Πότε άρχισαν οι άνθρωποι να φορούν ρούχα – Μια αναπάντεχη ανακάλυψη

Αρχαιολόγοι στη Γερμανία ανακάλυψαν μερικά από τα πρώτα στοιχεία για τη χρήση ενδυμάτων, με πρόσφατα ανακαλυφθέντα σημάδια κοπής σε μια πατούσα αρκούδας σπηλαίου που υποδηλώνουν ότι τα προϊστορικά ζώα γδέρνονταν για τη γούνα τους πριν από περίπου 300.000 χρόνια.

Η ανακάλυψη στο Schöningen, στη βόρεια Γερμανία, είναι συναρπαστική, διότι – παρά τις απεικονίσεις ανδρών και γυναικών των σπηλαίων ντυμένων με γούνες στη λαϊκή κουλτούρα – πολύ λίγα είναι πραγματικά γνωστά για το πώς οι πρώτοι άνθρωποι έντυναν τα σώματά τους και επιβίωναν τους σκληρούς χειμώνες.

Η γούνα, το δέρμα και άλλα

οργανικά υλικά συνήθως δεν διατηρούνται πέραν των 100.000 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι οι άμεσες αποδείξεις για την προϊστορική ενδυμασία είναι ελάχιστες.

«Η μελέτη είναι σημαντική επειδή γνωρίζουμε σχετικά λίγα πράγματα για το πώς οι άνθρωποι στο βαθύ παρελθόν προστατεύονταν από τα στοιχεία της φύσης. Από αυτή την πρώιμη χρονική περίοδο, υπάρχουν μόνο μια χούφτα τοποθεσίες που παρουσιάζουν ενδείξεις για το γδάρσιμο της αρκούδας, με το Schöningen να παρέχει την πιο ολοκληρωμένη εικόνα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Ivo Verheijen, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία.

Οι αρκούδες των σπηλαίων ήταν μεγάλα ζώα, περίπου στο μέγεθος μιας πολικής αρκούδας, που εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 25.000 χρόνια. Το τρίχωμα της αρκούδας των σπηλαίων, το οποίο έχει μακριές εξωτερικές τρίχες που σχηματίζουν ένα αέρινο προστατευτικό στρώμα και κοντές, πυκνές τρίχες που παρέχουν καλή μόνωση, ήταν κατάλληλο για την κατασκευή απλών ενδυμάτων ή κλινοσκεπασμάτων, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal Of Human Evolution στις 23 Δεκεμβρίου.

Τα ενδύματα πιθανώς αποτελούνταν από δέρματα που τυλίγονταν γύρω από το σώμα χωρίς περίτεχνη ραφή. Οι βελόνες με τα μάτια που χρειάζονταν για να ράβουν πιο περίπλοκα σχέδια δεν εμφανίστηκαν στα αρχαιολογικά αρχεία μέχρι πριν από περίπου 45.000 χρόνια.

«Βρήκαμε τα σημάδια κοπής σε στοιχεία των χεριών/ποδιών, όπου υπάρχει πολύ λίγο κρέας ή λίπος στα οστά, γεγονός που συνηγορεί κατά της προέλευσης των σημάτων κοπής από τον σφαγιασμό του ζώου», εξήγησε στο CNN ο Verheijen μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Αντιθέτως, σε αυτές τις θέσεις, το δέρμα βρίσκεται πολύ πιο κοντά στα οστά, γεγονός που καθιστά αναπόφευκτη τη χάραξη των οστών κατά το γδάρσιμο ενός ζώου».

Η τοποθεσία Schöningen στη Γερμανία είναι πιο διάσημη για την ανακάλυψη των παλαιότερων γνωστών ξύλινων όπλων – εννέα δόρατα ρίψης, μια λόγχη και δύο ραβδιά – που χρησιμοποιήθηκαν για τη θανάτωση θηραμάτων πριν από 300.000 χρόνια.
Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε ακριβώς άρχισε η χρήση των ενδυμάτων.

Οι άνθρωποι φορούσαν ρούχα πριν από τις μεγάλες μεταναστεύσεις από την Αφρική
Γενετικές μελέτες των ψειρών δείχνουν ότι οι ψείρες των ενδυμάτων διαχωρίστηκαν από τους προγόνους των ανθρώπινων ψειρών στο κεφάλι τουλάχιστον πριν από 83.000 χρόνια και πιθανώς ήδη πριν από 170.000 χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι φορούσαν ρούχα πριν από τις μεγάλες μεταναστεύσεις από την Αφρική.

Οστέινα εργαλεία που βρέθηκαν στο σημερινό Μαρόκο υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι επεξεργάζονταν δέρματα ζώων πριν από 90.000 έως 120.000 χρόνια.

«Έχουμε ανακαλύψει στο Schöningen πολυάριθμα υπολείμματα άλλων ζώων με σημάδια κοπής, όπως άλογα και αρουραίους, με σημάδια κοπής που σχετίζονται με το γδάρσιμο. Παρ’ όλα αυτά, οι ιδιαίτερα μονωτικές ιδιότητες των δερμάτων της αρκούδας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα δέρματα είναι πιο εύκαμπτα όταν επεξεργάζονται σωστά, καθιστούν τα δέρματα της αρκούδας πολύ πιο κατάλληλα για ένδυση σε σχέση με άλλα μεγάλα φυτοφάγα ζώα», δήλωσε ο Verheijen

Το κλίμα στην περιοχή πριν από 300.000 χρόνια ήταν «λίγο πολύ παρόμοιο με το σημερινό», με μέση θερμοκρασία 2 βαθμούς θερμότερη έως 2 βαθμούς ψυχρότερη από τη σημερινή, πρόσθεσε ο Verheijen.

ieidiseis.gr

The post Πότε άρχισαν οι άνθρωποι να φορούν ρούχα – Μια αναπάντεχη ανακάλυψη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα