Γάζα: 13 ΥΠΕΞ λένε στο Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στην Ράφα - Μεταξύ αυτών οι 6 της G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών 13 χωρών, μεταξύ των οποίων οι έξι της G7 (εξαιρούνται οι ΗΠΑ), καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα της Γάζας. Αυτό την στιγμή που όλα δείχνουν ότι το Τελ Αβίβ έχει μπει στο τελευταίο στάδιο των προετοιμασιών ενώ πολλοί από τους 1,5 εκατ. ανθρώπους που κατέφυγαν ως εσωτερικά εκτοπισμένοι στην συγκεκριμένη περιοχή αναγκάζονται να απομακρυνθούν.

Ο μεγάλος αριθμός αμάχων που έχει συγκεντρωθεί στο νοτιότερο άκρο του παλαιστινιακού

θύλακα, σημαίνει για την Δύση πως υπάρχει κίνδυνος για αιματοκύλισμα εάν το Ισραήλ προχωρήσει με την στρατιωτική επιχείρηση. Ανησυχία όμως υπάρχει και για όσους εγκαταλείπουν την περιοχή-υπολογίζονται σε 600.000- αφού αναγκάζονται να κινηθούν προς τον ισοπεδωμένο βορρά όπου δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές. 

Σύμφωνα με Süddeutsche Zeitung, στο τετρασέλιδο κείμενο με παραλήπτη τον ομόλογό τους Ισραέλ Κατς, οι 13 ΥΠΕΞ καλούν επίσης την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να κάνει ό,τι μπορεί για να αμβλύνει την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν σταματά να χειροτερεύει. Ζητούν να φθάσουν μεγαλύτερες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό και να ανοίξουν όλες τις χερσαίες διελεύσεις συμπεριλαμβανομένης αυτής στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Το κείμενο φέρει τις υπογραφές των επικεφαλής της διπλωματίες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά, καθώς επίσης και της Αυστραλίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, τς Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Σουηδίας.

Οι ΗΠΑ δεν συνυπογράφουν αλλά ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν υπογράμμισε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ την «αναμφισβήτητη ανάγκη» να προστατευθούν οι άμαχοι και να εξασφαλιστεί η αδιάκοπη και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προτού διεξαχθεί επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για παράδοση όπλων στο Ισραήλ

Την ίδια στιγμή, η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενέκρινε σχέδιο νόμου με κυρίως συμβολική αξία, το οποίο στη θεωρία θα ανάγκαζε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να τερματίσει την αναστολή της παράδοσης πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ.

«Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναστείλει παραδόσεις όπλων είναι καταστροφική και αντίκειται άμεσα στη βούληση του Κογκρέσου», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον μέσω X. «Στέλνουμε σαφές μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στο Ισραήλ και απαιτούμε την κατεπείγουσα παράδοση αμυντικών όπλων στον πιο σημαντικό σύμμαχό μας στη Μέση Ανατολή».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Βουλής Τζόνσον χαρακτήρισε την απειλή του προέδρου Μπάιντεν να ασκήσει βέτο στο κείμενο «προδοσία σε βάρος του στενότερου συμμάχου μας στην περιοχή», καλώντας τον αρχηγό του κράτους και την κυβέρνησή του να «σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ».

Το κείμενο που ψηφίστηκε δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμιά πιθανότητα να γίνει νόμος του κράτους, αφού ακόμη κι αν εγκρινόταν από τη Γερουσία —που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί—, ο πρόεδρος έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα ασκήσει βέτο.

Η αναστολή αφορά την παράδοση πακέτου πακέτο βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 500 λιβρών (226 κιλών) και αποφασίστηκε καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί —μάταια απ’ ότι φαίνεται— να πιέσει το Ισραήλ ώστε να μη συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στη Ράφα και κυρίως να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επίθεση στην πόλη.

Η αναστολή της βοήθειας για την οποία εξεγείρονται οι Ρεπουμπλικάνου δεν αφορά παρά μικρό μέρος του στρατιωτικού υλικού που παραδίδουν οι ΗΠΑ στο εβραϊκό κράτος. Άλλωστε, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέδωσε ειδοποίηση στο Κογκρέσο ότι θα προχωρήσει στην παράδοση πακέτου στρατιωτικού υλικού αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων —θα περιλαμβάνει ιδίως οβίδες για πυροβόλα αρμάτων μάχης— στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Μάχη στο Διεθνές Δικαστήριο

Μαίνεται όμως και μια ακόμη μάχη για την Γάζα σε επίπεδο Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ. Η Νότια Αφρική που έχει προσφύγει κατά του Ισραήλ δήλωσε ενώπιον των δικαστών πως «η γενοκτονία» που διαπράττει το Ισραήλ «έφτασε σε νέα φρικτά επίπεδα» επιμένοντας πω αυτό πρέπει να διατάξει τον τερματισμό των επιθέσεων και τονίζοντας ότι ο παλαιστινιακός λαός αντιμετωπίζει «τη συνεχιζόμενη εξόντωσή του».

Την περασμένη εβδομάδα η Νότια Αφρική ζήτησε να ληφθούν πρόσθετα έκτακτα μέτρα για να προστατευθεί η Ράφα και  να διατάξει το Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση αξιωματούχων του ΟΗΕ, οργανισμών που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, δημοσιογράφων και ερευνητών.  

«Η Νότια Αφρική ήλπιζε, κατά την προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, να τεθεί τέλος σε αυτή τη διαδικασία γενοκτονίας ώστε να προστατευθεί η Παλαιστίνη και ο λαός της», είπε ο Βουσιμούζι Μαντονσέλα, ο εκπρόσωπος της Πρετόριας. «Αντί για αυτό, η γενοκτονία του Ισραήλ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και έφτασε σε ένα νέο, φρικτό επίπεδο», πρόσθεσε.

Η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα «είναι το τελευταίο στάδιο της καταστροφής της Γάζας και του παλαιστινιακού λαού», σχολίασε ο Βον Λόουι, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τη Νότια Αφρική. «Το βασικό σήμερα είναι ότι ο εκπεφρασμένος στόχος του Ισραήλ, να σβήσει τη Γάζα από το χάρτη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Επιπλέον, τα αποδεικτικά στοιχεία για τα φρικτά εγκλήματα και τις ωμότητες κυριολεκτικά καταστρέφονται και θάβονται με μπουλντόζες, επί της ουσίας διαγράφοντας το παρελθόν για όσους έχουν διαπράξει αυτά τα εγκλήματα και κοροϊδεύοντας τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ, που χαρακτηρίζει «αβάσιμο» τον ισχυρισμό της Νότιας Αφρικής ότι παραβιάζει τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία του 1949, θα απαντήσει σήμερα Παρασκευή. Σε προηγούμενες ακροάσεις είπε ότι ενέτεινε τις προσπάθειες για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπως διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο.

Πηγές: Reuters, AΠΕ ΜΠΕ

Related...Ισραήλ:Τριβές στην κυβέρνηση-Ο υπουργός Άμυνας αμφισβητεί τα σχέδια Νετανιάχου για τη ΓάζαΙσραήλ: Έτοιμο για χερσαία επίθεση στη Ράφα - Ζήτησε από τους κατοίκους να απομακρυνθούν76εκατ εσωτερικά εκτοπισμένων παγκοσμίως -Ιστορικό ρεκόρ λόγω συρράξεων σε Γάζα, Σουδάν, ΚογκόΓάζα: Έρευνα για ομαδικούς τάφους που εντοπίστηκαν κοντά σε νοσοκομεία ζητά ο ΟΗΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα