Την Κυριακή οι εκλογές στο ΤΕΕ – Αυτοί είναι οι υποψήφιοι με τον συνδυασμό «Ανεξάρτητο ΤΕΕ» στο ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης

Την Κυριακή 19 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών Μελών οργάνων του ΤΕΕ. Οι κάλπες θα ανοίξουν από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 19:00 το βράδυ.

Εφόσον υπάρχουν ψηφοφόροι που περιμένουν να ψηφίσουν, μπορεί να παραταθεί η ψηφοφορία και μετά τις 19:00 το βράδυ.

Στις

παραπάνω εκλογές θα εκλεγούν τα 155 αιρετά Μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ με γεωγραφική κατανομή. Από τα 155 αιρετά μέλη οι 3 θα εκλεγούν από το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης και οι 4 από το ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης.

Συγκεκριμένα:

Αττική 72Κεντρική Μακεδονία 24Δυτική Ελλάδα 7Θράκη 3Ανατολική Μακεδονία 3Δυτική Μακεδονία 4Κεντρική και Δυτική Θεσσαλία 6Μαγνησία 3Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας 4΄Ηπειρος 4Δωδεκάνησα 2Ανατολική Κρήτη 4Δυτική Κρήτη 3Πελοπόννησος 5Κέρκυρα 2Αιτωλοακαρνανία 2Βορειοανατολικό Αιγαίο 3Εύβοια 2Κυκλάδες 2

Στο ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης με τον συνδυασμό «Ανεξάρτητο ΤΕΕ» κατεβαίνουν υποψήφιοι

Παράλληλα στην διακήρυξη του για τις επερχόμενες εκλογές ο συνδυασμός «Ανεξάρτητο ΤΕΕ» αναφέρει ότι:

Στις 19 Μαΐου, πέντε χρόνια μετά τις προηγούμενες εκλογές (2019) και ένα περίπου χρόνο μετά τις διπλές βουλευτικές του 2023 διεξάγονται οι αντίστοιχες του ΤΕΕ. Η κυβέρνηση με τη λήξη της πανδημίας και μέσα σε ένα εκρηκτικό διεθνές περιβάλλον (με κυρίαρχα τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή) εκμεταλλεύεται στο έπακρο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απέκτησε προωθώντας σε όλα τα επίπεδα συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Χαρακτηριστικά είναι τα μέτρα για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, το Πανεπιστημιακό Άσυλο, την επιχειρούμενη συρρίκνωση του ΕΣΥ, κ.λπ. Ωστόσο καταγράφονται και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που σε συνδυασμό με κορυφαία θέματα και γεγονότα της πρόσφατης περιόδου (υποκλοπές, ΤΕΜΠΗ, ακρίβεια, κ.λπ) δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ κέντρου και ακροδεξιάς κάτι το οποίο είναι εμφανές παρατηρώντας την σύνθεση των ψηφοδελτίων για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Στο χώρο των μηχανικών τα προβλήματα ήταν και παραμένουν οξυμμένα. Όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες των συναδέλφων στον έναν ή άλλο βαθμό αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα. Ιδιαίτερα όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα η όποια μείωση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης έχει δώσει την θέση της στην «υποπληρωμένη» εργασία. Στο δημόσιο, στους τομείς που παρέχουμε τις υπηρεσίες μας (δημόσια έργα, δόμηση, περιβάλλον, μεταφορές, ενέργεια, φυσικοί πόροι), η συνεχής υποβάθμιση του ρόλου μας ως εργαζόμενων επιστημόνων, η εντατικοποίηση της εργασίας μας ως αποτέλεσμα της δραματικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών, η εντεινόμενη ιδιωτικοποίηση και η κατά παραγγελία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, η πολυνομία και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις, επιβαρύνουν τους όρους εργασίας, μεταφέρουν νέα βάρη στους εργαζόμενους συμπολίτες μας και επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Στα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, σημαντικά ζητήματα όπως:

