H Google αντιτάχθηκε και επίσημα στις αλλαγές στο app store που ζητά με δικαστική προσφυγή η Epic

16:48 5/5/2024 - Πηγή: Insomnia

Συνεχίζεται η διαμάχη των δύο εταιριών, η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικές προεκτάσεις για το ευρύτερο ζήτημα της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η Google ζήτησε από αμερικανικό δικαστήριο να μην επιβάλει τις σαρωτικές αλλαγές στο ψηφιακό της κατάστημα, όπως τις πρότεινε η Epic Games, δημιουργός του Fortnite, καθώς η διαμάχη των δύο εταιριών συνεχίζεται.

Το αίτημα κατατέθηκε επίσημα

αργά την Πέμπτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, εκεί όπου η Epic κατόρθωσε προς τα τέλη του περασμένου έτους να πείσει τους ενόρκους ότι ο τεχνολογικός κολοσσός παράνομα περιόριζε τον ανταγωνισμό με τους ελέγχους που είχε επιβάλει στις μεταφορτώσεις εφαρμογών σε συσκευές Android αλλά και τις χρεώσεις που επέβαλε στους δημιουργούς τους για συναλλαγές που πραγματοποιούνταν μέσω των εφαρμογών.

Στην απάντησή της στις αιτιάσεις της Epic, η Google υποστήριξε ότι τυχόν υιοθέτηση των προτάσεων των αντιδίκων θα "καθιστούσε σχεδόν αδύνατο για τη Google να σταθεί ανταγωνιστικά στην αγορά".

Νωρίτερα το Μάρτιο η Epic είχε ζητήσει από το δικαστή Τζέιμς Ντονάτο, της περιφέρειας του Σαν Φρανσίσκο, να υποχρεώσει τη Google να διευκολύνει τους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές από ψηφιακά καταστήματα τρίτων και να επιτρέψει στους δημιουργούς των εφαρμογών μεγαλύτερη ευελιξία στους τρόπους που θα μπορούσαν να προσφέρουν και να χρεώνουν τις αγορές.

Επιπλέον, η Epic, που εδρεύει στο Κάρι της Βόρειας Καρολίνας, υποστηρίζει ότι πρέπει να της επιτραπεί να φέρει το ψηφιακό της κατάστημα, Epic Games Store, στο Android "χωρίς καθυστερήσεις και εμπόδια".

Η ακρόαση για την εξέταση του αιτήματος είναι προγραμματισμένη για τις 23 Μαΐου

Ο Γουίλσον Γουάιτ, επικεφαλής κρατικών υποθέσεων και δημόσιας πολιτικής της Google, σε δήλωσή του ανέφερε ότι "οι διεκδικήσεις της Epic θα τραυμάτιζαν την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και τη συνολική εμπειρία καταναλωτών, δημιουργών εφαρμογών και κατασκευαστών συσκευών".

Στο αίτημα που κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου, η Google αναφέρει ότι προηγούμενη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της εταιρίας και αμερικανικών πολιτειών και καταναλωτών καθιστά περιττή τη νέα προσφυγή της Epic. Στο πλαίσιο εκείνης της συμφωνίας, όπως επισημαίνει η Google,  η εταιρία καλούταν να "αντιμετωπίσει πλήρως" τα ζητήματα που είχε θίξει η Epic στη δίκη και τα οποία κρίθηκε ότι έπλητταν των ανταγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2023 η Google συμφώνησε να καταβάλει ποσό της τάξης των 700 εκατομμυρίων προκειμένου να λήξει η δικαστική διαμάχη που είχε ξεσπάσει με αμερικανικές πολιτείες και, μεταξύ άλλων αλλαγών, να επιτρέψει περισσότερες εναλλακτικές επιλογές χρέωσης για αγορές που πραγματοποιούνται μέσω των εφαρμογών.

Στο πλαίσιο άλλης δικαστικής διαμάχης, με ενδεχομένως ακόμη μεγαλύτερες αντιμονοπωλιακές προεκτάσεις, οι δικηγόροι της Google ολοκλήρωσαν την Πέμπτη τις καταληκτικές αγορεύσεις τους έναντι του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης και ομάδας πολιτειών, σε δικαστήριο της Ουάσιγκτον αυτή τη φορά, απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η εταιρία κυριαρχεί κατά τρόπο άδικο στην αγορά των διαδικτυακών αναζητήσεων μέσω κινητών.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα