Αυξημένη η φετινή παραγωγή ελαιολάδου - Υποχωρεί σταδιακά η τιμή - Tι λέει ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ

Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μια αποκλιμάκωση στις τιμές παραγωγού, που όμως ακόμη δεν έχουν φτάσει στον τελικό καταναλωτή.

Αισιόδοξες είναι οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις αναφορικά με την εφετινή παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας, αν και ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορέσουν να βγουν μετά από περίπου ένα μήνα.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο της ανθοφορίας και μετά από περίπου ένα μήνα θα έχουμε την οριστική καρπόδεση. Και όλα αυτά υπό την αίρεση ότι ο καρπός θα αναπτυχθεί φυσιολογικά» είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου

(ΕΔΟΕ), Μανώλη Γιαννούλης.

Πάντως αν και δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, υπάρχει η αίσθηση ότι η συγκομιδή θα είναι υψηλότερη από αυτή της περασμένης χρονιάς, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις έφτασε μεταξύ 130.000-150.000 τόνων, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό.

Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μια αποκλιμάκωση στις τιμές παραγωγού, που όμως ακόμη δεν έχουν φτάσει στον τελικό καταναλωτή.

«Έχουμε μια μείωση της τάξεως του 1-1,30 ευρώ το λίτρο στις τιμές παραγωγού» είπε ο κ. Γιαννούλης και πρόσθεσε «αυτό βέβαια θα μεταφερθεί σταδιακά στο ράφι, μιας και το διάστημα που μεσολαβεί ανέρχεται σε 1μιση με 2 μήνες».

Σήμερα, τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα πωλούνται από τους παραγωγούς μεταξύ 7,80 και 8,20 ευρώ το λίτρο, όταν πριν από ένα μήνα οι τιμές ήταν 9,30-9,50 ευρώ το λίτρο.

Κανείς δεν είναι χαρούμενος με τις υψηλές τιμές

Τον τελευταίο χρόνο η τιμή του ελαιολάδου κατάγραψε τεράστια άνοδο με αποτέλεσμα για πολλούς να έχει καταστεί «είδος πολυτελείας».

Η μειωμένη παραγωγή στη «Λεκάνη της Μεσογείου» ώθησε την αγορά να αυξήσει τις τιμές του «πράσινου χρυσού» με κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έχουν στραφεί σε άλλα είδη.

«Ελπίζουμε σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης. Όλοι στον κλάδο του ελαιολάδου όπως το ελαιοτριβείο, η βιομηχανία και ο τελικός καταναλωτή, δεν είναι χαρούμενοι των πάρα πολύ υψηλών τιμών» σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό προήλθε αποκλειστικά από τη μεγάλη μείωση στο ισοζύγιο και την ζήτηση από την αγορά.

«Οι καταναλωτές» σύμφωνα με τον ίδιο «λόγω των υψηλών τιμών έχουν μειώσει την κατανάλωση ελαιολάδου έως και 40% και πλέον έχουν στραφεί σε άλλα είδη, όπως το σπορέλαιο κ.α.»

Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Γιαννούλης «έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε μέχρι να επανέλθουν τα πράγματα στα φυσιολογικά επίπεδα».

Ποια είναι η κατάσταση στην Λεκάνη της Μεσογείου

Η περασμένη ελαιοκομική περίοδος ήταν μια από τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί ιστορικά, μιας και χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία κατέγραψαν σημαντική μείωση στα παραγωγές τους.

Φέτος, η κατάσταση φέρεται να αλλάζει μιας αναμένονται καλύτερες συγκομιδές σε Ιταλία, Τουρκία, Τυνησία, Μαρόκο και Ισπανία.

Αυτό εκτιμάται ότι θα αποσυμπιέσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο αλλά και στις τιμές στο ράφι, καθιστώντας πιο προσιτό το ελαιόλαδο στο μέσο καταναλωτή.

Καταλήγοντας ο κ. Γιαννούλης υπογράμμισε ωστόσο ότι «εμείς στην ελαιοκομία έχουμε "συνέταιρο" το θεό» προσθέτοντας πως «οι θερμοκρασίες αυτή την περίοδο δεν είναι υψηλές, πάμε καλά στην ανθοφορία και στη καρπόδεση».

Παραμένει στην πρώτη θέση η Ισπανία

Η Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε ό, τι αφορά στην παραγωγή ελαιολάδου, η οποία εκτιμάται σε 40-50% της παγκόσμιας παραγωγή.

«Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία» παλεύουν για τη δεύτερη θέση» είπε ο κ. Γιαννούλης.

Τα τελευταία χρόνια η γειτονική Τουρκία έχει κάνει «άλματα» φτάνοντας να έχει μια παραγωγή αντίστοιχη με τη δική μας.

Προκειμένου να μπορέσει η ελληνική ελαιοκομία να αναπτυχθεί «χρειάζεται καταρχάς σεβασμός από όλους τους εμπλεκόμενους, όπως η Πολιτεία, τους παραγωγούς, τους τυποποιητές κ.α.» είπε.

Και κατέληξε «η εποχή που προχωρούσαμε με τα ευχολόγια έχει παρέλθει. Πρέπει να αναλάβουμε δράση. Ο Έλληνας παραγωγός θα χρειαστεί να κάνει αγώνα για να δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν του».

Keywords
Αναζητήσεις
afximeni-i-fetini-paragogi-elaioladou---ypochorei-stadiaka-i-timi---ti-leei-o-proedros-tis-edoe.htm
Τυχαία Θέματα