απουσία τεκμηριωμένων παρεμβάσεων του ΤΕΕ στα μεγάλα έργα της Περιφέρειας και των Δήμων της Δυτικής Κρήτης.απουσία ευρύτερης ενημέρωσης προς τα μέλη του.απουσία δράσεων για την αναβάθμιση του ρόλου του μηχανικού.συνεχώς μειούμενη συμμετοχή στις διαδικασίες του ΤΕΕ.επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, ενέργεια (έργα ΑΠΕ, υδρογονάνθρακες και δίκτυα μεταφοράς), ελλιπής παρακολούθηση του σχεδιασμού και της υλοποίησης των μεγάλων έργων/υποδομών (δημόσιων και ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων), διαχείριση νερού.εκτός σχεδίου δόμηση, χωροταξία (όλων των επιπέδων), πορεία υλοποίησης δασικών χαρτών.πολεοδόμηση, χρήσεις και όροι δόμησης με έμφαση σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές με μικρή φέρουσα ικανότητα (πχ. Νέα Χώρα Χανίων, παλιά πόλη Χανίων, κ.α.).ανάγκη ολοκλήρωσης προσεισμικού και πρωτοβάθμιου στατικού ελέγχου των δημοσίων/σχολικών κτιρίων.ανάγκη κωδικοποίησης και απλούστευσης της Πολεοδομικής και Τεχνικής νομοθεσίας.μονόπλευρη ανάπτυξη στο βόρειο παραλιακό μέτωπο και οικοδομική δραστηριότητα με προσανατολισμό σε έργα που εξυπηρετούν αποκλειστικά τον τουρισμό.αδυναμία ανάληψης δράσεων επιμόρφωσης για τους νέους μηχανικούς αλλά και επιμόρφωσης εν γένει σε θέματα Πολεοδομικής, Τεχνικής και Περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Για όλα τα παραπάνω θέματα αναδεικνύεται οριζόντια το πρόβλημα που δημιουργείται από την απουσία οργανωμένων ομάδων εργασίας και μόνιμων θεματικών επιτροπών του ΤΕΕ με αποτέλεσμα την έλλειψη τεκμηριωμένης επιστημονικής άποψης και την επακόλουθη απαξίωση του θεσμοθετημένου ρόλου του ΤΕΕ ως του αξιόπιστου τεχνικού συμβούλου της πολιτείας και του πολίτη, ως του θεσμικά κατοχυρωμένου υπερασπιστή του δημοσίου συμφέροντος.

Το ANEΞΑΡΤΗΤΟ ΤΕΕ που λειτουργεί στο Τμήμα εδώ και 35 χρόνια δίνει δυναμικό και υπεύθυνο «παρών» στις επικείμενες εκλογές. Όπως έχει αποδείξει στηρίζει, από όποιες θέσεις ευθύνης αναλάβει, την υπεύθυνη και διεκδικητική δράση του ΤΕΕ μακριά από φαινόμενα διαπλοκής, χωρίς συμβιβασμούς και κομματικές εξαρτήσεις.

Επιμέρους θέσεις/προτεραιότητές μας…

Περιβάλλον.

Η ελαστικοποίηση της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όπως διαμορφώθηκε από μια σειρά Νόμων θέτει καθημερινά τόσο το ανθρώπινο όσο και το φυσικό περιβάλλον σε κίνδυνο με το Δημόσιο να παρακολουθεί αμέτοχο (ή και επισπεύδον) καθώς έχουν καταργηθεί τα εργαλεία ελέγχου και διαχείρισης που είχαν οι Μηχανικοί και οι Τεχνικές Υπηρεσίες. Αποτελεί ζητούμενο η ενημέρωση των μελετητών και κατασκευαστών μηχανικών για ζητήματα της υποβάθμισης και καταστροφής του περιβάλλοντος που προκύπτουν από τις χωρίς όριο επεμβάσεις σε ευαίσθητες περιοχές, που συνήθως αποτελούν πόλους έλξης για τουριστική ή και άλλου είδους εκμετάλλευση. Ειδικότερα για τη διαχείριση των υδατικών πόρων εναντιωνόμαστε στην οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του νερού και διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής (αντιπλημμυρικών, ύδρευσης/άρδευσης) για τη διασφάλιση φθηνών και επαρκών ποσοτήτων ποιοτικού νερού.

Στελέχωση Τεχνικών Υπηρεσιών.

Είναι επιτακτική ανάγκη να καλυφθούν άμεσα τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στο σύνολο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δημοσίου για να μπορούν απρόσκοπτα να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητές τους. Επιπρόσθετα, αποτελεί ζητούμενο η συνολική αναβάθμιση των υπηρεσιών αυτών – οργανωτικά και λειτουργικά, για να καταστούν ικανές να επιτελέσουν την κοινωνική αποστολή τους- καθώς και η κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας στο Δημόσιο. Διεκδικούμε τη στελέχωση με βάση σύγχρονους και επίκαιρους Οργανισμούς Υπηρεσιών που θα αποτυπώνουν όλες τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών και θα εμποδίζουν την εμφάνιση καταστάσεων όπου ιδιώτες αποτελούν ταυτόχρονα ελεγκτές και «συγκαλυμμένα» ελεγχόμενους.

Κωδικοποίηση και απλούστευση της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας.

Περιμένουμε με ανυπομονησία τον Κώδικα Χωροταξίας και Πολεοδομίας του ΥΠΕΝ, ο οποίος σύμφωνα με την πιο πρόσφατη τροποποίηση της σχετικής ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/68041/2965/2020 (ΦΕΚ 2956/Β) θα ολοκληρωθεί στις 30/04/2024 μετά από αλλεπάλληλες τροποποιήσεις από την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία που ήταν η 30/12/2021.

Εκδίκαση αντιρρήσεων/προδήλων – ολική κύρωση δασικού χάρτη Χανίων και Ρεθύμνου.

Πρέπει να συγκροτηθούν περισσότερες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων Δασικού Χάρτη, λαμβάνοντας υπόψη τον πολύ μεγάλο αριθμό των υποβληθεισών αντιρρήσεων και προδήλων σφαλμάτων. Πρέπει επίσης να γίνουν ενέργειες για την αντιμετώπιση διαπιστωμένων τεχνικών ζητημάτων κατά τη διαδικασία εκδίκασης, τα οποία καλείται να διαχειριστεί ο Μηχανικός μέλος των Επιτροπών, και δυσχεραίνουν το ήδη βεβαρυμμένο έργο του.

Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, Οριοθετήσεις Οικισμών.

Επιτακτική η ανάθεση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για το σύνολο των Δήμων. Το πολύ σύντομο περιθώριο έγκρισής τους (τέλος 2025) συνεπάγεται την ανάγκη στενής παρακολούθησής τους. Προτείνεται για το σκοπό αυτό η σύσταση Ομάδων Εργασίας (Ο.Ε.). Στις περιπτώσεις που εκτελείται ειδικότερη μελέτη οριοθέτησης οικισμών, σύσταση Ο.Ε. για την παρακολούθηση και των μελετών αυτών. Διερεύνηση για το τι μέλει γενέσθαι στην περίπτωση των τριών ΓΠΣ Δ. Χανίων και του ΓΠΣ Δ. Κισσάμου που τελικά δεν ολοκληρώθηκαν εντός της ορισθείσας από το νόμο ημερομηνίας. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση των τοπικών χωροταξικών/πολεοδομικών σχεδίων αλλά και των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών στις περιοχές Νatura 2000 για τις οποίες έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών που έχουν ήδη γνωμοδοτήσει επ’ αυτών.

Εκτός σχεδίου δόμηση.

Άμεση έξοδος από την πολεοδομική ανασφάλεια, με τρόπο δίκαιο, κατανοητό, εφαρμόσιμο, χωρίς την ανάγκη νομικών ερμηνειών. Το ΥΠΕΝ δεν είναι δυνατό να κρύβεται πίσω από αποφάσεις Δικαστηρίων για να προχωρήσει σε τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου.

