Κρήτη: Πρωτοπόρος στην παραγωγή υδρογόνου με το Ευρωπαϊκό έργο CRAVE H2

Στο Ηράκλειο, σήμερα, 14 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε η τακτική ετήσια συνάντηση του κορυφαίου προγράμματος HORIZON – CRAVE H2, φιλοξενουμένη από την Περιφέρεια Κρήτης ως εταίρο του έργου – εγκαινιάζοντας τη διαδικασία υλοποίησης του μεγάλου έργου παραγωγής υδρογόνου στην περιοχή του Αθερινόλακκου.

Το πρόγραμμα, με τίτλο “HORIZON – CRAVE H2:

CRETE AEGEAN HYDROGEN VALLEY”, αντιπροσωπεύει την φιλόδοξη προσπάθεια για τη δημιουργία κέντρου παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου στην Κρήτη, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και της απαλλαγής από τα ορυκτά καύσιμα.

Το Έργο, που συνδυάζει τις τεχνολογικές γνώσεις και την εμπειρία πολλών εταίρων από όλη την Ευρώπη, στοχεύει στη δημιουργία μιας Κοιλάδας Υδρογόνου στην Κρήτη, προσφέροντας λύσεις για την ενεργειακή ανεξαρτησία του νησιού και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνάντησης, παρουσιάστηκε η πρόοδος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, ενώ επισημάνθηκε η ζωτική σημασία του Έργου για το νησί της Κρήτης, και της Ελλάδα αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης γενικότερα.

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης εξέφρασαν τη στήριξή τους προς αυτή την πρωτοβουλία και υπογράμμισαν τη σημασία του υδρογόνου ως καθαρού καυσίμου και πηγής ενέργειας.

Ειδικότερα, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης τόνισε ότι το Υδρογόνο έχει αρχίσει να μπαίνει στη ζωή μας με δυο τρόπους: ως καθαρό καύσιμο και ως αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σημείωσε δε, την αμέριστη στήριξη εκ μέρους της Περιφέρειας στα έργα προώθησης του Υδρογόνου.

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης και Εντεταλμένος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Γιώργος Αλεξάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί η Περιφέρεια Κρήτης για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παρέχοντας την υποστήριξη της σε έργα προώθησης του Υδρογόνου στο νησί. “Η δημιουργία της Κοιλάδας του Υδρογόνου δεν είναι μόνο μια μεγάλη ευκαιρία για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κρήτης αλλά και μια ευκαιρία για την απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα βασικών οικονομικών τομέων όπως η θαλάσσια ναυτιλία καθώς και για τη δημιουργία κόμβου για εξαγωγές” – σημείωσε ο κ. Αλεξάκης και πρόσθεσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι “κάθε πολίτης θα μπορεί να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα της ενεργειακής μετάβασης”.

Ακόμα, ο Αντιπρόεδρος του ενεργειακού ομίλου Eunice, – που είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργου– Γιώργος Πεχλιβάνογλου επισήμανε ότι η παραγωγή Υδρογόνου ειδικά σε νησιά, όπως η Κρήτη, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Τόνισε, δε, ότι το έργο αυτό ανοίγει νέους δρόμους και ο όμιλος Eunice είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στην υλοποίηση του Έργου.

Ο Συντονιστής του Έργου, εκ μέρους του Επικεφαλής Εταίρου Eunice, Σπύρος Οικονόμου υπογράμμισε ότι αποτελεί γεγονός με σημαντική αξία η δημιουργία της πρώτης Κοιλάδας Υδρογόνου στην Ελλάδα, καθώς δημιουργούμε και την “αλυσίδα” αξίας του. Έκανε λόγο για ένα έργο που προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον και είναι σημαντικό όχι μόνο για την Κρήτη και την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Παρουσιάζοντας το υφιστάμενο δίκτυο παραγωγής Υδρογόνου στην Ευρώπη, σημείωσε ότι με ορίζοντα το 2040, η Κρήτη θα βρίσκεται εντός του δικτύου αυτού.

Αύριο, κατά το δεύτερο μέρος της συνάντησης, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των εταίρων στην περιοχή του Αθερινόλακκου, που έχει επιλεγεί ως η κύρια τοποθεσία παραγωγής υδρογόνου και αποθήκευσης ενέργειας.

Η Κρήτη, μέσω του προγράμματος HORIZON – CRAVE H2, καλύπτει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης και καθαρής ενεργειακής μελλοντικής πραγματικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα