Ο εφιάλτης των Τεμπών ξύπνησε έξω από τη Λαμία!

325 επιβάτες έζησαν τον απόλυτο τρόμο, όταν τρένο ακινητοποιήθηκε χωρίς κλιματισμό και φωτισμό σε σήραγγα

Οι μνήμες από την εθνική τραγωδία στα Τέμπη ζωντάνεψαν χθες, όταν η επιβατική αμαξοστοιχία Intercity 53 «κόλλησε» επί μιάμιση ώρα μέσα σε σήραγγα κοντά στη Λαμία, με εγκλωβισμένους 325 επιβάτες χωρίς κλιματισμό, φωτισμό ή δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους.

Τον απόλυτο τρόμο έζησαν οι ταξιδιώτες από τη Θεσσαλονίκη

με προορισμό την Αθήνα, όταν το τρένο υπέστη βλάβη στη μηχανή και ακινητοποιήθηκε στις 12.45 χθες το μεσημέρι μέσα στη σήραγγα «Οθρυς». Πρόκειται για τη δίδυμη σήραγγα, μήκους 6,5 χιλιομέτρων, μεταξύ Δομοκού και Λιανοκλαδίου. Το τρένο μετατράπηκε για ώρα σε… σάουνα, καθώς, παρά την αφόρητη ζέστη μέσα στο καλοκαίρι, δεν λειτουργούσε ο κλιματισμός! Οι ταξιδιώτες παρέμειναν στις θέσεις τους στο σκοτάδι, καθώς δεν λειτουργούσε ούτε ο φωτισμός. Επίσης, μέσα στη σήραγγα δεν είχαν σήμα τα κινητά τηλέφωνα και δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους.

Υστερα από περίπου 10 λεπτά, στις 13.00, ενημερώθηκε το Κέντρο Παρακολούθησης Κυκλοφορίας της ιταλικής Hellenic Train και κινητοποιήθηκαν μηχανές εφεδρείας από το Λιανοκλάδι προκειμένου να μεταφέρουν την αμαξοστοιχία στον σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου. Παράλληλα, σήμανε συναγερμός και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις με έξι οχήματα από το Λιανοκλάδι και τις γύρω περιοχές προκειμένου να απομακρύνουν τους επιβάτες, εφόσον κρινόταν αναγκαίο.

Τελικά οι μηχανές εφεδρείας πραγματοποίησαν ζεύξη με την ακινητοποιημένη αμαξοστοιχία αποκαθιστώντας τις λειτουργίες κλιματισμού και φωτισμού, και το τρένο κατευθύνθηκε προς το Λιανοκλάδι με καθυστέρηση μιάμισης ώρας. Εκεί επιβάτες περιέγραψαν την περιπέτειά τους καταγγέλλοντας την Hellenic Train.

«Είχα αγχωθεί για τη μητέρα μου, γιατί με περίμενε μιάμιση ώρα και δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε. Δεν είχαμε σημεία ζωής. Είχε πολλή ζέστη στην αρχή. Εκανα την προσευχή μου πολλές φορές ύστερα από αυτό που συνέβη στα Τέμπη» διηγήθηκε μια επιβάτισσα. Η μητέρα της, που περίμενε στο Λιανοκλάδι, συμπλήρωσε: «Δεν μπορούσαμε να βρούμε και τα παιδιά. Δεν είχαμε επικοινωνία. Ζουν, πέθαναν, λιποθύμησαν… Μας κόπηκαν τα πόδια».

Αλλος συγγενής επιβάτη ανέφερε ως προς τις ευθύνες της εταιρίας: «Να βγάλουν μια ανακοίνωση ότι δεν έγινε ατύχημα, δεν έγινε πυρκαγιά, δεν συμβαίνει κάτι και ότι ο κόσμος είναι υγιής. Εδώ ακούγαμε πυροσβεστικά, ακούγαμε ασθενοφόρα και φοβηθήκαμε. Θεωρώ λίαν επιεικώς απαράδεκτη τη συμπεριφορά της εταιρίας».

Η ιταλική εταιρία Hellenic Train εξέδωσε δύο ανακοινώσεις, χωρίς να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για την ταλαιπωρία των επιβατών. Στην πρώτη ανακοίνωση αναφέρει ότι η αμαξοστοιχία 53 «ακινητοποιήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος στη σήραγγα “Οθρυς”, στη γραμμή καθόδου». Ομως δεν αναφέρει ποιο ήταν το τεχνικό πρόβλημα και αν αυτό έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβαινόντων…

Ως προς το πρόβλημα στον κλιματισμό και τον φωτισμό κατά τη διάρκεια της ακινητοποίησης του τρένου στη σήραγγα, η εταιρία υποστηρίζει: «Λόγω πτώσης παντογράφου, υπήρξε απώλεια κλιματισμού και φωτισμού για λίγη ώρα, ωστόσο οι μηχανές εφεδρείας έχουν ήδη πραγματοποιήσει ζεύξη με την ακινητοποιημένη αμαξοστοιχία, αποκαθιστώντας τις λειτουργίες κλιματισμού και φωτισμού, και το τρένο οδεύει προς Λιανοκλάδι».

«Ωρα 16.10»

Λίγα λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα εκδόθηκε νεότερη ανακοίνωση της Hellenic Train, στην οποία αναφέρεται ότι το τρένο αναχώρησε από το σημείο. «Η αμαξοστοιχία 53 αναχώρησε από το Λιανοκλάδι και αναμένεται να αφιχθεί στον Σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα λίγο πριν από τις 17.00. Οι επιβάτες έχουν ενημερωθεί από το προσωπικό της αμαξοστοιχίας για την αποζημίωση του εισιτήριου τους».

Οι επιβάτες έφτασαν στην Αθήνα με καθυστέρηση τριών ωρών. Σε καμία από τις δύο ανακοινώσεις η ιταλική Hellenic Train δεν ζητάει έστω μία συγγνώμη. Αρκέσθηκε στις συμβατικές της υποχρεώσεις για την αποζημίωση των επιβατών…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τεμπών, Λαμία,tebon, lamia