Κύρωση κοινόχρηστου δημοτικού οδικού δικτύου της χώρας στις περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού.

Τον Οκτώβριο 2023 ανατέθηκε από το ΤΕΕ η «ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ» με προθεσμία περαίωσης 14 μήνες και αμοιβή 28.800.085,25€, με στόχο την ολοκλήρωση του χαρακτηρισμού, την ιεράρχησή του, την κύρωση του κοινόχρηστου δημοτικού οδικού δικτύου και την ένταξή του στο συνολικό πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας. Όμως κοιτώντας λίγο πιο προσεκτικά τα Τεύχη της Μελέτης διαπιστώνουμε ότι το αντικείμενο της μελέτης αφορά τελικά σε ένα πολύ μικρό υποσύνολο του υπάρχοντος οδικού δικτύου της χώρας, στο οποίο από την Κρήτη, συμπεριλαμβάνεται μόνο ο Δήμος Γαύδου (!). Αναρωτιόμαστε πότε και με τι προϋπολογισμό θα ακολουθήσουν οι επόμενες μελέτες καταγραφής του οδικού δικτύου της υπόλοιπης ΧΩΡΑΣ… Άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Περιφέρεια, ΤΕΕ, Δήμοι, ΟΑΚ, κ.λπ) για την παρακολούθηση της καταγραφής και της πορείας της κύρωσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πληρότητά της.

Ιδιωτικά ΑΕΙ – επαγγελματικά δικαιώματα.

Διαφωνούμε με τη εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων, τη δημιουργία υποψηφίων διαφορετικών ταχυτήτων, που αναιρεί τη μεγάλη κατάκτηση της καθολικής και ισότιμης πρόσβαση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ειδικά σε επαγγέλματα με ευθύνες εφαρμογής των επιστημονικών γνώσεων, όπως αυτό του Μηχανικού, η αυτόματη εγγραφή των αποφοίτων ιδιωτικών Πανεπιστημίων στα Επιμελητήρια και η απόδοση ισότιμων επαγγελματικών δικαιωμάτων, θα οδηγήσει σε πρόσθετο ευτελισμό και υποτίμηση το επάγγελμα του Μηχανικού και σε επισφάλεια τα Δημόσια και ιδιωτικά έργα και τις Υποδομές της χώρας. Είμαστε αντίθετοι με την επιχείρηση εξίσωσης των πτυχίων των κολλεγίων και των ιδιωτικών ΑΕΙ με το δίπλωμα του μηχανικού. Επισημαίνουμε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης του έργου όλων των επιτροπών που εμπλέκονται στην απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων/ισοτιμίας και στην αξιολόγηση νέων τμημάτων μηχανικών ΑΕΙ (που δεν εγγράφονται στο ΤΕΕ). Προτείνουμε τη σύσταση παρατηρητηρίου επαγγελματικών δικαιωμάτων τμημάτων μηχανικών για διευκόλυνση και ορθολογική διαχείριση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού.

Δομή και λειτουργία ΤΕΕ.

Επιθυμούμε το ΤΕΕ να αποτελεί ένα εργαλείο συμβολής στον επανασχεδιασμό ενός περιγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης κόντρα στην ψευδοανάπτυξη του real estate και της μονοκαλλιέργειας ενός στρεβλού μοντέλου τουρισμού. Με βαρύνοντα λόγο στην άρση της απορρύθμισης του εργασιακού τοπίου, από τις σχέσεις στις εταιρείες και στα εργοτάξια μέχρι την ασφάλεια κάθε εργαζόμενου. Με συνεχείς παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της αξιοπρέπειας στην άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού. Προτείνουμε:

