Γιατί η Λούκα Κατσέλη είναι η μόνη επιλογή για την προεδρία της Δημοκρατίας

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Τώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση για την επιλογή του επομένου προέδρου της Δημοκρατίας, σε λίγους μήνες, στις αρχές του 2020, θα ήθελα να καταθέσω τη δική μου άποψη για το πρόσωπο που συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το πρόσωπο αυτό είναι η Λούκα Κατσέλη, και υπάρχουν τουλάχιστον πέντε λόγοι με βάση τους οποίους κατέληξα σε αυτή την προτίμηση.

Πρώτον, θεωρώ ότι το βασικότερο κριτήριο επιλογής πρέπει να είναι η προσφορά

που έχει επιδείξει ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας στο κοινωνικό σύνολο. Δεν νομίζω ότι θα βρεθεί έστω και ένας να διαφωνήσει ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων από το τον νόμο Κατσέλη που προστάτευσε τα σπίτια και τις περιουσίες χιλιάδων νοικοκυριών.

Δεύτερον, πιστεύω ότι η κυρία Κατσέλη είναι η μοναδική την οποία δεν θα έχει καμία αντίρρηση να στηρίξει ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το Κίημα Αλλαγής αλλά ούτε και το ΜεΡΑ25. Η αριστερή της ταυτότητα δεν αμφισβητείται αλλά ταυτόχρονα δεν ήταν ποτέ μια φανατική πολιτικός η οποία δημιούργησε πολώσεις και οξύτητες.

Τρίτον, είναι γυναίκα. Αυτό δεν θα ήθελα να είναι ένα από τα επιχειρήματά μου αλλά δυστυχώς η αστοχία της κυβέρνησης σε σχέση με την αξιοποίηση ελάχιστων γυναικών σε σημαντικές θέσεις της δημόσιας ζωής, δημιουργεί την ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσει την ισορροπία δίνοντας σε μια καθ’ όλα άξια γυναίκα τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό.

Τέταρτον, έχει απίστευτη διεθνή εμβέλεια λόγω των σπουδών και της εργασίας της στο εξωτερικό.Έχει ένα απίστευτο βιογραφικό, έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το Γέιλ, διετέλεσε Διευθύντρια του Κέντρου Ανάπτυξης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μέλος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακής Πολιτικής του ΟΗΕ και σύμβουλος σε πολλούς έγκριτους διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Τράπεζα, o Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και ο ΟΗΕ.Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διετέλεσε μεταξύ πολλών άλλων, μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της επταμελούς «Επιτροπής Σοφών» για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Χάρτας της Ευρώπης. Σταματώ εδώ και δεν επεκτείνομαι σε βραβεία και διακρίσεις. Συμπληρώνω μόνον την παρουσία της στην πολιτική ζωή της χώρας, από θέσεις ευθύνης, τις οποίες πάντα τίμησε με ήθος και πολλή δουλειά.

Και πέμπτον, κάτι που δεν γνωρίζουν ίσως πολλοί της έχει ανατεθεί από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ηγεσία μιας μεγάλης πρωτοβουλίας στην ΕΕ για την καταπολέμηση των ανισοτήτων που αποτελεί το κλειδί για την πρόοδο όλης της Ευρώπης.

Θεωρώ αυτή την υποψηφιότητα εξαιρετική και ως Έλληνας πολίτης θα ήμουν ικανοποιημένος αν ήταν και η επιλογή της Βουλής των Ελλήνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λούκα Κατσέλη, Δημοκρατίας,louka katseli, dimokratias