Πρόσθετες υποχρεώσεις για τις Pornhub, Stripchat και XVideos στο πλαίσιο της πράξης για της ψηφιακές υπηρεσίες

Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες υποχρεώνει τις χαρακτηρισμένες ως πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες να μεριμνήσουν για τη δημιουργία ασφαλέστερων και πιο διαφανών διαδικτυακών χώρων.

Από την επόμενη εβδομάδα, οι πλατφόρμες ψυχαγωγίας ενηλίκων Pornhub, Stripchat και XVideos θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις πλέον αυστηρές υποχρεώσεις που απορρέουν από την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Οι ειδικές αυτές υποχρεώσεις περιλαμβάνουν την υποβολή εκθέσεων αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή, τη θέσπιση μέτρων για τον μετριασμό των συστημικών κινδύνων που συνδέονται με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τη συμμόρφωση με πρόσθετες υποχρεώσεις διαφάνειας, μεταξύ άλλων για τις διαφημίσεις, και την παροχή στους ερευνητές πρόσβασης σε δεδομένα.

Οι υποχρεώσεις αυτές ισχύουν για τις χαρακτηρισμένες ως πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες (που έχουν πάνω από 45 εκατ. χρήστες στην ΕΕ) 4 μήνες μετά τη νόμιμη κοινοποίηση του χαρακτηρισμού τους. Όσον αφορά τις εν λόγω τρεις πλατφόρμες, οι πρόσθετες διατάξεις θα αρχίσουν να ισχύουν στις 21 Απριλίου για το Pornhub και το Stripchat, και στις 23 Απριλίου για το XVideos.

Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες υποχρεώνει τις χαρακτηρισμένες ως πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες να μεριμνήσουν για τη δημιουργία ασφαλέστερων και πιο διαφανών διαδικτυακών χώρων. Οφείλουν να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά συστημικούς κινδύνους, ιδίως όσον αφορά τον μετριασμό των κινδύνων κατά της ευημερίας των ανηλίκων, τη διάδοση παράνομου περιεχομένου, τα συστήματα συστάσεων κ.λπ.

Η Επιτροπή παρακολουθεί προσεκτικά τη συμμόρφωση των εν λόγω πλατφορμών με τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ιδίως όσον αφορά τα μέτρα προστασίας των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο και την αντιμετώπιση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου. Εάν η Επιτροπή έχει υπόνοιες για παραβάσεις των υποχρεώσεων δυνάμει της πράξης, θα δώσει συνέχεια με κατάλληλα μέτρα, αξιοποιώντας πλήρως την εργαλειοθήκη της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2024, η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες άρχισε να ισχύει για όλες τις επιγραμμικές πλατφόρμες (ανεξαρτήτως μεγέθους), οι οποίες έκτοτε πρέπει να συμμορφώνονται με γενικές υποχρεώσεις, όπως η θέσπιση εύχρηστου συστήματος ειδοποίησης και δράσης, η απαγόρευση στοχευμένων διαφημίσεων για παιδιά και η ενισχυμένη υποβολή εκθέσεων διαφάνειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα