Χανιά: Μεγάλη τουριστική επένδυση στην Κίσαμο αλλά “χωρίς τήρηση των συμφωνηθέντων” – “Πυρά” αντιπολίτευσης στον δήμαρχο Γ. Μυλωνάκη

“Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα” φωνάζει διαρκώς με ανακοινώσεις της η αντιπολίτευση του δήμου Κισάμου, σε ό,τι αφορά την τεράστια τουριστική επένδυση IKOS KISSAMOS, οι εργασίες δημιουργίας της οποίας έχουν ήδη ξεκινήσει με γοργούς και σταθερούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα της υπ’ αριθμόν 75/2022, απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, στο οποίο (όταν ελήφθη η απόφαση) είχε παραστεί εκπρόσωπος της εταιρείας που διαβεβαίωνε ότι θα τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι που ζητήθηκαν, δηλαδή δημιουργία πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου στη νότια πλευρά της επένδυσης,

σύνδεση με τον Βιολογικό Καθαρισμό του δήμου, παραλιακό μέτωπο, διαχείριση νερού.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον δήμαρχο Κισσάμου Γιώργο Μυλωνάκη και τη δημοτική αρχή εν γένει, ότι δείχνει πλήρη αδιαφορία στην εν εξελίξει διαδικασία της κατασκευής της συγκεκριμένης επένδυσης αφού οι εργασίες που γίνονται ουδόλως λαμβάνουν υπόψη τα όσα συμφωνήθηκαν το 2022.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Αυτή την περίοδο εκτελείται μια τεράστια τουριστική επένδυση (δημιουργία Πεντάστερου ξενοδοχείου όχι σε ενιαία μορφή αλλά σε μορφή διώροφων διαμερισμάτων αφού είναι εκτός σχεδίου πόλεως της Κισάμου) με την επωνυμία “IKOS KISSAMOS”. H επένδυση δημιουργείται μεταξύ Κορφαλώνα και Κισάμου σε ένα μήκος 4ων χιλιομέτρων, με την εταιρεία να αγοράζει 203 στρέμματα γης και κάποια ακόμα επιπλέον, συμπληρωματικά για να δημιουργήσει την επένδυση της.

Το ζήτημα τίθεται διότι στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου 75/2022 είχε δεσμευτεί και αποδεχτεί η εταιρεία, μέσω εκπροσώπου της, τους Περιβαλλοντικούς όρους που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή και εν προκειμένω, ότι στον επαρχιακό δρόμο πλάτους 7 μέτρων που περνά μπροστά από την επένδυση (ο δρόμος που συνδέει τα Νωπήγεια με την Κίσαμο) να υπάρξει “δημιουργία πεζόδρομου- ποδηλατόδρομου που θα συνδέει το ξενοδοχείο με την πύλη της Κισσάμου. Στην περίπτωση αυτή η Εταιρεία θα κατασκευάσει την περίφραξη του οικοπέδου της προς τον Δημοτικό δρόμο υποχωρώντας προς το οικόπεδό της, ώστε να αφεθεί το απαιτούμενο πλάτος για την δημιουργία πεζόδρομου- ποδηλατόδρομου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα εφαρμοστεί από όλα τα παρακείμενα οικόπεδα μέχρι την πόλη της Κισσάμου”.

Όπως τονίζεται ωστόσο από την αντιπολίτευση του δήμου Κισσάμου που ναι μεν είναι υπέρ της επένδυσης, αλλά με την προϋπόθεση της τήρησης των συμφωνηθέντων, αυτά δεν τηρούνται αφού έτσι όπως κατασκευάζεται το έργο, δεν αφήνεται κανένα περιθώριο δημιουργίας πεζοδρομίου αλλά και ποδηλατόδρομου κατά μήκος του δρόμου. “Είναι ζήτημα αν μείνει για να κατασκευαστεί ένα πεζοδρόμιο 80 εκατοστών και εμείς ζητήσαμε από τον δήμαρχο Κισσάμου τον κύριο Μυλωνάκη να κάνουμε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της εταιρείας για να μας εξηγήσει τι συμβαίνει, ωστόσο τη συνάντηση την καθυστερεί ο δήμαρχος και ενώ την ίδια στιγμή προχωρούν οι εργασίες, χωρίς να τηρούνται τα συμφωνηθέντα”, σημειώνει στο Flashnews.gr o πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Σταθάκης.

Μάλιστα νωρίτερα σήμερα υπήρξε και ανακοίνωση που υπογράφεται από την αντιπολίτευση του δήμου Κισσάμου που στρέφεται κατά της δημοτικής αρχής, μιλώντας για εμπαιγμό!

Αναφέρει τα εξής η ανακοίνωση:

“Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία του δημάρχου κ. Μυλωνάκη και της δημοτικής αρχής δυστυχώς δεν έχει όρια και τους αφήνουμε στην κρίση σας. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο δεσμεύτηκε ο δήμαρχος ότι την Δευτέρα 13 Μαΐου θα έκλεινε την ημερομηνία που θα ερχόταν οι υπεύθυνοι του IKOS KISSAMOS (με πιθανότερο τον ίδιο τον κ. Ανδρέα Ανδρεάδη), για να ακούσουμε και να δούμε επιτέλους τι είναι αυτό που φταίει και δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα της υπ’ αριθμόν 75/2022, απόφασης του δημοτικού συμβουλίου (διότι κατά τα λεγόμενα του κ. δημάρχου η εταιρία ευθύνεται). Δυστυχώς όμως καμία αναφορά, καμία ενέργεια του δημάρχου για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Αντιθέτως και είμαστε σίγουροι ότι μάλλον «έδωσε εντολή», προς την εταιρία, να τελειώνουν οι εργασίες σε αυτό το τμήμα, ώστε να λήξει η οποιαδήποτε περαιτέρω διεκδίκηση ή συζήτηση εκ μέρους μας για κάτι καλύτερο. Έτσι βλέπουμε οι εργασίες στο νότιο τμήμα ( παράλληλα με την δημοτική οδό ξανά ξεκίνησαν και θα παγιώσουν μια ζοφερή πραγματικότητα και μη αναστρέψιμη κατάσταση για το αναπτυξιακό μέλλον της ευρύτερης περιοχής, σε θέματα φυσικά δημοτικών υποδομών.

Αγαπητοί συνδημότες, σύσσωμη η αντιπολίτευση έκανε ότι μπορούσε και φυσικά θα συνεχίσει να κάνει για το καλό του τόπου μας, όμως η δημοτική αρχή έχει άλλα σχέδια.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η ευθύνη για την μη υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο Δημοτικό Συμβούλιο που προαναφέραμε βαραίνει μόνο τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή, είναι παράνομη, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών της πόλης μας αλλά και το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου.

Γιατί γίνεται αυτό;

Ας βγάλει τα συμπεράσματα του ο καθένας και η καθεμία σας”.

Σημειώνεται ότι πριν τις Άγιες μέρες του Πάσχα η αντιπολίτευση με ανακοίνωσή της είχε ενημερώσει ότι ο δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης συμφώνησε να ορίσει μια ανοικτή συνάντηση στο αμφιθέατρο του δήμου Κισσάμου, με παρουσία μάλιστα του πλέον αρμοδίου της επενδυτικής εταιρείας, κ. Ανδρεάδη, ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα. Κάτι τέτοιο, όπως γίνεται αντιληπτό, δε συνέβη…

Αξίζει να τονιστεί επίσης ότι από τα 203 στρέμματα που η επενδυτική εταιρεία αγόρασε για να κάνει τη συγκεκριμένη της επένδυση, απαιτείται από τη νομοθεσία να δώσει τα 26 στρέμματα (ένα ποσοστό περίπου 12%) στον “οικείο” δήμο (Κισάμου) ώστε αυτός να πραγματοποιήσει έργα προς όφελος των δημοτών, είτε την αντίστοιχη έκταση να την εξαγοράσει ο ιδιώτης δίνοντας το αντίστοιχο ποσό στον δήμο. Εν προκειμένω προχώρησε η δεύτερη περίπτωση.

Εν κατακλείδι, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το Πεντάστερο Ξενοδοχείο που χτίζεται θα έχει 1400 κλίνες και αναμένεται να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2025.

Βασίλης Φουντουλάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα