ο τριμηνιαίος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται αργότερα αυτή την εβδομάδα.

«Εάν η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι θετική, τότε η αγορά βλέπει λιγότερες πιθανότητες να εισέλθει η οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση, κάτι που είναι αρνητικό για τον χρυσό», δήλωσε ο Peter Fertig, αναλυτής της Quantitative Commodity Research.

«Η περιοριστική νομισματική πολιτική από τη Fed μπορεί να περιορίσει τις ανοδικές δυνατότητες του χρυσού βραχυπρόθεσμα», συμπλήρωσε.

Οι επενδυτές δίνουν πλέον πιθανότητες 88% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (bps) από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στη συνεδρίαση πολιτικής της την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

«Πιστεύουμε ότι οι τιμές στα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά ή παραπάνω δικαιολογούνται μόνο σε περίπτωση ευρείας και πιο μακροχρόνιας ύφεσης στις ΗΠΑ, που συνοδεύεται από επιστροφή όσων αναζητούν ασφαλές καταφύγιο», δήλωσε ο Carsten Menke, επικεφαλής της Έρευνας Επόμενης Γενιάς στην Julius Baer.

Ο χρυσός είναι μια ασφαλής επένδυση εν μέσω οικονομικών αβεβαιοτήτων, ενώ τα αυξανόμενα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της κατοχής χρυσού μηδενικής απόδοσης, μειώνοντας την ελκυστικότητά του.

Σύμφωνα με τον τεχνικό αναλυτή του Reuters, Wang Tao, ο χρυσός μπορεί να τερματίσει την ανάκαμψή του κάτω από την αντίσταση στα 2.009 δολάρια ανά ουγγιά και η πτωτική τάση να συνεχιστεί.

Την ίδια ώρα, οι καθαρές εισαγωγές χρυσού από την Κίνα μέσω του Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν περισσότερο από 25% τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Απογραφής και της Στατιστικής Υπηρεσίας του Χονγκ Κονγκ.

Την Τρίτη, ο χρυσός υποχωρεί 0,47% στα 1.990,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,73% στα 25,087 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 2,03% στα 3,883 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1021 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,22% στο 1,2454 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,010% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,885 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςασήμιχαλκόςΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργό
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα