«Χρυσά» αντιβιοτικά λάμπουν στη μάχη κατά των ανθεκτικών υπερμικροβίων

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο χρυσός θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» για την καταπολέμηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά υπερμικροβίων.

Ισπανοί ερευνητές που δοκίμασαν διάφορες ενώσεις με βάση τον χρυσό εναντίον μιας σειράς βακτηρίων που προκαλούν σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομειακού υπερμικροβίου MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος) διαπίστωσαν ότι είχαν υψηλή αποτελεσματικότητα. Τόνισαν επίσης ότι οι τύποι των συμπλεγμάτων

χρυσού που χρησιμοποιούνται είναι επίσης «απλοί και φθηνοί» στην κατασκευή.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα πρόκειται να παρουσιαστούν τον μήνα που διανύουμε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) στην Κοπεγχάγη της Δανίας (15-18 Απριλίου).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμπεριλαμβάνει την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά στη λίστα με τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις σκοτώνουν παγκοσμίως περίπου 700.000 ανθρώπους ετησίως, με τον αριθμό να αναμένεται να φτάσει στα 10 εκατομμύρια έως το 2050, εάν δε ληφθούν μέτρα.

Ωστόσο, η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών έχει σταματήσει και τα λίγα νέα αντιβιοτικά που παράγονται είναι κυρίως παράγωγα των υφιστάμενων θεραπευτικών ουσιών.

Ένα πιθανό μονοπάτι για τους επιστήμονες φαίνεται να είναι ο χρυσός, ή πιο συγκεκριμένα τα αντιβιοτικά που περιέχουν μέταλλα χρυσού καθώς το πολύτιμο μέταλλο είναι γνωστό ότι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Αυτή τη δυνατότητα διερεύνησε μια ομάδα Ισπανών ερευνητών, οι οποίοι δοκίμασαν συγκεκριμένα 19 ενώσεις με βάση τον χρυσό και διαπίστωσαν ότι ήταν όλες αποτελεσματικές εναντίον ενός τουλάχιστον βακτηρίου που θεραπεύεται δύσκολα.

Σύμφωνα με την Δρα. Sara Soto González, που ηγήθηκε της έρευνας στο Ινστιτούτο της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία: «Όλες οι ενώσεις χρυσού ήταν αποτελεσματικές εναντίον ενός τουλάχιστον από τα βακτηριακά είδη που μελετήθηκαν και μερικές εμφάνισαν ισχυρή δράση έναντι πολλών πολυανθεκτικών βακτηρίων. Είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό ότι ορισμένα από τα σύμπλοκα χρυσού ήταν αποτελεσματικά κατά του MRSA και του πολυανθεκτικού A. baumannii, καθώς είναι δύο από τις μεγαλύτερες αιτίες νοσοκομειακών λοιμώξεων. Το είδος των συμπλεγμάτων χρυσού που μελετήσαμε είναι σχετικά απλό και φθηνό στην κατασκευή. Μπορούν επίσης να τροποποιηθούν εύκολα και να προσφέρουν ένα τεράστιο πεδίο για την ανάπτυξη φαρμάκων».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα και σε άλλους τύπους αντιβιοτικών με βάση τον χρυσό δείχνει επίσης πολλά υποσχόμενη.

Όλα τα σύμπλοκα χρυσού που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ανήκουν στην ίδια οικογένεια, αλλά έχουν ελαφρώς διαφορετικές δομές και δοκιμάστηκαν εναντίον έξι διαφορετικών βακτηρίων και κυρίως εναντίον του νοσοκομειακού υπερμικροβίου MRSA. Οι λοιμώξεις από MRSA αναπτύσσονται σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης όπως νοσοκομεία ή οίκοι φροντίδας. Ο MRSA ζει, χωρίς να αποτελεί κίνδυνο, στο δέρμα περίπου ενός στους 30 ανθρώπους, αποικίζοντας περιοχές όπως η μύτη ή οι μασχάλες και συνήθως μεταδίδεται με τη δερματική επαφή. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις σε ασθενείς εάν εισέλθει στον οργανισμό μέσω πληγών ή σωλήνων τροφοδοσίας και εξαπλωθεί στο αίμα ή τα όργανά τους. Ο MRSA ήταν αιτία ή παράγοντας που συνέβαλε σε περισσότερους από 400 θανάτους στη Σκωτία μεταξύ 2010 και 2020.

UNSPLASH

Η μελέτη εξέτασε επίσης σύμπλοκα χρυσού (ενώσεις με ιόντα χρυσού) εναντίον ανθεκτικών σε πολλά φάρμακα στελεχών Staphylococcus aureus (MRSA, που προκαλεί δερματικές και άλλες λοιμώξεις), Staphylococcus epidermidis (που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις που σχετίζονται με καθετήρα), Pseudomonas aeruginosa (που προκαλεί λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας ), Stenotrophomonas maltoponiaia, Acinetobacter baumannii (λοιμώξεις αίματος και ουροποιητικού συστήματος και πνευμονία) και Escherichia coli (λοιμώξεις αίματος και ουροποιητικού συστήματος και πνευμονία ). Τέσσερα από αυτά ( S. aureus, P. aeruginosa, A. baumannii και E. Coli) περιλαμβάνονται στη λίστα του ΠΟΥ με τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά «παθογόνα προτεραιότητας», που σημαίνει ότι συγκαταλέγονται στα βακτήρια που κρίνεται ότι αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Το πολυανθεκτικό S. maltophilia εντοπίζεται όλο και περισσότερο στους πνεύμονες ατόμων με κυστική ίνωση.

Στις δοκιμές, 16 από τα 19 σύμπλοκα χρυσού φάνηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά εναντίον του MRSA και του S. Epidermis, αλλά και εναντίον άλλων βακτηρίων, τα οποία είναι όλα αρνητικά κατά Gram. Τα Gram αρνητικά βακτήρια έχουν μεγαλύτερη αντοχή στα αντιβιοτικά, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάγκη για νέες θεραπείες είναι ιδιαίτερα επιτακτική.

Τα σύμπλοκα χρυσού σταματούν τη λειτουργία των ενζύμων, διαταράσσουν τη λειτουργία της βακτηριακής μεμβράνης και καταστρέφουν το DNA, αποτρέποντας την ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε θεραπείες.

#ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ #ΜΙΚΡΟΒΙΑ #ΧΡΥΣΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρυσά,chrysa