Bruno Ledoux: Ο πρώην ιδιοκτήτης της Liberation επενδύει 100 εκατ. ευρώ στην Αθήνα

Οι ευκαιρίες στο ελληνικό real estate , τα κτίρια που έχουν ήδη αγοραστεί, οι επενδύσεις στα media και το πάθος για τον  Ναπολέοντα Βοναπάρτη.  

«Η Αθήνα είναι ένα καταπληκτικό μέρος» λέει ο Bruno Ledoux κοιτώντας από το παράθυρο το Καλλιμάρμαρο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα νέα γραφεία της Spartacus Investment

Group. Ο Founder & CEO της επενδυτικής εταιρείας που έχει αναπτύξει δυναμική παρουσία στο αθηναϊκό real estate και έχει ακόμη πιο σημαντικά σχέδια για την συνέχεια θεωρεί πως υπάρχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων: «Γιατί αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα; Η Αθήνα είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις στην Ευρώπη, η οποία θεωρώ πως είναι υποτιμημένη (undervalued) και πως δεν έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται με τον τρόπο που θεωρώ πως θα το κάνει. Η Αθήνα βρίσκεται στην Ευρώπη, είναι ένα καταπληκτικό μέρος για τους τουρίστες και οι τιμές όσον αφορά το real estate είναι -για πολλούς λόγους- χαμηλές. Επίσης, η Αθήνα στο παρελθόν ήταν για τους περισσότερους ξένους τουρίστες μια πόλη όπου δεν έμενες για πολύ. Ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός για να ταξιδέψεις στα νησιά. Σήμερα, όμως, νομίζω πως έχει ξεκινήσει να εδραιώνεται σαν προορισμός η ίδια. Θεωρώ, λοιπόν, πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα . Έχω δει την ίδια διαδικασία να εξελίσσεται στην Πορτογαλία, όπου ξεκίνησα να επενδύω πριν μερικά χρόνια. Συγκέντρωσα, λοιπόν, τα απαραίτητα κεφάλαια και αποφάσισα πως ήρθε η ώρα να επενδύσουμε στην χώρα σας και να συνδράμουμε στην ανάπτυξη της» αναφέρει χαρακτηριστικά

100 εκατ. ευρώ επενδύσεις στα επόμενα δυο χρόνια

Η Spartacus ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην αθηναϊκή αγορά πριν δυο χρόνια. Αντιμετώπισε, όμως, σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις τόσο λόγω της εμφάνισης της πανδημίας όσο και των εγγενών ιδιαιτεροτήτων, που συνοδεύουν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. «Δεν ήταν εύκολο. Υπήρχαν ειδικές συνθήκες, γραφειοκρατία, η ανάγκη να γνωρίσουμε την πόλη και τα όσα ισχύουν. Μας πήρε αρκετό χρόνο να καταλάβουμε την αγορά. Το κατορθώσαμε, όμως, και αφού συγκεντρώσαμε κεφάλαια κυρίως από Βέλγους επενδυτές κάναμε τις πρώτες κινήσεις μας. Τώρα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περισσότερο και να αναπτύξουμε projects εστιάζοντας στην Αθήνα» αναφέρει ο Bruno Ledoux. Σε αυτό, φυσικά έχει συμβάλλει πως πλέον η Spartacus έχει την δική της ομάδα υποστήριξης στην ελληνική αγορά. Η Heracles Real Estate με εκπρόσωπο την κ. Κυριακή Μήτρου Ocampo έχει αναλάβει την αποκλειστική εκπροσώπηση της Spartacus Investment στις κτηματομεσιτικές τους συναλλαγές ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά της εξειδικευμένης στο real estate νομικής εταιρείας Corpus, με CEO την Θέμιδα Τσοπέλα. Ακόμη δεν πρέπει να παραβλεφθεί πως στην Spartacus τον Bruno Ledoux πλαισιώνουν η CFO Julie Banc με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας στον χώρο του real estate και θητεία σε επενδυτικές τράπεζες όπως η Credit Suisse και η Lehman Brothers καθώς και ο Project Manager Γιώργος Παπαστεργίου, ο οποίος διαθέτει 10ετή εμπειρία στην ελληνική αγορά real estate. H Spartacus εκτιμάται πως ήδη έχει επενδύσει περί τα 30 εκατ. ευρώ σε ακίνητα στην Αθήνα ενώ όπως αναφέρει ο Βruno Ledoux πρόκειται να επενδύσει ακόμη 100 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Ηostel στο Μοναστηράκι, Πολυχώρος στο Βοτανικό, κατοικίες στο Λυκαβηττό

H Spartacus έχει ήδη αποκτήσει κτίρια σε Μοναστηράκι, Βοτανικό, Κολωνάκι, Παγκράτι και άλλες περιοχές για τα οποία έχει ενδιαφέροντα σχέδια αξιοποίησης τους μέσω είτε ενοικίασης, είτε χρήσης της πλατφόρμας AirBnB είτε και συνεργασίας με εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποκτηθεί, μεταξύ άλλων:

το κτίριο πάνω από τον Μπαϊρακτάρη στο Μοναστηράκι, που παλαιότερα στέγαζε γραφεία, με σκοπό να γίνει hostel κτίρια κατοικιών στην Αριστείδου στον Λυκαβηττό και στην Ιπποκράτους, το κτίριο που αποτελούσε το παλιό Privilege στο κέντρο, το οποίο θα γίνει εστιατόριο- καφέ αλλά και το 6000 τμ ακίνητο που χρησιμοποιούσε η έκθεση επίπλων Ένα και Ένα στο Βοτανικό, που το πιθανότερο είναι πως θα μετατραπεί σε κάποιας μορφής πολυχώρο.

H Spartacus ενδιαφέρεται για κάθε είδους αυτόνομο και αυτοτελείς ακίνητο με στόχο να δημιουργηθεί ένα δυναμικό portfolio ακινήτων, που μπορεί να προσφέρει σημαντικές αποδόσεις. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το κτίριο αυτό καθεαυτό, η τοποθεσία του και το τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό. Δεν είμαστε επενδυτικό fund και για αυτό δεν έχουμε κάποιου είδους περιορισμούς. Μπορούμε να επενδύσουμε σε ότι νιώθουμε πως είναι καλό» σημειώνει ο Bruno Ledoux.

O ξεχωριστός κ. Ledoux και η Liberation

O Bruno Ledoux διαθέτει περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στο επιχειρηματικό στίβο, έχοντας υπάρξει Founder & CEO επιτυχημένων εταιρειών στο χώρο του real estate και των media. Μεταξύ άλλων από το 2001 εώς το 2017 υπήρξε ιδρυτής και κύριος μέτοχος του Colbert Group, που συμμετείχε σε διάφορες εξαγορές αλλά και projects ανάπτυξης εμβληματικών κτιρίων στην Γαλλία σε συνεργασία με παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες όπως οι Lehman Brothers , GE Capital , Natixis αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες όπως ο όμιλος Vinci.

Έχει υπάρξει βασικός μέτοχος και στην συνέχεια ιδιοκτήτης της ιστορικής Γαλλικής εφημερίδας Liberation μέσω της εταιρείας holding Bruno Ledoux Holding Media (BLHM), έχοντας στόχο να την σώσει από την χρεοκοπία. Η Liberation όπως αρκετά ακόμη media ανήκουν πλέον στο Altice Media Group του δισεκατομμυριούχου Patrick Drahi, το οποίο έχει τζίρο περίπου 300 εκατ. ευρώ. Ο Ledoux αποτελεί μέτοχο (κοντά στο 10%) της νέας εταιρείας που εκδίδει την Liberation ενώ επίσης έχει επενδύσει σε έντυπα για το surf, οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά, site για τον καιρό αλλά και στο δίκτυο περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών Via στην Γαλλία.

Ο Bruno Ledoux έχει επίσης έχει υπάρξει ιδιοκτήτης της ομάδας rugby Biarritz Olympique Pays basque, που πλέον έχει αποκτηθεί από το επενδυτικό fund Gavekal με έδρα τον Hong Kong ενώ είναι και παραγωγός κινηματογραφικώνταινιών Μεταξύ αυτών, μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται και το έργο Stretch, η τελευταία ταινία του αμερικανού σταρ David Carradine, παγκοσμίως γνωστού από την σειρά Kung Fu και την ταινία Kill Bill του Quentin Tarantino.

Τέλος αποτελεί μανιώδη συλλέκτη ιστορικών αντικειμένων και έργων τέχνης. Μεταξύ άλλων στην κατοχή του βρίσκονται τα προσωπικά αρχεία του Αδόλφου Χίτλερ και αυθεντικά χειρόγραφα των μουσικών Serge Gainsbourg και Edith Piaf. Κυρίως όμως είναι γνωστός σαν ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους σε παγκόσμιο επίπεδο συλλέκτες έργων τέχνης και αντικειμένων από την περίοδο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Η σχετική συλλογή του, για την οποία, μάλιστα, έχει εκδοθεί και βιβλίο, αναγνωρίζεται ως εφάμιλλή ή και καλύτερη μεγάλων μουσείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα