«Ασπίδες»: Περιστατικό κατά τη διάρκεια συνοδείας πλοίου από τη φρεγάτα «Ύδρα»- Τι συνέβη

.

Περιστατικό με εντοπισμό ιπτάμενου αντικειμένου έλαβε χώρα τα ξημερώματα (Σάββατο προς Κυριακή) κατά τη διάρκεια συνοδείας εμπορικού πλοίου από την ελληνική φρεγάτα «Ύδρα», που επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες».

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ενώ η φρεγάτα συνόδευε εμπορικό πλοίο, εντοπίστηκε από τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης σε μακρινή απόσταση ιπτάμενο αντικείμενο, το οποίο κατέπεσε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, μακριά από τα δύο πλοία.

Όπως υπογραμμίζουν οι εν λόγω

πηγές, δεν υπήρξε κίνδυνος για τα πληρώματα και τα πλοία, καθώς το αντικείμενο πετούσε σε μεγάλη απόσταση και δεν ενεργοποιήθηκαν οι κανόνες εμπλοκής, ενώ τονίζουν πως δεν υπήρξε οπτική επαφή, ούτε το αντικείμενο πέταξε από πάνω. Ως εκ τούτου, τα πλοία συνέχισαν κανονικά την πορεία τους.

H«Ύδρα»επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες»- της μεγαλύτερης του είδους της στην ιστορία της ΕΕ, η οποία έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα απέναντι στις επιθέσεις με πυραύλους και drones από τους Χούθι της Υεμένης κατά πλοίων που διέρχονται από την περιοχή.

Η ελληνική φρεγάτα είχε ως τώρα δύο εμπλοκές κατά την τέλεση των καθηκόντων της, με την πρώτη να σημειώνεται στα μέσα Μαρτίου- με την «Ύδρα» να ανοίγει πυρ με το πρωραίο πυροβόλο κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή τους- και τη δεύτερη στα τέλη του Απριλίου, όταν η ελληνική φρεγάτα άνοιξε πυρ, ξανά με το πυροβόλο, ενώ συνόδευε εμπορικό πλοίο, κατά δύο drones που άρχισαν να κινούνται προς την κατεύθυνσή του, με αποτέλεσμα την κατάρριψη του ενός και την απομάκρυνση του άλλου.

.«Ασπίδες»: Χρειαζόμαστε περισσότερα πλοία- δεν μας επηρέασε η ιρανική επίθεση στο ΙσραήλΕπιχείρηση Aspides: Μαθήματα από την Ερυθρά Θάλασσα για τις Ένοπλες ΔυνάμειςΣτον δρόμο της «Ύδρας»: Προς εφοδιασμό και άλλων φρεγατών του ΠΝ με επιπλέον συστήματα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ασπίδες, Περιστατικό, Ύδρα-,aspides, peristatiko, ydra-