ενεργή συμμετοχή, ιδιαίτερα των νέων μηχανικών στα όργανα διοίκησης και στις ομάδες εργασίας του ΤΕΕ.υποστήριξη των νέων μηχανικών στην επιχειρηματική τους εκκίνηση.συμμετοχή σε Προγράμματα επιμόρφωσης/καινοτομίας.ανάληψη πρωτοβουλίας και συμμετοχή του ΤΕΕ στον σχεδιασμό και υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και δράσεων στην περιφέρειά μας.έμπρακτη στήριξη μηχανικών επί εργασιακών θεμάτων.επαναλειτουργία των μόνιμων θεματικών επιτροπών (Νέων Μηχανικών – Επαγγελματικών θεμάτων & Ασφάλισης, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Έργων Υποδομής & Τουριστικής Ανάπτυξης, Χωροταξικού – Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Ανάδειξης Αρχιτεκτονικού Τοπίου – Διατήρησης Μνημείων, Περιβάλλοντος, Πολεοδομιών & άλλων δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών α΄ & β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ενέργειας – Κλιματικής Αλλαγής – Φυσικών Πόρων & Βιοτεχνίας – Βιομηχανίας, Ψηφιακού μετασχηματισμού, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ρομποτικής, Επιστημονική – Επιμόρφωσης – Σεμιναρίων – Πληροφόρησης) με σκοπό να συνδράμουν με την εμπειρία και τις γνώσεις των μελών τους στη διαμόρφωση προτάσεων σχεδιασμού και προγραμματισμού δράσεων, στη διαμόρφωση προτάσεων και στην επίβλεψη των έργων που υλοποιούνται με στόχο την ορθολογική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας με σεβασμό στην τοπική κοινωνία, στο περιβάλλον και στο δημόσιο συμφέρον.

Ειδικότερα προτείνουμε και τη σύσταση επιμέρους Ομάδων Εργασίας:

για την παρακολούθηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και των μελετών Οριοθέτησης Οικισμών.για το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την παρακολούθηση της Μελέτης καταγραφής του υπάρχοντος οδικού δικτύου της χώρας, ανά δημοτικήενότητα, στις περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού.για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Μαρκόπουλου.για τη διερεύνηση χρήσεων και όρων δόμησης σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές με μικρή φέρουσα ικανότητα (πχ. Νέα Χώρα Χανίων).για όποιο σημαντικό τεχνικό έργο και ζήτημα προκύψει και οφείλει το ΤΕΕ να έχει θέση.

για την ανάληψη δράσεων επιμόρφωσης για τους νέους μηχανικούς αλλά και επιμόρφωσης εν γένει σε θέματα Πολεοδομικής, Τεχνικής και Περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Αυτή η Ο.Ε. πρέπει να λειτουργεί σε μόνιμη βάση.

Keywords
εκλογες, τεε, κρητη, εκλογες 2012, τεε, κυριακη, μαΐου, ψηφοφορία, ελλαδα, αιγαιο, τεμπη, ιουνίου, νέα, συμμετοχή, απε, δραση, απρόσκοπτα, εμφάνιση, φεκ, γπσ, μελετη, αει, real, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σεισμος κρητη, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, κοινωνικος τουρισμος, αξιολογηση, κοινωνια, ημερομήνια, γπσ, εξοδος, εργασια, εργαλεια, κοντρα, ουκρανια, ωθηση, real, αδυναμια, αει, απε, απρόσκοπτα, ασυλο, βραδυ, γεγονοτα, δημος, δημοσιο, δωσει, δικτυα, δυναμικο, διπλωμα, δυτικη, εγγραφη, εκκινηση, εκμεταλλευση, εκρηκτικο, ελλειψη, ελξης, ενεργεια, ενημερωση, εργα, εμφάνιση, επαγγελματα, υπηρεσιες, θεσσαλια, ιδιωτικα πανεπιστημια, κυβερνηση, λειτουργια, ληξη, λογο, μαΐου, μακεδονια, μακρια, μηνες, μηχανικος, μειωση, μικρο, οροι δομησης, οφελος, περιβαλλον, προβληματα, προγραμματα, πρωι, ρυθμισεις, σειρα, συμμετοχή, σχεδια, τεμπη, τμημα, υλοποιηση, φυσικο, ψηφοφορία, ασφαλεια, δικαιωματα, εμφαση, γνωσεις, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, μελετη, ομαδες, οργανα, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα